Underbarosåfin seger för Henrik Svensson

Det har på sistone varit många knappa förluster inom STL för Henrik Svensson. Därför kändes det extra bra när egentränade Underbarosåfin segrade i klass I-försöket på hemmaplan.
– Han har ingen toppform men sprang istället rakt och fint, summerade Henrik Svensson.


Det är fina pengar även att vara tvåa i STL-lopp. Men ändå blir det jobbigt när andraplatserna radar upp sig. Under Sundsvall Open Trot-lördagen på Bergsåker i slutet av augusti blev det just två andraplatser för Henrik Svensson genom egentränade duon Underbarosåfin och Mon's Tornado. På Solänget i mitten av oktober var det Mon´s Tornado och Tinto Three (Lars Wikström tränar) som fick nöja sig med silver.

– Det har varit väl många målfotoförluster, men i dag kände jag att vi höll undan. Det var verkligen strong gjort av Underbarosåfin att svara Robert Berghs L.L.Labero sista biten.

Inledningen på klass I-försöket blev väldigt avgörande. Henrik Svensson lyckades ta sig förbi L.L.Labero och ta hand om ledningen in i första kurvan.

– Jag hade ingen känsla på förhand att vi skulle kunna ta oss förbi Berghs häst men efter 50 meter började jag tro på det när vi direkt fick ett övertag.

Efter 1.10,4 första 500 fick Svensson strypa tempot till 1.14,7 det inledande varvet.
– Det kändes förstås bra. Samtidigt brukar Underbarosåfin sticka iväg när jag manar på honom inför avslutningen, men i dag hände inte så mycket. Men hästen segade på och var rejäl ändå utan att visa rätta toppformen.

Förberedelserna var inte optimala inför det här loppet. Mycket beroende på Underbarosåfins inställning till vinterförhållanden.

– Han gillar inte nysnö och blir galen på snöklumpar. Det här kommer att gå bättre när det blir kallare och den rätta vintern kommer.

Men hur har du tränat honom på slutet?
– Han har fått springa som släphäst och hållit igång på så vis. Dessutom var jag inne på Bergsåker och körde ett banjobb förra veckan.

Hur ser de närmaste planerna ut?
– Det blir finaler på Solvalla och vi får se hur träningsförhållandena blir framöver. Jag siktar dock på att hålla igång hästen under vintern eftersom han trivs bra med skor och brodd. Där har han en fördel mot många andra.

Henrik Svensson slutade även femma med Ellis Pride och sexa bakom Huddlestone.
– Ellis Pride var godkänd efter 1.12,5 sista varvet från kön, men han har varit ännu bättre. Med Huddlestone hamnade jag i dödens, så det blev för jobbigt.

Henrik Svensson själv är på väg att slutföra ett bra år som både tränare och kusk. Träningsstallet är upp i 23 segrar (samma som i fjol) och närmar sig två miljoner kronor. Det är det bästa resultatet på flera år. När det gäller kuskdelen har Svensson snart kört in fem miljoner kronor (55 segrar). Det kan vara ett nytt rekord.

– Jag har varit över fyra miljoner något år som kusk, så visst är det här roligt.

 

/Travronden

 

Publicerad måndag 5 december 2022. kundtjanst@travsport.se