Brother Bill fällde allt den sista biten

SOLVALLA. Under året har landets bästa äldre hästar jagat platser till STL Open. På lördagen var det dags för dem att göra upp i final – där Timo Nurmos Brother Bill avgjorde efter en sylvass avslutning.


Brother Bill (e. From Above) har visat upp sin vassa speed många gånger om. I lördagens final av STL Open var det dags på nytt. Magnus A Djuse satte in slutstöten in på upploppet bakom Timo Nurmos häst – den sexårige valacken fick det att bita överlägset bäst av alla och han hann, med god marginal, fånga in ledande Hail Mary den sista biten.

– Han fick ett bra lopp och kunde avgöra i spurten. Det var bra att kunna vinna mot Hail Mary med tanke på att han fick bestämma lite. Han gick enormt fort över upploppet. Jag trodde under vägen att det skulle bli svårt att vinna. Han har gjort det bra varje gång, säger Magnus A Djuse.

Hur högt värdesätter du den här segern?

– Efter Jubileumspokalen måste det vara min hittills största seger.

Segern var årets första för Brother Bill. Han har bland annat varit tvåa i Årjängs Stora Sprinterlopp tidigare i år. Lördagens seger innebär att han sprungit in över miljonen i år och över sju miljoner totalt.

– Brother Bill har faktiskt haft en hel del otur i de större loppen, så det kändes bra och rättvist att han nu fick vinna finalen med lite extra pengar. Hästen har visat tidigare hur snabbt han kan öppna och gjorde det även den här gången. Han brukar alltid hitta en extra växel på höstkanten, så att han var så bra i dag var ingen överraskning, säger Timo Nurmos.

Örjan Kihlström hittade tidigt till ledningen med Daniel Redéns Hail Mary och många i den tusentals starka publiken på Solvalla trodde nog att loppet var deras. Men så blev det inte. Efteråt berättade Örjan Kihlström att hästen kändes annorlunda mot tidigare.

– Han kändes lite loj i dag genom hela loppet. Han var ofokuserad och det var samma över upploppet. Han lunkade på men jag fick ingen riktig fart på honom. Han kändes bra men han var lite off. Varför har jag ingen aning om och jag har inte känt honom så tidigare. Han gick helt okej och Brother Bill är en otroligt speedig häst men han var inte ens nära att kunna svara honom. Han var inte som allra vassast, säger Örjan Kihlström.

Daniel Redén är inne på samma linje.

– Han kändes jäkligt annorlunda i värmningen idag. Han var loj och jag fick inte upp honom på bettet. Jag tänkte att han skulle ta sig samman och han såg otroligt fin ut under loppet men Örjan sa samma sak, att han inte fick kontakt med honom någon gång under loppet. Vi får kolla upp om det är något fel, det gick fort till slut men det spelar ingen roll. Som Örjan sa ska det kännas bra i tömmarna också. Sedan ska man veta om att han haft en tuff karriär och kommit tillbaka efter operation. Han är verkligen ingen icke-vinnare.

Travronden

Publicerad måndag 26 september 2022. kundtjanst@travsport.se