Geir Vegard Gundersen inför C.L. Müllers Memorial

På lördag körs anrika C.L. Müllers Memorial på Jägersro. Från Norge kommer Geir Vegard Gundersen med sin stjärna Cicero T.G. som stångats i tuffa gäng under hela året. Nu är han anmäld barfota runt om för första gången.
– Bara banan blir bra känner jag att det är tid för att prova det, säger Gundersen.


C.L. Müllers Memorial har körts på Jägersro sedan 1927 och en rad topphästar har stått som segrare, tittar vi på 2000-talet sticker namn som Commander CrownDelicious U.S. och Maharajah ut. 

På lördag är det dags för den 96:e upplagan där tolv hästar gör upp om 400 000 kronor. En av dem är femårige Cicero T.G. (e. Kadabra) som startat tre gånger i Sverige i år. Senaste gången var i Jubileumspokalen där han slutade sexa efter ett lopp på innerspår. Under sommaren var han trea i Oslo Grand Prix och tvåa i Norskt Mästerskap.

I den senaste starten på Bjerke hade hästen inte sin bästa dag. Det var den 11 september på Bjerke.

– Han hade problem med halsen och fick medicineras efteråt. Hästen fick stå över lite men har nu tränat på ett bra tag och känns fin i träning. Han har gjort bra lopp under hela året, senast var första gången som han gjorde ett sämre lopp, säger tränaren Geir Vegard Gundersen.

Blir spåret en fälla?

Cicero T.G. har lottats till innerspår bakom bilen. Något som kan bli en fälla.

– Han kan inte utnyttja det. Hästen blir absolut överflyglad men om det löser sig tror jag att han gör ett bra lopp. Detta är femte starten i Sverige och tredje gången som han har innerspår. 

Hur ser du på uppgiften?

– Det är ett väldigt svårt lopp men han är en väldigt tuff häst med hög kapacitet. Han är en av många om det löser sig. I grund och botten är jag nöjd om hästen går bra över mål och tjänar en fin peng. Jag ser honom som en outsider. Det ser ut som ett öppet lopp där flera hästar har segerchans.

Hur stor är skillnaden på högsta klassen i Sverige och Norge?

– Det är mycket tuffare konkurrens i Sverige, men i Norge är det ofta två-tre bra hästar som startar och så är det sex-sju som är sämre. Då kör ofta de två-tre bästa tufft mot varandra. De får ofta gå tuffa lopp fastän konkurrensen inte är den hårdaste, men i Sverige är det jämnare och på så sätt tuffare.

“Tid att prova det”

Till helgen väntar en intressant balansändring. Cicero T.G. ska tävla barfota runt om för allra första gången, i 23:e starten.

– Han har gått väldigt bra med barfota fram och aluminiumskor bak. Jag vet inte vad det ger för effekt men bara banan blir bra känner jag att det är tid för att prova det. I övrigt går han som tidigare, vanlig vagn och norskt huvudlag.

Magnus Teien Gundersen har kört hästen i de allra flesta starterna. Nu får pappa Geir Vegard Gundersen hoppa upp i sulkyn. Hans statistik med Cicero T.G. är fyra segrar och en andraplats på fem försök.

– Magnus är alltid vår förstekusk, men det är Oaks på Momarken i Norge och vi har tre starthästar, och han ska köra många lopp. Därför blev det så här men jag har kört flera lopp med Cicero och vunnit med honom.

I årets upplaga av C.L. Müllers Memorial finner vi fler norska gäster. Förutom Cicero T.G. kommer Frode Hamre med sin derbyvinnare Charleston Volo och hedershästen Ble du Gers. Dessutom hittar vi Falcon Eye i startlistan. Han tränas av Thor Borg och är obesegrad efter två starter i Sverige.

 

Travronden

 

Publicerad torsdag 20 oktober 2022. kundtjanst@travsport.se