Anders Erikssons hästar börjar hitta toppformen

Sjukdomar gjorde att Anders Eriksson stängde stallet i tre månader i somras. Sedan en tid har hästarna börjat starta igen och Eriksson känner att toppformen är på gång – på lördag startar Gaylord Am i bronsdivisionen i Eskilstuna.


Två starter efter längre vila och senast visade klockan 1.10,5 sista 1300 meterna med full fart över mål. Anders Erikssons 1 Gaylord Am visar gryende form inför helgens lopp i Eskilstuna. Precis som hela stallet gör efter sommarens tävlingspaus. Anders Eriksson valde att inte starta en enda häst under en period på drygt tre månader.

– Hästarna var sjuka och jag valde att ha is i magen i stället för att köra på. Det ser kanske allvarligare ut än vad det egentligen var när ingen startar under så pass lång tid. Jag hade säkert kunnat göra några starter under den perioden men valde den här vägen, säger Anders Eriksson.

Nu känner han att formkurvan pekar åt rätt håll.

– Hela stallet tränar riktigt bra. Tyvärr har vi haft lite oflyt i loppen och många har haft tråkiga spår. Men de har presterat bra och hästarna känns verkligen på gång.

Hur ser du på avslutningen av 2022?

– Nu får hästarna starta på så länge de känns fina och fortsatt friska. Den här säsongen har vi fått vända lite på och hästarna fick ha sin vinterpaus mitt i sommaren i stället.

Vad hoppas du på gällande 2023?

– Att stallet håller sig friskt och att vi får en längre och bättre säsong. Att vi kan vara med och tävla under rätt halva av säsongen. Vi har tio tvååringar och sex-sju ettåringar i stallet. Det ser lovande ut bland dem.

Näst senast gjorde Gaylord Am sin första start på över tio månader. Senast var han ute i bronsdivisionen med en plusbetonad avslutning i skymundan som följd.

– Jag förstod att han inte skulle vara på topp i första starten. Han är en häst som brukar behöva ett par lopp innan han kommer i form. Han gick framåt rejält med första loppet och senast gick han riktigt bra också även om det var i skymundan. Jag hade 1.10,5 sista 1300 meterna på klockan och det var med full fart över mål. Jag var verkligen nöjd.

På lördag inleder de från spår ett bakom bilen.

– Även om jag var missnöjd med placeringen senast kan jag inte vara annat än väldigt nöjd med prestationen inför framtiden. Det ska göra honom gott och känslan är att han tagit loppet på rätt sätt. Normalt sett jublar man över spår ett men han är inte särskilt kvick och risken är påtaglig att han blir överflyglad.

Med två lopp i kroppen, tror du han är i samma form som förra hösten?

– Jag tror att han är på god väg dit. Det tog ett tag innan han nådde den formen förra året och han hade samtidigt mindre pengar på sig då. Nu krävs det mer när han kommit upp i klass och det är inte bara att tro att han ska starta två gånger för att sedan vara lika bra. Men tanken är att vi ska nå dit så småningom, om han är där redan på lördag vet jag inte.

/Travronden

Publicerad torsdag 10 november 2022. kundtjanst@travsport.se