Don Fanucci Zet efter stor dramatik

Storfavoriten Don Fanucci Zet höll – men först efter ett uppförstorat målfoto.
– Jag hade lika jobbigt under loppet som Fanucci, men det är otroligt att hästen vet precis var mållinjen ligger, sade Daniel Redén.


Från spår nio bakom bilen var annars Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) chanslös att följa några ryggar i den snabba öppningen (1.08,1 första 500). 

– Vi tappade lite mera än vad jag hade hoppats på, men samtidigt blev det rätt högt tempo vilket gynnade oss, sade Örjan Kihlström, som valde att ställa på först i tredjespår redan varvet från mål.

Ledaren gav sig

Ledande Floris Baldwin inledde första varvet efter 1.09,7, men hade inget fick ge sig mitt på upploppet (slutade femma). Istället kopplade Örjan Kihlström segergreppet samtidigt som Magnus A Djuse hade smugit fram Timo Nurmos-tränade Brother Bill perfekt från tredje par invändigt. Luckan kom när Fredrik B Larsson flyttade ut Milliondollarrhyme i tredjespår. Över mål var det svårt att se vilken som var först – Don Fanucci Zet eller Brother Bill.

– Det är väldigt svårt att säga, sade Magnus A Djuse medan domarna studerade målfotot och Örjan visste inte heller:
– Nej, jag vet inte, vi var så långt ifrån varandra.

Don Fanucci Zet vann dock med knapp marginal och ordnade Daniel Redéns andra seger i Årjängs Stora Sprinterlopp. Delicious U.S segrade 2015.

– Jag är imponerad över att Don Fanucci Zet kunde hålla nosen först. Brother Bill fick en väldigt fin resa och har även visat tidigare hur snabbt han kan avsluta, fortsatte Örjan Kihlström, som kunde notera segertiden till 1.10,2a/1640 meter.

Redéns andra seger

Det här var förövrigt första gången sedan Delicious seger 2015 som inte vinnaren kom under 1.10. Men nu tvingades också Redéns sexåring till ett väldigt tungt lopp.

– Oavsett hur det gått hade Fanucci svarat för ett jäkla lopp. Han hade dessutom vilat lite inför det här och loppet var lite av uppladdning inför Hugo Åbergs Memorial. Nu fick hästen öppna upp sig rejält, sade Redén, som också ännu en gång fick redogöra för varför den här hästen är så bra:
– Fanucci har ett unikt travsteg, lägger väldigt mycket mark under sig. Samtidigt offrar han inte en centimeter extra, utan är snarare lat och flegmatisk. Men när det återstår 50 meter av loppen vet han exakt vad som ska göras.

Segern i dag var värd 600.000 kronor och nu finns drygt 11,7 miljoner kronor på kontot.

Bakom tätduon gjorde Björn Goop-körde Usain Töll ett topplopp som trea från tredje par utvändigt efter att ha blivit lite störd mitt i sista svängen. Fyra slutade hemmahästen Beartime från ledarryggen. Det blev tidig galopp för titelförsvararen Venissage Grif och även för stallkamraten Bubble Effe i utgången av sista kurvan.

Travronden

 

Så kördes loppen i STL på Årjäng

 

Oscar J Anderssons taktik att leda silverdivisionen på Årjäng hela vägen lyckades.
– Det är nästan obeskrivligt, sa en glad Oskar J Andersson i vinnarcirkeln.

 

När Oskar J Andersson såg att hans Readly Lavec (e. Bird Parker) lottats till spår två bakom bilen steg förhoppningarna att hästen skulle ta första årssegern.

– Jag har väntat på det här spetsläget, sa Andersson till Travronden under lördagsförmiddagen.

Readly Lavec hade inga som helst problem att ta sig till ledningen och såg lysande ut hela vägen på tiden 12,8/2640.

Oskar J Andersson var lycklig då han passerade mållinjen och bjöd på segergest.

– Hästen i sig är så underbar och vi har haft en lång väg tillsammans. Nu har han inte fått vinna på nästan ett år trots fantastiska prestationer mot bra motståndare. Det är inget träningslejon men på tävlingsbanan visar han vilken tävlingsindivid han är, sa Oskar J Andersson efter segern i STL.

I och med segern passerade Readly Lavec en miljon i intjänade pengar.

I Diamantstoet visade sjuåriga bollnässtoet Madame Af Djupmyra (e. Formula One) fortsatt toppform. Med sin tränare Tomas Pettersson i sulkyn fick hon ett fint lopp i tredje ytter men avancerades framåt redan 1200 meter från mål. Sedan blev det en härligt fajt in mot mål mellan Madame Of Djupmyra och ledande Hearts (e. Ken Warkentin).

– Jag ville inte att ledaren skulle få bestämma utan valde att gå fram och trycka upp farten lite. I sista sväng kändes det bra men 300 kvar så ryckte ledaren och det var svårt att få grepp igen, sa Tomas Pettersson i vinnarcirkeln.

Målfotot visade att Madame Af Djupmyra hade nosen först och kunde därmed plocka hem förstapriset på 110.000 kronor. Segertiden blev 13,5/2160.

Sexårige Kong C.K. (e. Norheim Faksen) hade inga problem att ta sin tolfte seger i 14:e starten i Erik Perssons Memorial, tillika STL Kallblodsdivisionen, med hela 200.000 kronor i förstapris. Han kom tidigt till spets för Per Oleg Midtfjeld och efter 1.27,5 första 500 ökades tempo till 1.25,3 det inledande varvet. Samtidigt som de värsta konkurrenterna hamnade i dryga spår fortsatte Kong C.K. bara att mala på där framme och var aldrig i förlustfara. Segertiden skrevs till 1.24,7/2140 meter.

– Han var riktigt rå, sprang bara på själv där framme. Nu blir det Elittkampen om två år, sade tränaren Sverre Hjörneröd i TV12 och fick hjälp av Midtfjeld:
– Kong C.K. har vunnit i stort sett varje gång, så visst är det en bra häst. Han är lite flegmatisk men jag pratade med honom lite efter vägen och han gjorde det riktigt bra.

Jan-Olov Persson-tränade Wolt klarade andraplatsen trots att han blev hängande i tredjespår större delen av loppet för Torbjörn Jansson och tvingades ut i fjärdespår mitt på sista bortre långsidan. Trea slutade Rolf Martin från femte par utvändigt och vass spurt i tredjespår sista 400.

Kövras Joker (e. Pojke Kronos) och André Eklundhtog snabb revansch efter galoppen senast. Det blev en snabbstart från springspåret och sedan var konkurrenterna chanslösa.

Efter 13,5 första halvvarvet och  15,5 första varvet kunde Kövras Joker sprinta undan sista halvvarvet och vinna med sex längder.

- Jag chansade att släppa av från start och det var väl 50-50 att han skulle trava. I loppet kändes han riktigt bra. Det var en skön seger då det känns som det börjar släppa lite för mig efter att jag haft det lite motigt på V75, sa André Eklundh.

Segertiden blev 13,8/2140.

Det blev dramatiskt till slut i STL klass I med tre hästar nästan på linje över mål. Längsta strået drog Flemming Jensen, som spurtade till knapp vinst med femårige Rossi Garline (e. Readly Express) från tredje par utvändigt. 

– Jag var inte säker på att vi var först i mål men jag hade en bra känsla, sade Flemming Jensen i TV12, som även berättade att han balanserat om hästen lite till den här starten.

Annars var det Robert Bergh som tog ett tidigt initiativ bakom egentränade Conrads Diderot och nådde positionen utvändigt om ledande Icouldbetheone. Första 500 gick efter 1.11,4 och det inledande varvet efter 1.13,4. Conrads Diderot hade kopplat segergreppet i början av upploppet men åkte dit på mållinjen mot vinnaren.

En mycket bra spurt till tredjeplatsen levererade Midnight Special för Thomas Uhrberg från femte par utvändigt. Ekipaget var inte alls långt från vinst.

Zorro Wind (e. Ready Cash) med sin tränare Alessandro Gocciadoro i sulkyn stod för en imponerande seger i bronsdivisionen.

Då C.You Again (e. The Liquidator) och Musett Af Djupmyra (e. Super Photo Kosmos) duellerade om vem som skulle ha ledningen satt Gocciadoro en bit bak i tredjespår. Sedan satte ekipaget full fart och tog hand om ledningen med varvet kvar.

- Jag vet att jag har en stark häst så jag valde att ta det lite lugnt inledningsvis. När vi sedan kom till ledingen var det spel mot ett mål, sa en nöjd Alessandro Gocciadoro i vinnarcirkeln.

Stenson (e. Make It Happen) gjorde ett heroiskt lopp som tvåa bakom den överlägsna vinnaren som travade i mål på 11,2/1640a.

Travronden

 

Publicerad måndag 18 juli 2022. kundtjanst@travsport.se