Don Fanucci Zet tog revansch i Norrbottens Stora Pris

BODEN. Senast blev det galopp i finalen av Elitloppet. I Norrbottens Stora Pris skötte Don Fanucci Zet sig – från ledningen noterades han för ytterligare en miljonseger.
Spår åtta i början av veckan. Spår sex när startbilen lämnade fältet. Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) och Örjan Kihlström övertog ledningen upp till halvvarvspasseringen som klockades till 1.07,5.


Galoppen i Elitloppet senast var ingenting som påverkade Örjan Kihlström nämnvärt.

– Jag tog det lite lugnare de första stegen för att hästen skulle få trampa igång men det var ingenting att vara mycket orolig för om man säger så, säger segerkusken.

Väl i ledningen fick ekipaget dämpa farten. Kilometern passerades efter 1.13,8.

– Det gick fort i början men hästen är bra och tål den farten. Han är bra på det mesta, väldigt allround, men det är klart att det är tacksamt att det gick lite lugnare efter den öppningen.

Don Fanucci Zet ledde hela vägen in i mål på 1.13,7a/2140 meter. Närmast bakom vinnaren inkom stallkamraten Born Unicorn. Born Unicorn stod för en vass avslutning och närmade sig vinnaren hela vägen in.

– Det var väl aldrig riktigt väldigt nära men jag såg honom lite sent faktiskt. Jag tittade utåt över upploppet och allting såg lugnt ut men Mindyourvalue W.F. som var utvändigt om oss är en väldigt stor häst samtidigt som Don Fanucci Zet är rätt liten och jag sitter ganska lågt bakom honom. Jag såg Born sent och han gick fort men det var väl aldrig så att det var någon kris.

Det blev kontrollerat, trots allt?

– Jag såg honom sent och det hade varit oförlåtligt om vi hade förlorat. Men det blev aldrig någon kris.

Från sidan kunde Daniel Redén inkassera en dubbelseger till stallet värd 1,4 miljoner kronor. För Don Fanucci Zet var det tredje miljonsegern i karriären (Sprintermästaren 2020 och Elitloppet 2021).

– Han öppnade väldigt bra igen och det såg ut som att det var klart att han skulle få ta över ledningen och att Örjan därför tog upp lite grann, men då började Mika (Forss, bakom Vitruvio, reds. anm.) att köra igen och det blev en jäkla körning. Det gick fort där en bit och det är sådant som kan sitta i benen. Samtidigt gick det oerhört sakta efter det, de måste ha varit nere i 1.25-fart där ett tag. Det blev ett udda storlopp, säger Daniel Redén.

Hur upplevde du upploppet?

– Jag inbillar mig att det var ganska åkandes över mål. Han kom i mål med tussarna kvar och han brukar inte vinna med mer än vad han behöver. Och ännu bättre blev det när ”Enhörningen” kom tvåa.

”Enhörningen” är stallets andra häst, Born Unicorn.

– Han gjorde det väldigt bra och det är roligt att han fick studsa tillbaka lite grann. Han kändes otroligt bra i värmningen och jag är glad över att det stämde även i loppet så att jag har någonting rätt. Det har varit svajigt nu någon vecka och då börjar man direkt tvivla på sig själv. Man tycker att allt känns bra på hemmaplan men så har det blivit pannkaka i en del av loppen.

Överraskade Born Unicorn på dig?

– Inte nu som loppet blev kört. Han fick andra utvändigt och varvet från mål trodde jag att han skulle få en bra peng med sig. Han har väl inte gjort sig känd som en speedkula och det var bra att han visade att han behärskar det också. Det går inte att gå utvändigt varje gång i klassen han befinner sig i nu.

Vad betyder det för dig att ta hem Norrbottens Stora Pris?

– Det är stort. Jag har varit här några gånger och varit först i mål men nu var vi först på riktigt. Det är ett stort lopp även om det blev lite rumphugget med några strykningar. Men titeln står i hans meritlista nu.

Hur närmsta framtiden för Born Unicorn och Don Fanucci Zet ser ut vill Daniel Redén hem och grunna på.

– Det blev maxad utdelning i dag men Fanucci känns relativt obrukad efter detta och vi kan nog hitta nästa uppgift inom kort. Men vi får se vad det blir.

Blickar du norrut eller söderut?

– Ja, nu är det väl slut på loppen norrut… Vi får avvakta och se.

På längre sikt har Daniel Redén nämnt flera olika vägar för Don Fanucci Zet. Ett nytt försök i franska vintermeetinget har nämnts men också att hästen eventuellt ska få prova på lyckan i USA.

– I så fall lutar det mest åt USA. Det hade varit kul att låta honom få avsluta karriären där. Sedan när det eventuellt skulle bli i så fall vet jag inte, men det hade varit roligt.

Travronden

Publicerad måndag 20 juni 2022. kundtjanst@travsport.se