Henrik Svensson har flera STL-chanser på hemmaplan

Sundsvall Open Trot-helgen står för dörren och hemmatränaren Henrik Svensson plockar ut duon Underbarosåfin och Mon's Tornado på lördagen. Den senare som vunnit hälften av karriärens starter så här långt.


Aldrig sämre än trea felfri. I Pato-sonen 6 Mon's Tornado (STL Klass II) verkar Henrik Svensson ha något extra. Senast debuterade han i STL-sammanhang med en tredjeplats som följd.

– Det är en häst som utvecklats i bra takt hela tiden. Han gör bra lopp varje gång. Nu är det lite längre mellan starterna men hästen känns fin i träningen. Han kommer att göra en bra insats igen men det är alltid tufft på lördagarna och vi behöver ha lite tur med positionerna. Han fortsätter tävla barfota runt om och som jag ser det är han inte borta, säger Henrik Svensson vars häst finns med i klass II-försöket.

Segervan är även stallkamraten 11 Underbarosåfin (STL Klass I) som står noterad för 9 segrar på 19 försök. Nu väntar bakspår i volten över kort distans i klass I-försöket. Femåringen kommer från seger just på Bergsåker i början av augusti.

– Han var väldigt bra då även om han sprang och bröt lite. Så kan han uppträda till och från. Han fick göra jobbet utvändigt under större delen av loppet och var rejäl på en bra tid. Det ser tufft ut på lördag. Spår elva är enligt mig det sämsta man kan ha i voltstart. Har vi lite flyt med bra ryggar kan han spurta bra.

Så här långt har 2022 varit framgångsrikt för Henrik Svensson, stallets egna hästar vinner ungefär var fjärde lopp de ställer upp i.

Utöver duon från egna stallet sitter Svensson även upp bakom Lars Wikströms 10 Gumman Sisu i STL Diamantstoet på lördag. Hon kommer till start med minst sagt dokumenterad form. På de sex senaste starterna står hon noterad för två segrar och tre andraplatser – däremellan har hon en fjärdeplats i Diamantstoet i raden.

Gumman Sisu flyttades till Lars Wikström från Fredrik Persson i oktober förra året och Henrik Svensson har kört i majoriteten av hennes starter sedan dess.

– Hon har utvecklats väldigt bra. Lars har verkligen gjort ett kanonjobb. Förhoppningarna på henne var väl inte allt för stora till en början och hon inledde i P21-lopp men hon har verkligen ryckt upp sig rejält. Som jag ser det är hon missgynnad av bakspåret. Hon är startsnabb och trivs när hon är med i den främre träffen, säger Henrik Svensson som av förklarliga skäl ser fram emot kommande helg.

– Helgen betyder mycket. Det är största helgen för oss på Bergsåker och det brukar vara mycket folk på plats samt en hel del trevligt som händer runt omkring. Det är många som kommer och hälsar på i stallet just den här helgen.

Starkaste minnet är från 2017 och segern i Långa loppet för kallblod. För fem år sedan spårade han runt om tillsammans med stallets Gustav E. som vann före Tangen Haap.

Travronden

Publicerad torsdag 25 augusti 2022. kundtjanst@travsport.se