Unico Broline tillbaka som vinnare

Så gick det i STL-loppen under lördagens tävlingar på Axevalla travbana.


STL Silverdivisionen

Det kom att bli en rörig start i silverdivisionen där spetsande Deep Pockets och den i rygg travandes Champ Lane galopperade in i första sväng. Istället kom Mika Forss att hitta till ledningen efter ett drygt halvvarv med Amornero Roc. 

När denne tappade travet över slutrundan tog den i dödens travandes Galantis över spetspositionen. 

Det var däremot bara tillfälligt – för över upploppet kom Unico Broline (e. Cantab Hall) koppla greppet efter att ha attackerat 700 kvar.

Segern blev till slut enkel på 1.12,1/2140 meter för körande Mats E Djuse. Tvåa slutade Golden Guard, trea blev Dats So Cool.

– Att vinna den här helgen är fantastiskt roligt. Unico är verkligen en kämpe, sade tränare Sofia Aronsson efter loppet.

STL klass II

Spetshästen Roll Control såg länge ut att vara segraren tillsammans med Jörgen Westholm, men över Axevallas långa upplopp tröt krafterna.

Istället kopplade den i rygg ledaren travandes Finndals Chasseur greppet för Stefan Persson – men längst ut i banan kom Dwight Pieters bakom Maria Törnqvists Bold Request (e. Bold Eagle) som spurtade bäst av samtliga. 

I god tid innan mål kunde Pieters bjuda på segergest och man kom att vinna på tiden 1.12,9a/2140 meter. Tvåa slutade Finndals Chasseur, trea blev Roll Control.

– Det är kul att vinna under en helg som denna. Det kändes riktigt bra med hästen och han avgjorde på bra sätt, sade Dwight Pieters efter loppet.

Klass I-försök

I den tredje avdelningen kom det att bli kraftig körning mellan ledande Global Believer, den utvändigt travandes Cobra – och Black Fire som blev hängades i tredjespår. 1.07,5 första 500 meterna visade klockan – något som gynnade Joakim Lövgrens Inspiration (e. Maharajah) som satt en bit bak i kön.

Därför var det nog också många som blev förvånade när Joakim Lövgren satt kvar i andraspår när attackerna sattes in – men det hela kom att lösa sig i slutsvängen – och över upploppet visade det sig att hans spurtkrut var torrast. 

1.11,5a/1640 meter blev vinnartiden. 

Tvåa blev Global Believer – trea slutade Black Fire efter att ha kommit ner i dödens dryga varvet från mål.

– Jag hade trafikproblem 500 kvar, men hästen har sådan spurt och kunde utnyttja det långa upploppet, så vi hann fram ändå, sade Joakim Lövgren.


STL diamantstoet försök

Det kom att bli de som satt i ledningen, rygg ledaren och tredje invändigt som segern kom att göras upp ibland. 

Ledande Giannas Love såg länge ut som loppets vinnare – men i början av upploppet fick Kim Eriksson fritt med Erik Killingmos Ottens Idol (e. Trixton) från tredje invändigt. 

I god tid innan mål kunde Kim Eriksson sätta sig till rätta och vinsten blev till slut säker på 1.13,9/2140 meter. 

Vinstmarginalen ner till Giannas Love blev en längd, trea slutade Jenny Anderssons Prime Lane.

– Det var inte överraskande att hon vann, men det krävdes att det skulle klaffa och det gjorde det också, sade Erik Killingmo efter vinsten.

Erik Killingmo vars Best Ofdream Trio dessutom blev inbjuden till Åby Stora Pris efter segern på Axevalla under fredagen.

STL bronsdivisionen försök

Spets och slut, det var segermelodin i bronsdivisionens försök. 

Jörgen Westholm hittade till ledningen direkt med Santos de Castella (e. Ready Express) – och den positionen kom man sedan att försvara hela vägen in i mål. 

Favoriten L.L.Royal fick gå utvändigt om ledaren, men orkade inte till mer än en fjärdeplats innan det hela var klart.

1.12,9a/2640 meter blev vinnartiden för Santos de Castella som vunnit nio av de tolv gånger han gått i ledningen.

Tvåa i loppet slutade Timo Nurmos Aragorn As, trea blev Alessandro Gocciadoros Abbys Wise As.

– Hela loppet var bara en skön upplevelse i dag. Han har verkligen förtjänat den här segern, sade Jörgen Westholm efteråt.

Stayerlopp

Ledningen kom även att bli avgörande i den sjätte avdelningen. Preben Sövik hittade till spets från sitt innerspår på startvolten med Bottnas Idol – och fick sedan bestämma tempot precis som han ville.

Även om starkt avslutandes Jasmine Isings Hefner Am närmade sig den sista biten höll Bottnas Idol undan till säker vinst på tiden 1.15,1/3140 meter. Fyraåringen efter Django Riff såg därmed till att ge sin tränare första vinsten på V75/STL.

Trea i loppet slutade Hans Crebas Boke Palema.

– Jag fick öka tempot lite succesivt. Han är den starka typen och hinner inte riktigt med över de kortare distanserna än så länge. Det är var otroligt roligt, att man fick ta sin första V75-seger som tränare, sade Preben Sövik efter loppet.

STL gulddivisionen försök

Han har visat det förr och återigen visade Milligan's School (e. Yankee Glide) att han inte är lätt att tas med när han sitter i ledningen. Mats E Djuse forcerade hästen till den positionen kort efter start – och väl i den positionen kom ingen att rå på honom. Storfavoriten Admiral As avancerade till utvändigt ledaren en bit in i loppet och nådde den positionen 1.500 kvar för Örjan Kihlström.

Han försökte sedan utmana rejält över upploppet, men kom aldrig i farlig närhet. Milligan's School vann på tiden 1.11,5a/2640 meter.

Det var Milligan's Schools tredje seger i Axevallalöpning – en seger som dessutom togs på nytt svenskt rekord. Det var Stefan Melanders travare som hade det tidigare svenska rekordet från just Axevallalöpning 2021. Men nu putsade han sitt eget rekord med en tiondel.

I och med vinsten blev han även inbjuden till Åby Stora Pris den 13 augusti.

Trea i mål slutade Calle och Catharina Johanssons Husse Boko.

– Det är en riktig hedershäst och nu verkar han ha hittat formen igen. Han blir bara tuffare och tuffare nu när han är i form. Faktum var att vi fick sela honom utanför stallet i dag för han skulle vifta med både fram- och bakben, sade skötare Catarina Lundström efterå/Travronden

 

 

Publicerad måndag 25 juli 2022. kundtjanst@travsport.se