Tomas Worrsjö har två av stallets fem hästar till start i Boden

Hemmatränaren Tomas Worrsjö har en spännande lördag framför sig när STL-tävlingarna avgörs i Boden. I Diamantstoet startar fyraårige Amie Ness och i klass I hennes halvbror Yoshi Ness.


Amie Ness har startat fem gånger, vunnit fyra lopp och slutat trea en gång. Hästens tränare är Tomas Worrsjö som har fem hästar på sin träningslista, varav två startar under lördagen. 

Worrsjö beskriver Amie Ness inledning på karriären.

– Hon har egentligen gjort allting rätt. Det kändes redan från början att det var en väldigt fin häst men jag är ändå överraskad över utvecklingen. Hon är ganska okomplicerad, väldigt travsäker med bra inställning. Det är en riktigt skön individ, säger Tomas Worrsjö.

– Jag har medvetet tagit det väldigt lugnt med henne. Hon har ett vägvinnande trav, är speedig, stark, lätt i kroppen och förbrukar lite energi. Det känns som att hon är under kraftig utveckling.

Han berättar att hästen vunnit sina lopp på ett bekvämt sätt, men att konkurrensen nu är klart tuffare.

– Hon har vunnit enkelt, tagit loppen på bra sätt och inte gått i botten än. Nu är det V75 och det blir hennes elddop. Jag brukar ligga lite lågt men jag tror hon har chans att komma till ledningen och därifrån tror jag hon säljer sig dyrt.

Worrsjö har fött upp både Amie Ness och hennes mamma Mon Amie Ness. Han har vunnit på V75 tidigare, senaste gången var 2011. Då hette hästen Ozzy Ness, han och Amie Ness har samma mormor.

– Det var helt fantastiskt, det var cirka 10 000 människor på plats och jag skulle gärna uppleva det igen. Jag har hållit på med detta i över 40 år och sysslat med lite egen avel på en småskalig nivå. Det är detta man drömmer om, att få fram hästar som kan vara med på V75. 

Tränaren berättar att tanken inte var att ta ut henne på V75 än.

– Vi hade väl tänkt att försöka komma ut i Skellefteå till hösten, men nu är det hemmaplan och det är inte så ofta som lägena dyker upp, så vi testar.

I klass I startar åttaårige Yoshi Ness, en halvbror till Amie Ness och även här en egen uppfödning. Han har startat 41 gånger, vunnit 3 lopp och gör nu STL-debut. Han kommer från seger men har nu lottats till spår 10 över 1640 meter.

– Jag hoppades på ett framspår då han är väldigt startsnabb, nu sänks förhoppningarna. Han har tänt till otroligt i år. Tidigare har han varit otroligt rädd för ljud, det har varit en säkerhetsrisk att köra med rycktussar, jag har tränat med det och det har nästan blivit skenturer. Nu har han lärt sig det och självförtroende har växt, senast stack han bara ifrån de andra och vann med fem längder.

– Jag tror att han avslutar loppet riktigt bra och hoppas på en fin slant. 

Hur utrustas hästarnas?

– Amie går med bomull i öronen och lätta skor. Yoshi kommer gå med samma utrustning som senast, rycktussar och skor runt om. Amie Ness känns som den bästa chansen.

Vad skulle en ny seger i STL betyda?

– Det skulle vara otroligt stort. Jag är 63 år och har hållit på i över 40 år. Detta är ju Elitserien så det skulle vara en fantastisk känsla. Det är en otrolig folkfest och jag hoppas verkligen att vi slipper regnet.

TRAVRONDEN

Publicerad onsdag 15 juni 2022. kundtjanst@travsport.se