Toto Barosso vann på STL från dödens

Johan Untersteiner tog över Toto Barosso som femåring.
Hans känsla var att det handlade om en häst som gynnas av långa lopp.
Nu har han vunnit silverdivisionen från dödens – över 2.640 meter.
– Ska han ska duga i guld behöver han nog bli lite mer allround, säger Untersteiner.


Den tyskfödde Ready Cash-sonen som var trea i det tyska derbyt som treåring och vann Großer Preis von Deutschland som fyraåring var på intet sätt någon okänd här när Johan tog över träningen i vintras. Pappa Peter tränade honom tidigare och ”flytten” var en konsekvens av att två rörelser blev en.

Med nya ögon på hästen valdes en lite annan inriktning än tidigare. Toto Barosso hade aldrig startat över lång distans innan han kom till Johan – och bland annat sprungit 1.10,5 över kort distans.

– Men min personliga uppfattning är att vi ska köra honom över längre distanser, jag har tyckt att han är mer stark än snabb och ju längre loppen är desto färre tighta situationer att ge sig in då han är lite svår och känslig, säger Johan.

Ett par stayerlopp under sommaren har det och i dag gällde 2.640 meter i sin tredje STL-start. Från ett springspår hamnade Untersteiner i dödens vilket han inte alls var så besviken över.

– Jag hade rätt så bra känsla hela tiden och på pappret tyckte jag inte att det var det tuffaste försöket som körts och därför var jag mån om att behålla min position. Jag ville inte ha någon framför mig utan hoppades på att jag hade bästa hästen.

Förhoppningen stämde och på 1.14,3 segrade han med lätthet och framöver väntar finalen. Då gäller autostart vilket, av raden att. Döma, inte fungerar lite bra.

– Han är inte så jäkla osäker som det ser ut på pappret och startgalopperar bakom bilen gör han inte alls lika ofta nu. Jag lär mig honom bättre hela tiden och gör färre misstag. Visst, han är lite känslig men inte så osäker.

Med meriterna som unghäst och en hel del bortgalopperade pengar är han kvar i silver.

– Svårt att veta om han duger i guld. Kanske behöver han bli lite mer allround då. 

  • Kan det bli en stayer likt Reckless?

– Ja, varför inte?

Segern var värd 110.000 kronor.

Travronden

Publicerad måndag 22 augusti 2022. kundtjanst@travsport.se