Elitloppstrean Mister F.Daag tillbaka i Sverige

I slutet av maj blev Mister F. Daag trea i Elitloppet och i somras slutade han oplacerad i Hugo Åbergs Memorial. Nu startar Paul Hagoort hingsten på svensk mark igen – i Legolas Minne på Åby.


Mister F.Daag tog årets hittills största seger i maj när han vann Copenhagen Cup på Charlottenlund. En seger den sjuårige hingsten efter Conway Hall följde upp med att vara trea i Elitloppet på Solvalla ett par veckor senare.

Efter en resultatmässigt sämre period på tävlingsbanorna hoppas tränaren Paul Hagoort att hästen ska närma sig god form igen. Faller sig lördagens start väl ut finns planer på att starta i tredje B-loppet Prix de Bourgogne som avgörs på Vincennes 1 januari.

– Han har tränat bra och vi har spanat efter ett passande lopp i rätt tid inför Prix de Bourgogne. Tar han loppen på rätt sätt finns Prix du Luxembourg med i tanken efter det. Jag tror att det är mer passande än att hoppas på Prix d'Amérique. Där skulle han annars mer vara en häst som fyller ut loppet, säger Paul Hagoort.

Faktum är att Mister F.Daag gjort sig gällande på Vincennes tidigare. Han har tagit hem både grupp III-loppet Prix de Gien samt ett uttagningslopp till Europaderbyt.

Sedan han blev oplacerad i Hugo Åbergs Memorial i juli har Mister F.Daag hunnit med två starter och ett kvallopp på Wolvega. Senast styrde Micha Brouwer hästen till ett sjättepris på den nederländska banan.

– Det slet på honom att tävla två heat i Elitloppet och han har letat lite efter formen samtidigt som han varit sjuk två svängar. Han har inte varit dålig men heller inte helt hundra och vi har stått över tyska Breeders Crown men även större lopp på Wolvega. Nu är han i gång för fullt igen. Han fick inte bästa loppet senast och med en bättre resa tror jag att han hade varit bland de tre. Jag är inte bekymrad över formen på hästen.

På lördag är det Legolas Minne på Åby som gäller och då är hans ordinarie kusk Robin Bakker tillbaka i sulkyn. Paul Hagoort hoppas ha Mister F.Daag i god form. Hästen inleder från bricka tre bakom bilen.

Vad förväntar du dig av loppet?

– En bra prestation. Jag säger inte att han bara vinner men med rätt resa och om allting fungerar är han en möjlig segrare.

Paul Hagoort meddelar att det inte blir några ändringar förutom att han tävlar med skor. Den nederländska tränaren har haft ett framgångsrikt år i Sverige. Utöver tredjeplatsen i Elitloppet kan han även stoltsera med segrar i Drottning Silvias Pokal (Chebba Mil) på Åby, Treåringseliten (Hurricane D.K.) på Solvalla och i Stosprintern (Chebba Mil) i Halmstad.

– Det gick riktigt bra i våras och i början av sommaren men sedan fick vi problem med sjuka hästar under en period. De börjar hitta tillbaka nu. Vi ska se till att avsluta snyggt.

 

/Travronden

Publicerad torsdag 8 december 2022. kundtjanst@travsport.se