Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Linus Lönn laddar för seger i STL

Linus Lönn är en av de under 25 år som verkligen visat framfötterna på senare år. Numera arbetandes hos Fredrik Wallin trivs han med vardagen – och hoppas på fortsatt utveckling av karriären. – Jag har en flytande och bra roll hos Fredrik. Så nu hoppas jag utvecklas ännu mer inom det här, både kunskapsmässigt och körmässigt, säger Lönn.


Linus Lönn, son till proffstränare Thomas Lönn, har haft stora framgångar på travbanorna de senaste åren. Han har gått från att köra 24 lopp 2018 – till att som i fjol köra 341 lopp. Nästan 1,8 miljoner kronor inkört blev det under fjolåret för Linus Lönn – och bland annat kvalade han in till finalen av Travrondens Guldklocka. 

2022 inleddes på bästa tänkbara sätt med seger på rikstoton, i STL Bronsdivisionen med Tale Of Jacks, en häst som han fått synas i lite större sammanhang med.

– Det var ju en fantastisk seger och något som jag värdesätter väldigt högt, men därefter gick det trögt för mig. Under mars och april blev det inga direkta framgångar och jag måste säga att det började gnaga rätt ordentligt. Man börjar tvivla på sig själv, tänker mycket negativt och så vidare, men efter segern med Tale Of Jacks senast har självförtroendet kommit tillbaka, säger Linus Lönn.

2022 kom att innebära en förändring för Lönn. Från att arbeta hos pappa Thomas i Bollnäs, vilket han gjorde under ett år efter att ha lämnat Joakim Elfvings stall i Borlänge, till att flytta söderut och Gävletränare Fredrik Wallin. Där har han hand om det mesta i stallet och under helgen fick Linus Lönn lovord av Fredrik Wallin på stallets facebooksida: "Målsättningen är att han skall bli vår försteman. Han visar en otrolig känsla för att ta in människor och lära in information. En bra känsla för hästarna och fin hand att köra".

– Orden värmer, så är det. När man får sådana ord till sig redan efter så kort tid så tyder det väl på att man gör någonting rätt. Och att börja arbeta hos Fredrik känns helrätt. Min flickvän Sara (Norrström reds anm.) började hos Oskar Kylin-Blom – och i den vevan hörde Fredrik av sig till mig. Så det passade kanonbra. Jag har en roll jag trivs med. Tanken är att jag ska ha en flytande roll där jag ska användas dit det behövs. Mycket körning blir det – men är någon skötare borta så hoppar jag in där. Och nu när det inte varit jättemycket löpkörning för min del under en period så har jag haft än mer tid hemma på gården. Det har varit positivt för att komma in bra i rollen.

Målet för året? Att köra ungefär lika mycket lopp – utan att få konkurrera i breddloppen.

– I år är ju första året jag inte får köra breddlopp, så jag hade väl en föraning att det kunde bli svårt att nå fjolårets siffror. Men jag har kört över 100 lopp redan och ligger fint på det gällande inkörda prispengar. Så förhoppningen är väl att ha slagit fjolårets siffror trots allt, innan året är över.

Och en bit på väg för att klara den målsättningen kan det mycket väl bli på lördag. Då kör han nämligen två hästar under STL-tävlingarna på Gävletravet.

– Jag har väl aldrig haft det så bra förspänt på V75 som jag har den här helgen. Det var nog första gången i livet som jag vaknade innan klockan i morse (läs måndag). Man vill bara att det ska bli helg så man får köra. Det känns väldigt inspirerande och kul.

Han kör i de två första V75-avdelningarna. Inleder gör han med tidigare nämnde 3 Tale Of Jacks, tränad av Mikael Cedergren, som startar i silverdivisionen.

– Jag tycker väl inte att det blev det hårdaste silverdivisionsloppet man sett. Vi har fått perfekt utgångsläge och hästen har visat toppform. Så det är klart att jag måste vara optimistisk. När jag kört honom har det hela tiden handlat om att bygga honom för framtiden – och lite lugna upplägg den senaste säsongen verkar verkligen ha gjort honom gott. Så jag hoppas att vi ska segerstrida.

Han var anmäld till H.K.H. Prins Daniels lopp. Känns lite enklare det här?
– Ja, han blev förstereserv i det loppet. Det hade ju varit häftigt och han hade säkert sprungit en väldigt snabb tid och satt nytt rekord, men nu får vi gå ut här. Jag har respekt för Björn Goops Sam The Man bland annat, men jag måste tro på min häst.

Vad tror du om stallets 1 Global Collection i Diamantstoet då?
– Jag måste vara optimistisk med henne. Hon har bara sett bättre och bättre ut på sistone och när vi dessutom drog perfekt utgångsläge är det inget att hymla med. Jag tycker det ser väldigt spännande ut. 

TR Media

Publicerad torsdag 19 maj 2022. kundtjanst@travsport.se