Therese Landley har Queen Ligus till start i Diamantstoets final

Det finns olika vägar till elitloppshelgen. För Queen Ligus och Therese Landley har den inte varit spikrak. Hästen som från början knappt kunde tränas är nu i Diamantstoets final.
– Resan med “Queen” har inte varit smärtfri men jag har alltid trott på henne, säger Therese Landley.


Therese Landleys resa inom travet inleddes 2017 då hon började arbeta hos Anders Zackrisson. Redan 2018 tog hon steget att bli egen tränare. En av hennes första hästar, Nuclear Kronos, kom att betyda mycket.

– Jag köpte Nuclear Kronos och han blev min bästa vän. Inför en start i Kalmar var han favorittippad i programbladet och jag skulle köra sista jobbet. När vi skulle köra av rakbanan började han vingla, därefter trillade han ihop och dog i min famn. Det var verkligen min bästa vän. 

En tid efter det tragiska dödsfallet kom två nya hästar till stallet: först Athena G.G. och sedan lördagens STL-finalist Queen Ligus.

– När det hade gått ett tag kände jag och min dåvarande sambo att vi skulle hitta en ny häst. Det blev Athena G.G. som var fruktansvärt snäll och en fantastisk läromästare. Jag ville ha en häst till. Jag och Athena hade varit och kört ett banjobb på Kalmartravet och då hittade jag Queen Ligus och kände direkt att “henne ska jag ha”. Jag kollade upp vem som ägde och hon var till salu för rätt pris. Jag körde henne i juni som tvååring. Hon var sent inkörd men kändes som värsta bulldozern. Det kändes i steget och hon var stor och rejäl. 

När hästen kom till Therese Landley i augusti 2019 började det strula.

– Ingenting fungerade. Vi hade en 700-meters rakbana och vissa dagar kom jag inte ens ett varv, hon sprang snett, kastade sig åt sidan och slog med huvudet. Vi var nere i diket hur många gånger som helst och jag grät nästan varje gång när jag kom tillbaka till stallet. Folk sade till mig att göra mig av med henne, men från första gången jag provkörde henne kände jag vad som finns i henne.

Till slut kom hästen till start som fyraåring. I februari 2021 klarade hon kvalet och sedan inledde hon med att vara på pallen i fyra av de fem första starterna. Kim Eriksson körde hästen i de första tre starterna och även han märkte att det fanns mycket i henne.

– Jag tänkte ändå att vi får vara nöjda om hon kan vara med i breddlopp. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att vara med i Diamantstoets final under elitloppshelgen. När Kim körde henne berättade jag inför loppet att detta är en bulldozer. Efter loppet sade han att många tränare höjer sina hästar till skyarna men att detta verkligen är en sådan.

Queen Ligus har hittills vunnit ett lopp men varit på pallen i 13 av 17 starter. Hon har gjort två starter inom STL vilket resulterat i två tredjeplatser. 

Detta blir första gången som Therese Landley besöker elitloppshelgen, och med sig har hon en starthäst.

Hur känns det att ha starthäst under elitloppslördagen?

–  Jag vet knappt vad jag ska säga, det är så stort. Vi anmälde henne med 20 minuter kvar och trodde aldrig att hon skulle komma med, men då kunde vi alla fall säga att vi har anmält till elitloppshelgen. Hon har förverkligat våra drömmar. 

Landley tränar sina hästar tillsammans med sin före detta sambo Henrik Lindvall. En annan i familjen som är taggad på att åka till Solvalla är sonen Emil Landley, 12, som är mycket intresserad av trav. 

– Han skulle nog inte tillåta att vi åker utan honom. Detta är nog större än det mesta för honom.

Vad tror du om loppet?

–  Detta är det tuffaste hon mött men så länge hon kämpar och gör ett bra lopp är jag nöjd. Hon går från alla positioner och ska absolut inte räknas bort. Hon går framåt för varje lopp så jag tror absolut att det finns mer att hämta. Tanken är att hon ska gå barfota runt om, hon har gått barfota flera gånger nu och under sommaren växer inte hovarna så mycket, så det kan bli att hon får någon typ av barfotasko.

Tränaren berättar att hästen blir på ett speciellt humör när hon är på tävling.

– Hon förvandlas till ett monster. Rycka skorna tror jag inte någon vill göra. Hon har bitit mig i handen så jag trodde varenda kota var av, men hon får vara så. Hade hon velat ha ihjäl oss hade hon redan haft det. Det är en väldigt bestämd dam som vet vad hon vill och det får vi rätta oss efter.

Kusk i lördagens final är Markus Niklasson som har kört hästen i de senaste tre starterna.

– Vi är otroligt tacksamma för Markus. Han tar sig tid, lyssnar och ger tips och råd. Det är fantastiskt.

Travronden

FAKTA
Queen Ligus
Född: 2017
Färg/Kön: Mörkbrunt sto
Far: Pato
Mor: Lady Songline
Morfar: Super Arnie
Uppfödare: Leif Gustafsson, Köpingsvik
Ägare: Stall Landley, Kalmar
Resultat: 17 st: 1-7-5
Prispengar: 231 500 kronor
Rekord: 1.14,6ak, 1.13,8m, 1.16,0am, 1.17,6l, 1.17,0al

Publicerad torsdag 26 maj 2022. kundtjanst@travsport.se