Björn Röcklingers Neon Bank imponerade stort

STL ROMME Björn Röcklinger har haft ett lite motigt år efter ett par år med fina framgångar.
Därför värmde Neon Banks seger i STL under lördagen lite extra.
– Det är i sådana här sammanhang man måste vara, annars syns man knappt. Svårare än så är det inte, säger Röcklinger.


Björn Röcklinger har haft fina hästar genom åren. I fjol var det Kashmir River som såg till att stallet syntes i de större loppen, men efter ett struligt år har framgångarna uteblivit som fyraåring. 

Drygt en miljon kronor mindre har det blivit inkört till stallet, men förutom Kashmir River ser nu gotlänningen ut att ha ett framtidshopp i Neon Bank.

Fyraåringen efter The Bank imponerade stort då han tog hem STL klass II-försöket på Rommetravet under lördagen.

Trots dödens i tufft tempo bara älgade Neon Bank sig förbi sina konkurrenter och vann i enkel stil. 

Någon speciellt spikrak väg till framgång har det däremot inte varit tal om för hästen som debuterade i december som treåring.

– Det här är en häst som haft väldigt mycket bekymmer, så därför har man inte riktigt vågat hoppas och tro för mycket på honom, även om han visat att han har otrolig inställning till det här att tävla. Men man ska veta att han har väldeliga problem med sin muskulatur som vi behöver arbeta ständigt med. Vissa dagar är det nästan så att han behöver masseras ut ur boxen för att han är så stel och dan. Men peppar peppar så har det aldrig varit några direkta fel på benen vilket såklart är positivt. Men mjukdelarna är det desto mer arbete med, säger Röcklinger.

Kvalet avgjorde framtiden

Ägare och uppfödare till hästen är Lustberget AB i Borlänge, som därmed kunde räkna in en seger på hemmaplan. Och även om det slutat gott så var tränaren tydlig till ägaren med vad han ansåg om hästen innan han kommit till tävlingsbanan.

– När han skulle kvala så pratade jag med ägaren och sade till honom att vi mest tar det här som ett test, för hemma visade han verkligen ingenting speciellt. Men väl i kvalet gjorde han det jättebra – och därefter har han bara fortsatt att imponera. Men inför kvalet var det verkligen svart eller vitt – det var frågan om vi ens skulle fortsätta med honom eller inte. Men som sagt, inställningen till tävlandet är det inget fel på. Och när han dessutom i sin debut slutade tvåa på en 1.16-tid bakom Calgary Games lillebror förstod man definitivt att det faktiskt var någonting att fortsätta med.

Det var Neon Banks sjätte seger i tolfte starten. Vinsten var värd 110.000 kronor. I och med vinsten kom hästen upp i 299.000 kronor inkört.

– Hur långt det här kan bära återstår att se. Men han visar i alla fall att han duger alldeles utmärkt i klassen. Det var inte direkt någon enkel resa han fick, men ändå vinner han på rejält sätt. Det går inte vara annat än nöjd med hur hästen tacklar sina uppgifter. När han är fräsch och fin så tackar han genom att vara precis så här bra.

Får reda på segertiden: “Puh”

Neon Bank vann på samma tid som de segrade på i bronsdivisionen, alltså två klasser över fyraåringens nuvarande. Och han gjorde det efter resa utvändigt om ledaren.

– Hästen är otroligt bra. Gick han 1.12,8 alltså? Puh, och då är vi snart inne i november. Det är bara inse att vi har en fin häst. Det är sådana här hästar som behövs i stallet för att man ska synas.

Även kusken imponerad

Körde till seger gjorde Petter Lundberg – som därmed tog årets första STL-seger. 

Och det var en mäkta imponerad kusk som kom gåendes med hästens sele och blomsterkvasten i högsta hugg från dopingstallet där han lämnat av sin fyrbenta vän.

– Han är ganska så speciell hästen. Han trivs bäst utan rygg, för så fort han får någon framför sig så är det som att han lägger ner. Men när man sitter bakom honom och man har ledningen eller dödens är det nästan så att man är säker på seger. Han har sådan fruktansvärd inställning alltså så man känner att han bara ska förbi dem. Och det är inte tal om att han tillåter att någon tar sig förbi honom heller. En fantastisk häst. Och att han vann på snabbaste tiden över distansen under tävlingsdagen trots den klass han befinner sig i tycker jag säger det mesta, säger Petter Lundberg.

TRAVRONDEN

Publicerad måndag 31 oktober 2022. kundtjanst@travsport.se