“Det är en fruktansvärt bra häst”

Han var inte som bäst i Kungapokalen senast. På lördag tar Iznogoud Am omtag i Mantorp. Han gör även sin första start i Sverige över kort distans.
– Detta är en fruktansvärt bra häst så jag tror inte det bekommer honom om det är 1640 eller 2140 meter, säger tränaren Stefan P Pettersson.


Hästen blev en snackis efter två grymma insatser tidigare under året, den första på Solvalla den 26 mars och den andra i försöket till Kungapokalen. Senast blev det platt fall i Kungapokalen och efteråt var tränaren Stefan P Pettersson fundersam. Nu är hästen redo för start igen, i ett försök ingående i Bronsdivisionen.

– Han är kollad av veterinär efter senast. Det har tagits prover och de som masserar har känt igenom honom men vi har inte hittat någon förklaring. Nu har vi tränat på, kört lite jobb och haft detta loppet i sikte. Vi ville välja ett lite lättare lopp, det var detta lopp eller Ina Scots Ära som vi kunde välja på, säger tränaren.

Är allt väl på lördag väntar större uppgifter framöver.

– Det är V75 men han möter inga miljonärer och inga av kulltopparna, fungerar han bra nu kommer vi sikta mot Sprintermästaren. Detta blir ett test.

Iznogoud Am startar från ett sjättespår bakom bilen. Därmed är det inte givet var han hamnar från start.

– Jag tror inte han är den snabbare än alla innanför, men vi kommer nog köra framåt och hoppas få ta över ledningen, jag har inte pratat med Erik (Adielsson, reds anm) men jag kan inte se att vi kommer ta upp från start.

Hästen har inte startat över kort distans på svensk mark. Innan han kom till Stefan P Pettersson tävlade han i USA över 1609 meter, men nu är det alltså debut på distansen här i Sverige.

– Han har både speed och styrka. Detta är en fruktansvärt bra häst så jag tror inte det bekommer honom om det är 1640 eller 2140 meter. Han kommer utrustas precis som tidigare: aluminiumskor bak, jänkarvagn och öppet huvudlag utan tussar.

Det finns växlar kvar alltså?
– Det finns det, men det kommer senare.

Publicerad fredag 3 juni 2022. kundtjanst@travsport.se