Gävledominans i Borlänge

När STL-cirkusen kom till Borlänge kom Gävletränarna att i stort sett göra rent hus.
Fredrik Wallin tog en trippel och b-tränare Catarina Hedlund hade en segrare även hon.
– Det var en fantastisk dag på travbanan, otroligt roligt att se att hästarna presterar på den nivån de ska, säger Wallin.


Sju dagar innan julafton, då avgjordes STL-tävlingarna på Rommetravet. Tidiga julklappar kom Fredrik Wallin att få. Dagen inleddes med att han tog hem sin första STL-seger som kusk i första försöket. Därefter flöt det bara på och ytterligare två triumfer i travets elitserie blev ett faktum.

Han själv satt upp bakom Global Crossover (e. Broadway Hall) som segrade efter invändig smygresa. Luckan kom som på beställning över upploppet och vinsten var ett faktum. Men någon kuskseger ville Wallin inte sträcka sig till att det var.

– Jag är ingen kusk. Men hästen var verkligen fin och fick bra resa. Han har inte fungerat fullt ut, men när vi nu körde med boots, brodd och kortare käk blev det bättre. Det var jättekul, även om jag nog behöver reflektera ett tag till kring känslan att vinna på STL som kusk för första gången, säger Wallin.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Fredrik Wallin kommer mellan hästar och avgör tillsammans med Global Crossover. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

Travera melodin för framgång?

Global Crossover såldes senare under kvällen för 470.000 kronor plus moms på auktionssidan Travera. Där såldes även Global Dancer tidigare i år. Då köpte Sisyfos Breeders AB hästen för 760.000 kronor plus moms. De valde däremot att ha kvar hästen i träning hos just Fredrik Wallin, något de knappast ångrar. 

Sedan försäljningen har stoet tjänat nästan 600.000 kronor. Under lördagen var det E3-revanschen som hon visade sig helt överlägsen i, en seger som var hästens femte för året.

– Det är en riktigt bra häst och efter plumpen senast var det skönt att visa upp henne på rätt sätt igen. Nu tar vi sikte mot Drottning Silvias Pokal till våren.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Global Dancer visade sig överlägsen då hon kom till ledningen. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

Dottern efter Carat Williams var så överlägsen att det till och med fick körande Carl Johan Jepson att reflektera över segermarginalen.

– Jag vet faktiskt inte om jag vunnit något lite större lopp på enklare sätt förut. Hon kändes verkligen bra och när vi lyckades hålla ut Örjan och nå ledningen tyckte jag att det skulle vara bra chans. Jag har ju sett hästen mycket från sidan och hon har utvecklats enormt under året. Det var inga problem alls under vägen, säger Jepson.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Drizzle vann före Edforever som spurtade fint. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

“Börjat fatta att man ska springa”

Och den tredje vinsten, den tog Drizzle. Fyraåringen efter Zola Boko tog hand om ledningen och visade sig sen bäst för Rikard N Skoglund.

– Hästen tog i när jag begärde det där lilla extra. Han har alltid kunnat springa, men gett sig till slut ett par gånger. Känslan man haft är att han inte riktigt fattat vad det gått ut på, men i de senaste starterna känns det som att han börjat fatta att man ska springa fort även över upploppet, säger Skoglund.

Och även om det kanske inte var en mållös Fredrik Wallin på stallbacken, var det ändå tydligt att det var något litet extra som skedde denna lördag.

– Det är så jäkla häftigt. Som jag sade tidigare är det otroligt roligt att se hur hästarna presterar på den nivån som man önskar. Då mår jag bra. Jag har ju vunnit många större lopp, men tre STL-segrar är något speciellt det också, säger Wallin.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Emilia Leo, Shehuntyoudown och Catarina Hedlund. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

Fyrling till Gävletravet

Gävletravets sportchef Mathias Gustafsson var nog riktigt nöjd att se sina utövare leverera så bra som de gjorde denna lördag. För förutom Fredrik Wallins trippel lyckades dessutom Catarina Hedlund ta hem ett lopp ingående i STL diamantstoet. 

Hennes Shehuntyoudown (e. Revenue) imponerade så smått då hon efter en vass långspurt avväpnade samtliga konkurrenter till slut för Emilia Leo

Efter att ha inlett segerlös i livets två första säsonger på tävlingsbanan har stoet verkligen fattat vad det hela går ut på numera. Fyra segrar under 2021 blev det – och lördagens vinst innebar att hon klev upp i lika många i år. 

Kanske kan det bli ytterligare en då det nu siktas mot finalen under annandag jul på Solvalla.

– Hon har varit otroligt bra, men det här trodde jag inte på förhand. Vilken tjej, säger Hedlund.

 

/Travronden

Publicerad måndag 19 december 2022. kundtjanst@travsport.se