Formstarkt profilstall jagar STL-segrar på Kalmar

KALMAR Formen i Magnus Jernemyrs stall är mycket vass för dagen. De senaste tio starterna har resulterat i fyra segrar och åtta pallplaceringar. På söndag har han en duo till start i STL-omgången på Kalmar.


I silverdivisionen startar Champ Lane från spår 11. Han tränades tidigare av Timo Nurmos men såldes i mars på internetauktionen Travera för 1,4 miljoner kronor. Ny tränare blev Magnus Jernemyr som därmed fick en miljonär i stallet. 

– Det låter som jättemycket pengar för en starthäst, men det är ungefär som att köpa en ettåring för en halv miljon. Då kommer man upp i denna summa innan det blir start. Denna ägare valde att lägga hela summan på en häst som kan starta på V75 direkt. Självklart är det jätteroligt att få in en sådan här häst som gör att vi kan få visa upp oss mot de stora grabbarna, säger Jernemyr.

Senast gjorde hästen regidebut på Visby, den slutade med seger på tiden 1.10,9a/1620 meter.

– Den prestationen var jättebra, han hade inte startat på fyra månader och gjorde det helt perfekt. Allt verkar bra efteråt och jag tror att han gått framåt med loppet. Han har gått några intervaller i sanden i dag (måndag, reds anm) och kommer gå ett lättare jobb på torsdag.

På söndag gör hästen debut i silverdivisionen.

– Det fanns otroligt dåligt med lopp för honom. Jag hade velat ge honom något lopp med cirka 50 000 i förstapris men det fanns bara tilläggslopp över lång distans där han hade behövt göra allt själv i spåren och det har jag respekt för med tanke på hans skadehistorik. Läget drar ner förväntningarna men får han bara en bra rygg kommer han avsluta bra. Vi sätter på en jänkarvagn nu, annars inga ändringar.

I Klass I-försöket hittar vi Jernemyrs andra häst i omgången, femårige Baroncini Jet. Han startar från innerspår över 2640 meter i voltstart.

– Han gjorde det bra senast, det har varit lite struligt för honom. När han startade på Örebro hade han en halsinfektion som gjorde att vi fick backa bandet lite. Sedan var han ute på V75 och senast åkte han dit mot en smygkörd på Romme. Det var inte mycket att säga om, det gick 1.09.0 sista 500 metrarna, vi var nöjda.

När det gäller utgångsläget finns det inte mycket att klaga på.  

– Nu är det ett annat motstånd och ett halvvarv längre men har han fått ett perfekt spår och kommer få en bra resa. Det kanske inte är läge att ge sig in i en stenhård spetskörning men samtidigt har han två segrar och en andraplats på tre starter därifrån. Vi kommer ta bort lite skydd på honom och eventuellt sätta på ett norskt huvudlag.

Sedan månadsskiftet mars-april bedriver Jernemyr och Linda Sedström sin verksamhet på träningscampen Bjertorp. Något som gett en markant nivåhöjning, och för tillfället är stallformen mycket bra.

– Det har varit jättebra, ett otroligt lyft. Både vi och hästarna har landat och acklimatiserat oss. Hästarna tar åt sig bättre av träningen med helt perfekta banor. När vi höll på hemma lade jag en stor del av tiden på att sitta i traktorn och harva. Nu kan vi sela ut en häst 07:00, ha ett perfekt underlag och lägga all vår tid på att träna hästarna.

Travronden

Publicerad torsdag 23 juni 2022. kundtjanst@travsport.se