Mellby Ivy i toppform inför finalen

Förra året debuterade Evelina Månsson som tränare. På lördag startar hon Mellby Ivy i finalen av Diamantstoet på Solvalla – hästen inleder från spår ett på startvolten.


Seger, diskad som måletta och seger på nytt. En formtoppad 1 Mellby Ivy kommer till start på Solvalla. Evelina Månssons femåriga sto tog sig till finalen av Diamantstoet i och med segern i Eskilstuna senast. Innan dess blev hon diskvalificerad som måletta på Åby medan hon för tre starter sedan var bäst i ett lopp på Axevalla.

– Jag är väldigt nöjd med henne. Det var enklare motstånd på Axevalla men hon gjorde ändå jobbet genom att gå på i tredjespår och i dödens sista varvet. Diskningen var lite tuff, men det är som det är. Hästen kan inte göra det bättre än vad hon gjorde den gången. Det är klart att det var tråkigt att vi inte fick behålla segern, säger Åbytränaren Evelina Månsson.

Men Mellby Ivy och Evelina Månsson skulle ta snabb revansch. Dwight Pieters lotsade Mellby Ivy först över linjen i Eskilstuna senast.

– Jag trodde på chans bara allt skulle flyta med ryggar och med tempo på loppet. Nu blev loppet kanske inte riktigt kört som jag tänkt, men hon var verkligen kanonbra.

Evelina Månsson har haft Mellby Ivy sedan mitten av april och kände direkt att det fanns kapacitet. 

– Hon var lovande men det var mycket jobb. Vi kände att kan vi bara få ordning på det så skulle det kunna bli riktigt roligt. Vi jobbar långsiktigt och har försökt bygga upp hästen och nu börjar saker och ting falla på plats.

Hur ser du på lördagens uppgift?

– Det blev väldigt bra med spår ett. Det är tuffa hästar emot men vi kunde nog inte fått ett bättre läge i en final.

Mellby Ivy ska köras av Evelina Månssons tidigare arbetsgivare Jörgen Westholm för första gången, men några körorder är det inte tal om.

– Nej, jag får förklara hur hästen fungerar men taktiken låter jag Jörgen lägga upp helt på egen hand.

På drygt 40 starter som tränare har Evelina Månssons hästar sprungit in drygt 500 000 kronor i år.

– Det är lite över förväntan. Jag trodde inte att hästarna skulle utvecklas så pass mycket som de gjort redan i år. Jag har hela tiden gått och väntat på nästa år, då ska vi ta steg på riktigt. Jag är nöjd med hur stallet ser ut. Vi har tio hästar, alla är fina hästar med utveckling i sig. Jag skulle gärna vilja ha några till i träning men vill absolut inte ha det för stort heller. Jag vill gärna ha koll på det mesta själv.

Vad tänker du om kommande år?

– Förhoppningsvis kan vi vara med och synas på både V75 och V86. Det är målet. Sedan hoppas jag att unghästarna ska fortsätta utvecklas i rätt takt och det hade varit kul att lyckas komma med i något större unghästlopp också. Vi har fyra fina tvååringar som känns lovande allihopa.

 

/Travronden

Publicerad torsdag 24 november 2022. kundtjanst@travsport.se