Honey Mearas bäst även i finalen

Daniel Redén-tränade Honey Mearas ordnade tredje raka segern i finalen av Stoeliten för Örjan Kihlström.
– När man väl är inne på upploppet känns det tryggt eftersom hon alltid går hela vägen in i mål, kommenterade Örjan Kihlström.


STL Stoeliten, final, 2140 meter:

Daniel Wäjersten var snabbast första biten och tog som väntat hand om ledningen bakom egentränade Fifty Cent Piece. Första varvet avverkades efter 1.13,2 och då hade Mats E Djuse bytt andra utvändigt mot dödens bakom Hoboken Am. Örjan Kihlström satt i fjärde par utvändigt bakom Honey Mearas (e. Readly Express) och attackerade först i tredjespår 700 meter från mål. Det bet bra och efter lite påminnelse från Kihlström vann Honey Mearas före en positiv Devs Daffodil. Den sistnämnda satt i femte par ytter och följde med vinnaren i tredjespår.

– Hon är fantastisk och gör alltid bra lopp. Nu travar hästen även bra i svängarna, vilket också känns positivt, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln, som kunde notera segertiden till 1.12,0a/2140 meter.

Uppfödaren Calle Wihlborg (Snogarps Gård AB, Ystad) kunde inte ge några klara besked om framtiden för Honey Mearas – om det blir fortsatt tävlande eller ej under nästa år.

– Leasingavtalet går snart ut och det finns lite olika funderingar. Jag skulle gärna se henne tävla i Frankrike men samtidigt finns det stora pengar för henne i aveln också. Så vi får se hur det blir, sade Calle Wihlborg i vinnarcirkeln.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Knutte Sting och Magnus A Djuse. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

STL Klass II, final, 2140 meter:

Oscar Berglunds Knutte Sting (e. Orlando Vici) inledde i tredje ytter med Magnus A Djuse i sulkyn. Den positionen behöll ekipaget fram till drygt 800 meter från mål då man gick på via tredjespår. Knutte Sting travade som förstahäst i tredje under resterande delen av loppet och kopplade grepp om segern när fältet svängde in på upploppet. Den fyraårige valacken passerade mållinjen på 1.13,9a/2140 meter.

Bakom vinnaren blev det ett andrapris för Johan Untersteiners Crown Wise As. Ekipaget inledde i fjärde utvändigt och gick med i tredjespår sista 800 meterna. Johanna Bodevinds Extreme A.F. och Erik Adielsson reparerade en galopp och blev trea efter en plusbetonad avslutning mellan hästar.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Evelina Månsson fick skåla efter V75-finalsegern för Mellby Ivy. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

STL Diamantstoet, final, 2140 meter: 

Det var en stökig inledning av den fjärde avdelningen, det tog hela tre omstarter innan loppet kom i väg i det fjärde försöket. På startvolten inledde springspårshästarna - Benita Winner och Pretty and Evil - starkt men de fick båda nöja sig med utvändiga positioner. Mellby Ivy (e. Donato Hanover) var nämligen den som höll upp ledningen från spår ett. 

Den Evelina Månsson-tränade hästen inledde första 500 meterna på 1.13,5. Hästarna som stötte i kön drog sedermera med sig betrodda Ivanka Amok som kom långt ut i banan in på upploppet men ekipaget kunde inte rå på Mellby Ivy som vann på 1.14,0/2140 meter med Jörgen Westholm i sulkyn. Tvåa blev just Ivanka Amok och tredjeplatsen knep Olly Håleryd som följde med i rygg ledaren. 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Antonio di Nardo med Charliebrown Effe. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

STL Silverdivisionens final, 2140 meter auto

Genarro Castillo-tränade fyraåringen Charliebrown Effe (e. Conway Hall) var spurtstarkast i silverdivisionens final (V75-5). Antonio di Nardo satt i sulkyn och fick en bra resa i tredje par utvändigt. Det bet bra när attacken sattes in mitt på sista bortre långsidan och Charliebrown Effe kunde avgöra säkert 50 meter från mål på 1.13,0a/2140 meter. Förstapriset var 250.000 kronor.

– Det var jättekul att få vinna första loppet på Solvalla. Det kändes som att vi skulle ta hem det mitt på upploppet, sade Antonio di Nardo i vinnarcirkeln.

Jörgen Westholm körde i ledningen med Santos de Castella och fick efter 1.10,4 första 500 strypa tempot till 1.14,0 första varvet. Erik Adielsson var med på noterna och bytte ut andra utvändigt mot dödens bakom norske Falcon Eye men hade inget med utgången att göra. Istället var det Santos de Castella som höll till andraplatsen närmast före Robert Bergh och L.L.Royal. Den sistnämnde kom fram fint från fjärde par utvändigt. Mats E Djuse kom med en vass slutspeed bakom Titan Yoda från fjärde par invändigt efter sen lucka. Här fanns det krafter kvar över linjen.

 

 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Adrian Kolgjini var nöjd efter segern med Akilles Face. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

STL Bronsdivisionens final, 2140 meter auto

Adrian Kolgjini-tränade Akilles Face (e. Raja Mirchi) imponerade stort i bronsdivisionens final. Kolgjini fick en resa i fjärde par utvändigt och följde sedan med i tredjespår under slutvarvet. Men ryggen var inte den bästa, utan det blev fjärdespår sista 500. Ändå räckte det hela vägen på 1.12,9a/2140 meter.

– Det var en brutal prestation. När vi tvingades gå på i fjärdespår i sista kurvan var det väldigt nära galopp, men över upploppet kändes det bra. Det är lika problematiskt varje gång med den här hästen men han är väldigt bra, sade Adrian Kolgjini i vinnarcirkeln.

Timo Nurmos-tränade Aragorn As höll starkt som tvåa för Björn Goop från dödens. Örjan Kihlström satt i femte par utvändigt med Daniel Redén-tränade Versace Face och kunde följa med i rygg på vinnaren under slutvarvet. Han gick bra till slut som trea, men kom aldrig i riktig närkamp. Favoriten Hidalgo Heldia tog hand om ledningen och öppnade första varvet på 1.13,2. Han gav sig 50 kvar och fick nöja sig med fjärdepriset. Johan Utersteiner satt fast med mycket sparat i vinnarhålet med Behind Bars.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Magnus Teijen Gundersen och klass I-vinnaren Imperatur Am. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

STL Klass I-final, 2140 meter auto

Det hände mycket i den avslutande klass I-finalen (V75-7), men när krutröken lagt sig blev det norsk seger genom Magnus Teien Gundersen och fyraårige Imperatur Am (e. Ready Cash). Ekipaget satt i tredje par utvändigt för att sedan följa med i tredjespår på sista bortre långsidan. När Express Love galopperade fick Imperatur Am avsluta själv i spåren och gjorde det väldigt bra till säker seger på 1.13,8a/2140 auto. 

– Det är omöjligt att vinna bakifrån i en V75-final när det går 1.15 första varvet, ändå gjorde han det. Imperator Am går en spännande framtid till mötes, sade tränaren Geir Vegard Gundersen i ATG Live.

Robert Bergh var tvåa i mål med Laredo Boko efter avancemang till dödens och sedan ner i vinnarhålet. Bergh blev dock diskad för trängning när han gick ut i andraspår och störde Daniel Wäjerstens Declan (dödens) till galopp. Andrapriset gick då istället till Johan Untersteiner med Quenchless Tile som smög med i det längsta i tredje invändigt/andra ytter. Trea slutade Marlon Boko för Erik Adielsson efter att ha avslutat ganska bra mellan hästar över upploppet.

 

/Travronden

Publicerad måndag 28 november 2022. kundtjanst@travsport.se