Djuse och Berglund fick segerjubla

Både Magnus A Djuse och Oscar Berglund fick jubla under lördagskvällen.
En av anledningarna hette Knutte Sting, en finalvinnare mot alla odds.
– Ett tag var det oklart om han skulle kunna bli travhäst, säger Östersundstränaren.


Det var en relativt mild novemberkväll när STL-finalerna skulle avgöras på Solvalla. Emellanåt bjöds det även på ett stilla duggregn, stänkskärmarna satt på och sammanbitna, något blöta kuskar utbytte ändå leenden sinsemellan i tvättrummet.

Men det fanns de som hade anledning att dra ordentligt på smilbanden. En av dessa var Oscar Berglund som lastade två hästar för att ta sig från Östersund till Solvallas tävlingsoval. 

Första hästen han selade, Knutte Sting (e. Orlando Vici), kunde trots en tung resa ute i spåren koppla greppet om segern i finalen för hästarna i Klass II. 

– Han är grym. Han är bara fyra år men har en jäkla historia. Han har två allvarliga skador bakom sig, förklarar en glad tränare i stallet efter loppet. 

“Trampade på en spik”

Oturen för Knutte Sting uppenbarade sig innan han ens hunnit påbörja någon form av karriär som tävlingshäst. 

– När han var på inkörning som unghäst trampade han på en spik på stallbacken som gick upp i böjsenan. Ett tag var det oklart om han skulle kunna bli travhäst för att det var så allvarligt, säger Oscar Berglund och fortsätter: 

– Sen för snart ett år sedan blev han avsparkad gaffelbenet. Han har samlat på sig ett år på boxvila och är fyra år så det här är osannolikt. Han ligger ett år efter alla andra. Jag är jättestolt, det är jättekul.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Knutte Sting segrade i sitt finallopp. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

Knutte Sting har nu tjänat över en halv miljon kronor på 14 starter. Han styrdes till segern av Magnus A Djuse som även lotsade Berglunds andra häst Hannibal Face till en sjätteplats som gav mersmak. 

– Jag är otroligt nöjd. Vi åkte ned med två fina hästar och båda lämnar Stockholm med högsta betyg. Knutte var strålande och Hannibal Face satt fast med alla krafter kvar i rygg på den som var tvåa. Jag tyckte att Magnus körde helt rätt som körde på chans när Conrad (Lugauer) höll upp ledningen. Nu fick vi inte chansen men till nästa gång är det jättebra. Man brukar ofta få se till prestation före placering och jag är jättenöjd med häst och kusk. 

Vad betyder en sådan här kväll för dig? 

– Det betyder jättemycket. Just att komma ned och visa att det går att konkurrera på högsta nivå. Det är det jag tar med mig. Jag är stolt över hästarna. Det är lustigt hur det kan vara. Jag är precis lika nöjd med Hannibal Face som med Knutte. Prestationerna var på topp.

Även Magnus A Djuse var belåten med Knutte Sting. 

– Han var bra och gjorde loppet. Man får säga att bästa hästen vann. Det blir spännande att följa honom. 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Brother Bill tog enkelt hand om segern i Silverhästen på Solvalla. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

Efter segern med Berglunds häst kunde Djuse räkna in ännu en seger under Solvallas finalkväll.Tillsammans med Brother Bill tog han kontrollerat hem gulddivisionens final tillika Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst med 400 000 kronor i förstapris. 

– Det kändes bra hela vägen med Brother Bill. Han är i bra form, han har alltid varit en bra häst, konstaterar Magnus A Djuse. 

Dagens två segrar för Djuse innebär även att han knappar in på Ulf Ohlsson i den allsvenska kuskligan. Just nu ligger de båda på 228 segrar var. 

– Det känns bra. Det är spännande, säger Magnus A Djuse efter tävlingarna. 

Kommer du att gå för det nu? 

– Det är klart att jag ska jobba för det.

 

/Travronden
 

Publicerad måndag 28 november 2022. kundtjanst@travsport.se