Maria Törnqvist inför STL med Bold Request

INFÖR STL BJERKE Fyraårige Bold Requests väg till tävlingsbanan har inte varit spikrak. På grund av cystor i benen har han tagits försiktigt men i år har hästen blommat ut ordentligt. Under lördagens tävlingar på Bjerke jagar han karriärens andra STL-seger, för en tränare som haft ett succéår.


Efter att Robert Bergh tidigare i år lämnade Åbytravet heter banans största A-tränare Maria Törnqvist. I nuläget finns 68 hästar på träningslistan och under 2022 har hon krossat fjolårets siffror. I skrivande stund har stallet vunnit 43 lopp på 236 starter och kört in knappt 3,3 miljoner kronor under året. Att jämföra med knappt 2 miljoner under hela 2021.

– Jag är glad att vi har slagit målen som vi satte upp inför året, jag tror att det var att köra in över 2 miljoner kronor, göra över 200 starter och ha minst 19 i segerprocent. Det är kul att det är så många hästar som verkligen har gått bra. Det visar att vi är på rätt väg, säger Maria Törnqvist.

Under lördagen åker Törnqvist till Oslo för att starta fyraårige Bold Request (e. Bold Eagle) på Bjerke. Han har en sjukdomsbild i bagaget och från början var det inte säkert att han ens skulle bli en starthäst. Hästen inledde 2022 med 79 000 kronor på kontot. Nu har han tjänat nästan 500 000.

– Jag är jättenöjd med hur han har blommat ut i år. Han har cystor i benen som inte har gått att operera. De gjorde att han inte kunde bli såld och han skulle slaktas som ettåring. Jag gillade hästen när jag såg honom så jag fick leasa honom för att se om han höll för träning och tävling. Det kändes bättre att testa än att behöva ta bort en så fin häst. Det har varit en fördel att vi äger honom själva, då har man kunnat ge honom mer tid. Han har haft lite problem i kroppen och varit allmänt stel men nu har han verkligen stabiliserat sig.

Under 2022 har det blivit två STL-segrar, den första med Cabasse under midsommarhelgen och den andra med Bold Request under stochampionatshelgen. Den sistnämnda har vunnit sex av tio lopp i år, senast på Åby den 19 oktober då han ledde runt om.

– Vi var givetvis jättenöjda, det blev perfekt kört. Han kom till ledningen, fick bestämma en bit och gick undan lätt till slut.

Under lördagen startar Bold Request i klass I-försöket på Bjerke (V75-4). Han lottades till spår tio bakom bilen. 

– Vi var inte jätteglada när vi såg spåret men han är allround så det är inget jättestort minus. Jag tycker att han har mött bra hästar på sistone men jag har inte jättebra koll på motståndet denna gång. Jag vet att Gundersen brukar ha vältränat. Han går barfota runt om och med jänkarvagn. Vi testade can’t see back näst senast, senast gick han med öppet huvudlag igen och vi fortsätter nog med det nu.

Fastän lördagens STL-omgång avgörs i Norge är det inte en superlång resa som väntar.

– Jag räknar med max fyra timmar dit.

Bold Request körs av Dwight Pieters. De är obesegrade tillsammans efter fyra starter. Distansen är 2 100 meter med autostart.

TRAVRONDEN

Publicerad onsdag 2 november 2022. kundtjanst@travsport.se