Tomas Pettersson med trio i STL-finaler

Tomas Pettersson har haft en stark tid på tävlingsbanan på sistone.
Under lördagen har han tre hästar i STL-finalerna på Åbytravet.
– Jag kan inte tänka mig att det hänt tidigare. Det måste vara första gången, säger Pettersson.


Bollnästränare Tomas Pettersson har 31 hästar på träningslistan – och tillsammans med sambo Jenni H Åsberg managerar man ytterligare sju hästar. Runemo Gård är det som gäller för verksamheten – en anläggning Tomas Pettersson varit på sedan starten som tränare.

– Jag har nog varit här i gott och väl 15 år. Det är en anläggning som vi trivs bra på. Den är lite årstidsberoende, man får träna lite olika beroende på vädret, men jag tycker att vi har kommit rätt på det, både gällande träningsupplägg och upplägg för min och Jennis verksamhet, säger Pettersson.

Det är också någonting som speglar resultaten för stallet. 3,7 miljoner kronor inkört till stallet blev det under fjolåret – nästan det dubbla mot tidigare år. Och 2022 har även det varit starkt – med 2,5 miljoner kronor per augusti månad.

– Det har rullat på fint, definitivt. Hästarna var sjuka i vintras, men det har verkligen vänt och det är såklart skönt. Jag kan väl inte direkt sätta fingret på att det är någonting speciellt som har gjorts för att förbättra resultaten mer än att vi fått in lite bättre hästar och dessutom har bra personal. Det gör mycket för en tränare.

Att Tomas dotter Emelie dessutom visat ordentlig framfart på travbanorna i juniorchansloppen, är det många som uppmärksammat. Fem segrar på 20 starter (till och med söndag 7 augusti) de första två åren talar sitt tydliga språk.

– Det är jätteroligt såklart, säger Tomas i hästbussen på väg mot Romme, där Emelie ska köra stallets Annie Lennox senare under måndagskvällen.

För övrigt en start som slutade på bästa sätt – med seger. Så sex segrar på 21 starter är nu dotterns facit.

Ytterligare resor ska göras under veckan. Den längsta blir till Åbytravet under lördagen, där det körs STL-finaler. Tre hästar har stallet ut, något som är en bedrift för en tränare med ett medelstort stall.

– Det är väl ett kvitto om något att hästarna gått bra under sommaren, att vi lyckats kvala in så pass många till det här meetingets finaler. Tre hästar i finaler har nog aldrig hänt mig någon gång tidigare, så det är klart att det är lite speciellt.

Bland annat ska Madame af Djupmyra och ett år yngre systern Musett af Djupmyra starta. Den förstnämnda i diamantstoets final, den senare i bronsdivisionens dito.

– De har verkligen gjort det bra i år och tjänat en bit över en halv miljon kronor totalt. Det har blivit lite fina segrar som gör att man syns.

Men STL-äventyret inleds med 12 The World Is Mine (Klass I).

– Det var en häst jag hade rätt så höga tankar om som treåring, men som tagit tid att blomma ut och på sistone har han gjort det riktigt bra. Känslan är att det finns fortsatt utveckling i honom, det är en stor och rejäl sort. Här är däremot utgångsläget vad det är, så det blir till att smyga med och hoppas på det bästa.

11 Madame af Djupmyra (Diamantstoet) har spår fem i volten på tillägg – men har visat god form.

– Hon kom aldrig riktigt in i matchen senast, men jag var ändå nöjd med vad hon gjorde i skymundan. Spår fem klarade hon senast, så jag ser det inte som någon galopprisk, men däremot krävs det nog att vi kommer iväg lite bättre än senast för att få oss bättre position. Det är väl de här stona som hon har varit ute mot under sommaren och jag tycker hon visat att hon duger.

4 Musett af Djupmyra (Bronsdivisionen) såg ut att gå mot seger senast, men fick se sig besegrad av en speedigare Missing Tooma.

– Jag var otroligt nöjd med henne senast – och att vi förlorade får jag ta på mig lite. Jag kände mig konfident på seger i sista sväng, men så kom det en konkurrent som flugen ur en kanon längst ut i banan och min häst kunde inte växla tempo på samma sätt som den gjorde. Det var inte tomt i mål kraftmässigt. Med tanke på att hon inte gjort så många starter i livet känns det som att hon fortfarande är under utveckling. Spåret är bra och hon är snabb ut, så vi får se hur vi lägger upp loppet, säger Pettersson.

Open stretch finns att tillgå, så hur upplägget blir med den sistnämnda återstår att se. Klart är i alla fall att Tomas Pettersson kommer ordentligt laddad inför Åbytravets tävlingar. Karriärens första finaltrio är ett faktum – frågan är hur mycket han får med sig hem till Bollnäs? På lördag kväll vet vi svaret.

Travronden

Publicerad torsdag 11 augusti 2022. kundtjanst@travsport.se