Han kostade 170 000 kronor på kriterieauktionen 2019. Efter två svårare skador pekar det spikrakt uppåt för urstarke fyraåringen Knutte Sting.
– Det roligaste med honom är att jag haft honom sedan han var ett år, säger Östersundstränaren Oscar Berglund efter STL-segern på Solänget.


Den lite tungsprungna och speciella banan bekymrade verkligen inte Knutte Sting (e. Orlando Vici). Han verkar ”hur stark som helst”, vilken även Magnus A Djuse uttryckte efter segerloppet i STL på Solänget.
– När hästen är i sådan här författning känns det nästan som att man kan köra hur som helst. Han är väldigt stark och jag tror att det handlar om en bra häst. Det känns som han är under utveckling och inte har pikat redan nu.

Vad var det då som fick Oscar Berglund att ropa in just den här hästen för knappt tre år sedan?

– Det är faktiskt en lite rolig grej. Jag var på auktionen tillsammans med Oscar Engelin, som då var delägare i Shocking Superman och numera även har en del i Brother Bill. Han har koll och Knutte Sting var en kopia av Shocking Superman. Det var därför vi slog till.

Knutte Sting är med andra ord en häst som Oscar Berglund haft från grunden.
– Många av mina andra bästa hästar har köpts in till stallet som äldre, så det känns speciellt med Knutte på det sättet.

Speciell har också resan varit. En egentligen okomplicerad häst som det strulat mycket för.
– Man kan nästan säga att han stått på box i tolv månader av sitt fyraåriga liv. Det började som tvååring då han skadade ena hoven svårt ända upp till böjsenan. Det tog tid och sedan blev det ett griffelbensbrott inför den tilltänkta årsdebuten i år. Därför kom han inte ut förrän i juli.

Knutte Sting segrade i årsdebuten i Östersund och kom till STL-debuten på Solänget med en andra årsseger i bagaget i ett vanligt långlopp i Östersund.
– Jag har haft bra feeling hela veckan och började nästan fundera över vad som egentligen skulle kunna hända för att Knutte inte skulle prestera bra. Nu blev det precis som jag hoppats och det känns väldigt skönt. fortsatte Oscar Berglund, som fick se Magnus A Djuse byta femte invändigt mot dödens 1 300 meter från mål.

Väl där var Knutte bara bäst och ökade på sitt vinstkonto med ytterligare 110 000 kronor.
– Nu siktar vi in oss på finalen men sedan är jag inne på att avsluta tävlandet för den här säsongen. Han har aldrig fått en riktig vinterträning, så det ska bli spännande att se hur han kan utvecklas av det, säger Oscar Berglund.

Den sistnämnde poängterade även stammen på hästen.
– Han är efter Orlando Vici och dessa brukar bli som allra bäst som äldre. Det känns också spännande.

När det gäller Oscar Berglunds närmaste framtid som tränare i Östersund är situationen oviss. Militären kommer under nästa år att ta över den mark där han i dag tränar hästar. En flytt är ett måste, antingen inom närområdet eller att prova något helt annat. Han har sonderat terrängen brett, utan att ha något klart.
– Man vet inte riktigt vad som kommer att hända, men jag ska hur som helst vara kvar på den nuvarande anläggningen under den kommande vintern. Så mycket är i alla fall klart.

Knutte Sting var en av Magnus A Djuses tre STL-segrar. Ett nytt rekord för hans del. 

Första fullträffen kom i gulddivisionen med Timo Nurmos-tränade Antonio Trot (e. Orlando Vici). Nioåringen tackade för en perfekt resa i andra utvändigt och spurtade till enkel seger sedan värsta hotet Global Badman galopperat bort sig i ledningen efter 400 meter.
– Allting blev perfekt för vår del, det kunde inte ha löst sig så mycket bättre. När hästen får sådana här resor kan han gå rejält till slut och det kändes väldigt bra i slutsvängen. Samtidigt kan man aldrig vara helt säker, sade Djuse.

Han avslutade sedan STL-omgången tillsammans med Robert Bergh-tränade Laredo Boko (e. Yarrah Boko) i klass I-försöket. Från andra utvändigt gick Djuse ut först i tredjespår mitt på sista bortre långsidan i en omdiskuterad situation. Därifrån lyckades Laredo Boko få nosen före skrällen Elsztain.
– Vi fick ett hyggligt lopp samtidigt som Elsztain tog några hjälpsteg 50 kvar. Det kan ha varit det som räddade vår seger, kommenterar Magnus A Djuse.

 

Travronden

Publicerad måndag 17 oktober 2022. kundtjanst@travsport.se