Petter Karlsson tror att Livingstone är en häst för STL

Han går mot sitt bästa år någonsin. På lördag beger han sig till gamla jaktmarker.
För Petter Karlsson leker travlivet för dagen.


Petter Karlsson, son till mångårige Örebrotränaren Hans Karlsson, har firat fina framgångar på travbanorna de senaste åren. 2022 ser ut att bli hans bästa år någonsin.

2016 lyckades han ta 56 segrar och den rekordsiffran blir tuff att nå i år, men rekordet gällande inkörda prispengar från 2021 är något som ser ut att nås.

– 2016 fick jag köra breddlopp och då vann jag mycket lopp, men jag tycker mig märka tydligt hur jag får köra bättre och bättre hästar – och dessutom i roligare lopp. Så det går inte komma ifrån att det varit ett uppsving den senaste tiden, säger Karlsson.

Och med uppsvinget hoppas han inom inte alltför lång framtid nå ett mål som han har.

– Travet är som för de allra flesta i den här branschen någonting som är en stor del av mitt liv. Men jag hoppas att jag kommer nå till en nivå där jag känner att inte resultaten påverkar min vardag. Och då tänker jag kanske framför allt psykiskt. Som det varit genom åren har det kunnat sätta sig i huvudet när jag inte vunnit lopp på ett tag och så. Men ju bättre hästar man får köra, desto oftare kommer segrarna – och med det får man inte samma tankevurpor heller. Så någonstans finns målet att inte känna frustration – utan snarare unna sig att tänka på de positiva sakerna som händer. Tävlingsmänniskan ska givetvis finns kvar, men det handlar mer om hur man tacklar motgångar. Som nu i söndags. Då blev jag tvåa med tre hästar och de sprang in 75.000 kronor. Det var faktiskt rätt bra – men för ett par år sedan hade jag åkt hemifrån en sådan tävlingsdag med betydligt sämre feeling. Så jag hoppas vara påväg i rätt riktning kring den biten.

På lördag är det dags för STL-tävlingar på Örebrotravet. Petter får då åka ”hem” till Örebro, efter att ha flyttat till Värmland under sommaren i fjol. Han håller till på Erik Berglöfs gård i Krontorp – där han tränar sju hästar. Tre av dem startar.

– Det är kul att det inte bara är löpkörningen åt andra som gått bra, även mina tre starthästar har verkligen gjort fint ifrån sig. Dessutom känns det som att övriga hästarna på gården har fin form, så det gör att man har positiv energi runtomkring sig. Så här gläds vi åt varandras framgångar – och jag har ju också fått köra många av Eriks hästar till fina framgångar.

Av sina tre starthästar är det fyraårige Uncle Lasse-sonen Livingstone som ska ut i klass II-försöket. Dessutom kör han farbror Mats Karlssons Lord Horse i bronsdivisionen. Men när spåren, elva och åtta smögs fram under söndagskvällen, blev det lite av ridå ner.

– Ridå ner, pyspunka, kalla det vad man vill… Samtidigt måste jag säga att jag kommit över lite av det där, att gräva ner sig över spår. Det är så mycket som händer i travlopp att det alltid kan lösa sig. Men det går väl inte heller komma ifrån att jag hellre sett låga nummer en dag som denna. Men nu får vi slå ur underläge istället.

Livingstone har gjort elva starter och totalt har det blivit fem vinster. Och det är inte tal om någon direkt färdig häst heller.

– Jag vill tro att det finns gott om utveckling kvar i honom. Vi har inte tränat honom så tufft än så länge, vi har lagt det på lagom nivå. Lägg därtill att han inte startat speciellt mycket så hoppas jag att vi ska ha roligt med honom framöver. Han var inte bottnad senast och normalt borde det vara en fördel att det gått 2,5 vecka mellan starterna istället för en månad som det gick mellan näst senast och senast. Det är en jävel på att trava för att tala klarspråk. Jag tror det är en häst för STL-sammanhang, men det gäller att det löser sig från det här tråkiga utgångsläget.

Om Livingstone bara är i början av sin tävlingskarriär har Lord Horse kommit desto längre. 46 starter har sexåringen gjort – och precis som för Petter Karlsson blir 2022 hans bästa år på tävlingsbanan. Över 300.000 kronor har hästen tjänat – och toppformen har hållit sig en längre tid.

– Han har varit fantastiskt bra under sommaren och jag blev mycket imponerad av honom när han slutade trea i Årjäng näst senast bakom Zorro Wind. Senast var ett lopp vi startade i med sikte mot det här loppet – så jag tycker han fick godkänt även då. Läget blev ju skit däremot, så vi får hoppas på tur och att få med oss en framskjuten placering i första hand, säger Karlsson.

Travronden

Publicerad torsdag 18 augusti 2022. kundtjanst@travsport.se