Very Kronos vann guldfinalen på Solvalla

Han var borta från tävlingsbanan i drygt sju månader. Nu står Very Kronos på tre raka segrar. Under måndagen vann han gulddivisionens final på Solvalla.
– Det viktigaste för oss har varit att se att han är tillbaka. Nu känns det som att vi kan börja planera lite grann, säger Svante Båth.


Ultion Face var snabbast från start i V75-3. Mitt på den första långsidan gled Erik Adielsson upp på utsidan med favoriten Very Kronos (e. Ready Cash), och då valde Adrian Kolgjini att släppa ledningen. 

Very Kronos spårade sedan hela vägen hem. Han kom hem på 1.13,4a/2140 meter och marginalen ner till tvåan Ultion Face blev en dryg längd. 

– Det blev som man kunde hoppas. Det fanns med i tankarna att Adrian skulle hålla ut Millondollarrhyme och att det skulle bli ungefär så här. Han känns bra, kanske inte helt perfekt i travet men han sköter sig. Det är inga stora saker för då vinner man inte en guldfinal. Han är lite loj på upploppet men han har tävlat mycket och vet nog väl vad som gäller. Om det kommer någon bredvid honom så sträcker han nog bara på sig, säger kusken Erik Adielsson.

Tillbaka på allvar

Very Kronos har dragits med skadebekymmer under året och var borta från tävlingsbanan från 9 april till 12 november. Nu är tillbaka på allvar, något som naturligtvis glädjer tränaren Svante Båth.

– Det löste sig väldigt bra och såg inte ut att vara slutsålt i mål. Det var jätteskönt, säger Svante Båth.

Känns det som att han har gått framåt i form med starterna?

– Det känner man aldrig med honom. Jag har aldrig känt att hästen har varit upp eller ner i form. När han sköter sig så har han levererat. Det är väldigt ovanligt för mig, annars brukar man känna att de kommer in i form eller går ur form men det har jag aldrig gjort med honom.

Very Kronos har galopperat bort en hel del pengar under åren men blivit säkrare med tiden, nu har skött sig fint i de tre senaste starterna som också resulterat i tre segrar.

– Jag har aldrig betvivlat hans kapacitet och har många gånger sagt att “jag har inga problem att förlora med honom men vill gärna vara med och tävla” det som varit frusterande att han har gjort bort sig så många gånger. Men under de första säsongerna så behövde han ingen anledning för att galoppera, nu behöver han en anledning för att göra det.

“Prio blir våren och sommaren”

Vad väntar framöver?

– Jag ska prata med ägaren. Vi har bestämt att det inte blir något Frankrike. Prio blir våren och sommaren men hur vi tar oss dit är inte bestämt. Oavsett blir det lugnt ett tag nu då han har startat tre gånger på mindre än tre veckor. Sen får vi se, det viktigaste för oss har varit att se att han är tillbaka. Nu känns det som att vi kan börja planera lite grann

I och med denna seger klev Very Kronos över sju miljoner kronor i intjänade pengar. Han har vunnit 28 lopp på 58 starter.

 

/Travronden

Publicerad tisdag 27 december 2022. kundtjanst@travsport.se