Erik Bondo inför STL-tävlingarna i Årjäng

På lördag är det dags för Årjängs Stora Sprinterlopp med flera elitloppshästar i startlistan. En som slår ur underläge är Erik Bondos Usain Töll som kommer från en tapper insats i Sweden Cup.
– Det ska bli intressant att se hur långt han räcker, säger Bondo.


Erik Bondo kommer från Danmark men driver sedan många år sin verksamhet i Italien och har även en filial i Frankrike.

– Jag har cirka 20 hästar i Frankrike och 60 i Italien. Jag har bra personal på båda ställena så det fungerar fint, säger Bondo.

På lördag har han två hästar till start i STL-omgången. En av dem är Usain Töll (e. Googoo Gaagaa) som går ut i Årjängs Stora Sprinterlopp med 600 000 kronor till vinnaren. Han startade senast i Sweden Cup där han vann försöket och slutade fyra i finalen. Efter det har han varit kvar i Sverige.

– Han gjorde ett bra lopp i försöket och i finalen fick han gå i dödens men höll bra. Efter fick han vila ett tag, han har även tävlat hela vintern på Vincennes. Nu har han tränat på och det verkar fint. Han brukar gå okej efter paus.

Usain Töll har startat åtta gånger i Sverige med mer än 30 dagars mellanrum. Han har vunnit två av dessa lopp och bara varit utanför pallen en gång.

Nu stöter han på flera hästar som var med i Elitloppet, bland andra Don Fanucci Zet och Click Bait. Usain Töll lottades till spår tre.

– Spåret blev perfekt, han är startsnabb och ska få en bra position. Sedan får vi se vad som händer. Det är ett hårt lopp och det ska bli intressant att se hur långt han räcker mot dessa hästar. Jag tror det kan bli svårt att vinna, vi får vara nöjda med en bra peng.

Usain Töll har startat mycket i sprinterlopp i Sverige, men även över längre distanser i Frankrike.

– Det spelar ingen roll. Han går över alla distanser, är allround och kan göra jobb själv. Han utrustas som vanligt, utan skor och med jänkarvagn.

Tränaren berättar om matchningen som gör att hästen kunde starta ett helt vintermeeting i Frankrike för att under sommaren gå ut mot eliten i övriga Europa.

– Vi har låtit honom träna på och han har fått bestämma en hel del själv. Vi har haft ungefär en månad mellan starterna och låtit honom vila emellan, det har fungerat perfekt. Det går inte att starta varje vecka.

 

Erik Bondo har ytterligare en häst till start i Årjäng. Det rör sig om Callisto (e. Nad Al Sheba)i bronsdivisionen. För två starter sedan var han med i Fyraåringseliten på Solvalla och i maj vann han ett grupp II-lopp i Neapel.

– På Solvalla fick han gå lite för tidigt och senast på Bjerke blev det galopp när han skulle ner i position, det är sådant som kan hända och han verkar fin efteråt. 

Hur ser du på lördagens uppgift?

– Nu fick han ett dåligt läge, från spår sju är det inte lätt. Med ett bra spår hade han kunnat vara med där framme. Det är en riktigt bra häst som blir bättre och bättre hela tiden. Han går utan skor och med jänkarvagn.

Bondo bedömer ingen av hästarna som en superhet vinstchans.

– Det är svårt att säga vem som har bäst chans, båda kommer tillbaka efter paus och det viktigaste är att de går bra.

Bägge hästarna får Björn Goop i sulkyn för första gången.

Travronden

 

Publicerad fredag 15 juli 2022. kundtjanst@travsport.se