Så kördes STL-loppen i Boden

Sju STL-vinnare kröntes under midnattstraven i Boden.
Så här gick det till.


STL Bronsdivisionen
Hästarna längst ut bakom vingen gjorde upp om ledningen initialt. Efter rejäl körning och positionsbyte var det Marvelous och Petter Lundberg som satt i ledningen med Special Major och Dwight Pieters i rygg. Då körde Sandra Eriksson till med storfavoriten Devils Tongue (e. Zola Boko) och fick överta ledningen utan protest. Väl där var det ingen som kunde utmana ledaren som avverkade första varvet på en 1.12-tid. När det skulle avgöras var det Marvelous och Harper Seabrook, via tredjespår, som gjorde upp om andraplatsen bakom favoriten. Den knep Marvelous med knapp marginal. Devils Tongue vann säkert på 1.13,0a/2140 meter.

STL Kallblodsdivisionen
Efter en omstart i kallblodsloppet var det till slut Mats Gällerstedt och Källsjöviking (e. Järvsöviking) som kunde överta ledningen från Mietor och Micael Melander. Väl där gjorde Gällerstedt inga misstag och såg till att grilla köhästarna med ett jämt tempo. Då var det ingen som lyckades ta sig förbi Källsjöviking. Favoriten Tangen Frikk var aldrig riktigt segeraktuell. Istället var det Ville Lille Faksen och tilläggsstartande Forspärla som tog hand om andra- och tredjeplatsen. Källsjöviking vann på 1.25,0/2140 meter med tillräckligt säker marginal för att kosta på sig en rejäl segergest.

STL Silverdivisonen
Favoriterna tog en relativt lugn start och lät Daniel Wäjersten och Gooner köra sig till ledningen från spår åtta bakom bilen. Mika Forss valde en spårsnål resa för Henry Flyer Sisu som placerades invändigt en bit bak. Då fick favoriten Amalencius B.B. (e. Amaru Boko) göra jobbet utvändigt med Ivory di Quattro och Robert Bergh i rygg. När upploppet kom var ledaren slagen samtidigt som Örjan Kihlström stack undan med Amalencius B.B. Det blev en mycket övertygande seger för Timo Nurmos Harperstrea. Ivory di Quattro fick nöja sig med andraplatsen närmast före Henry Flyer Sisu som spurtade positivt efter ett fint lopp. Segertiden landade på 1.14,5a/2640 meter.

STL Diamantstoet
Sandra Eriksson lyckades få iväg Juno Beach fint från 20 meters tillägg. Ekipaget var tidigt framme vid ledande Amie Ness (e. Maharajah) och Micael Melander som ville köra i ledningen. Eriksson lyckades placera Juno Beach i rygg på favoriten och sedan var det den duon som gjorde upp. Juno Beach vreds ut i andraspår på den sista bortre långsidan och blev närgången in i slutsvängen. På upploppet återtog Amie Ness kommandot och höll undan till seger. Vinnaren tränas av Tomas Worrsjö. Tredjeplatsen gick till No Beer Drinker och Mika Forss.

STL Klass II
Sandra Eriksson var inte intresserad av att sitta långt bak i kön med Holy Moses Mearas (e. Muscle Hill). När Robert Bergh hade avgjort spetsstriden och placerat Ayah de Lux i ledningen drog Eriksson i högertömmen och satte sig utvändigt. Då utvecklades loppet till en ren duell mellan tätduon. I sista sväng kunde Bergh rycka och skaffa sig en lucka när Holy Moses Mearas slet med stilen. På rakan fick han ordning på benen igen och då närmade han sig hela vägen. När mållinjen kom var det helt stenhårt och det dröjde innan Holy Moses ropades ut som vinnare.

STL Klass I
Daniel Wäjersten backade ner favoriten L.A.Boko (e. Readly Express) och hamnade sist utvändigt. Där hade han inga planer på att sitta kvar. Wäjersten tog ett tidigt initiativ och styrde på via tredjespår. Väl utvändigt om ledande L.L.Labero och Robert Bergh blev det en skrattmatch för Wäjerstens talangfulla häst. L.A. Boko bara lämnade konkurrenterna över upploppet och vann hur enkelt som helst på 1.12,7a/1640 meter. Tim Jerry spurtade in som tvåa efter ett lopp i rygg på trean L.L.Labero.

STL Open
Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) blev inte framvinkad till ledningen. Istället valde Mika Forss att testa att svara en stund bakom Vitruvio. Till slut gav han upp och lät Kihlström ta över med den stora favoriten. Öppningen klockandes till 1.07,5/500 meter. Sedan gick det betydligt långsammare och efter inledande 1500 meter på 1.15,1 gick det desto snabbare sista 600 meterna. Don Fanucci Zet såg ut att gå mot en mycket säker seger men när stallkamraten Born Unicorn fick upp farten tvingades Kihlström att påminna sin häst. Det gick vägen och Daniel Redéns stjärna vann närmast före nyss nämnda Born Unicorn på 1.13,7a/2140 meter. Tredjeplatsen gick till Svante Ericsson-tränade Phoenix Photo och körande Erik Adielsson.

Travronden

Publicerad måndag 20 juni 2022. kundtjanst@travsport.se