Fullt upp för Oscar Berglund på Östersunds stora dag

Dwayne Zet i Jämtlands Stora Pris och ytterligare en handfull hästar till start. En hektisk lördag väntar för hemmatränaren Oscar Berglund.


Startfältet till Jämtlands Stora Pris är klart. Hemmalagets färger försvaras av Oscar Berglund och Dwayne Zet som senast var ute i Sweden Cup där han blev oplacerad i finalen.

– Han gjorde två topplopp och kom hem med krafter kvar i både försök och final. I finalen blev det inget lopp. Han hamnade sist utan tempo men han visade att han håller på att växa in i eliten. Min förhoppning är att han i framtiden kan vara stationerad där, säger Oscar Berglund.

Hur ser du på lördagens uppgift och tävlingsdag som helhet?

– Det är en häftig grej för mig och för ägaren. Vi har inga krav eller förväntningar utan ser dagen som en häftig upplevelse. Det är overkligt att se sitt namn och sin egen häst i vårt största lopp för året. Vi har siktat mot den här tävlingsdagen hela våren och försommaren och försöker ha hästarna i bästa möjliga författning. Det är en stor dag för mig och för alla mina ägare. De som kommer härifrån vill gärna se sina hästar tävla den här dagen.

Utöver Dwayne Zet har Oscar Berglund en trio hästar i STL-loppen…

… Firefoot startar i klass II-försöket.

– Han är en väldigt trevlig häst som är bra för klassen. Det har strulat för honom varje gång på STL samtidigt som han vunnit alla andra lopp. Senast stämde loppscenariot så dåligt som det bara kunde. Det är en fin häst för klassen som är åtgärdad efter starten i Umeå och han har gått ett jobb i 1.17-fart. Jag är nöjd med honom och förhoppningsvis kan det bli stolpe in.

… No Limit Express är med i klass I-försöket.

– Det är lika där. Han har inte haft något flyt i STL men jag tar på mig allting. Jag har valt att rycka skorna runt om men det har gjort honom rullig och inte fungerat. Han var med i samma banjobb som Firefoot och skötaren som körde tyckte att han var finare än någonsin. Nu tävlar han med framskor igen. Han står lite hårt inne i loppet så jag har inte för höga krav.

… Faster Than You startar i bronsdivisionsförsöket.

– Han vann ett billigt lopp i den senaste starten och kom hem med alla krafter kvar. Nu startar han vecka-vecka och det tror jag höjer honom. Han hoppade under elitloppshelgen vilket var surt för jag hade bra känsla. Nu är han ny i brons vilket gör honom lite svår att sätta in i sammanhanget.

Oscar Berglund berättar att stallet drabbats av sjukdomar under våren men att hästarna nu är på rätt väg igen.

– Inledningen på året har varit en fullständig katastrof. Hästarna blev rejält sjuka och det gick runt i stallet. Vi tvingades stänga totalt under tre veckor. Jag har verkligen fått lära mig att det är djur vi håller på med och det är bara för oss att jobba ännu hårdare och ännu mer noggrant för att hästarna ska hålla sig friska.

Hur ser du på fortsättningen av året?

– Jag har fint material på hästarna sett till vilken nivå jag är på. Nu är hästarna friska och de har presterat bra efter sjukdomsperioden. Jag tror att vi gör en rejäl spurt under andra halvan av året.

Travronden

Publicerad torsdag 9 juni 2022. kundtjanst@travsport.se