Per Viking jagar ny seger i STL

Sjuårige Per Viking har endast missat pallen en gång.
På lördag gör han sin andra STL-start i livet, och jagar karriärens 17:e seger.
– Det kändes tidigt att han hade en otrolig talang och väldigt lätt för sig, säger tränaren Annelie Lagergren.


Per Viking (e. Järvsöviking) kom igång med tävlandet relativt sent. Debuten skedde i november som femåring. Tränaren Annelie Lagergren berättar varför.

– Det kändes bra när vi körde honom som unghäst men sen fick han svårt att svänga åt höger. Det tog otroligt långt tid innan vi fann vad som var fel. Vi rådfrågade flera personer tillslut kom vi fram till att det satt i ländryggen och då kunde vi börja återgärda det och träna honom för att bli starkare där, säger Annelie Lagergren.

När hästen väl började starta radade han upp segrarna.

– Det kändes tidigt att han hade en otrolig talang och väldigt lätt för sig. Han är väldigt trevlig överlag och har liksom allting. Han är ganska komplett, kvick ut och har tävlingsinstinkten. Han har blivit starkare och starkare och det är något vi fortsätter träna på.

 

Kan det ha varit en fördel att komma ut som femåring?

– Absolut så är det lite lättare att komma ut som äldre. Det är tuffare konkurrens i början som unghäst. Vi försökte leta passande lopp för honom och när det började så bra var det roligt att se hur många segrar han kunde rada upp.

Hästen har nu gjort 22 starter, vunnit 16 av dem och missat pallen en gång. Det var i STL-debuten på Dannero den 7 augusti. Då slutade han fyra i ett lopp som Stjärnblomster vann. 

Nu testar han vingarna i STL Kallblodsdivisionen där han står perfekt inne på startvolten. Gränsen går vid 600.000 kronor och hästen har nu tjänat 587.500 kronor. Precis som i de senaste två starterna sitter Jorma Kontio i sulkyn.

– Man får glädjas över andraplatsen på Romme senast för om han hade vunnit så hade han stått med 20 meters tillägg här. Jag körde honom i dag (måndag) och han kändes väldigt bra. Jag tycker att han ska kunna vara med där framme men det är samtidigt väldigt bra hästar emot. Hästarna längst bak tål ju att nöta på i sitt tempo och ändå ha en pollett till slut. Det såg man på Dannero. Kong C.K. var också riktigt stark när de möttes på Romme.

Tränaren lägger sig inte i taktiken i loppet.

– Jorma tänker nog ut hur han ska köra. Han har kört honom flera gånger. Han är inte beroende av någon speciell position och har vunnit både från ledningen och bakifrån. Det är nog styrkan som kommer avgöra. Han kommer gå som tidigare, med skor och öppet huvudlag. Kuskarna som kört honom har varit nöjda så jag har inte ändrat något.

Annelie Lagergren har ett litet men bra material. Utöver Per Viking har hon den forna SM-vinnaren Björs Frej och sjuårige Perso i stallet. Dessutom finns två ostartade treåringar på träningslistan som är efter Tekno Odin och Lome Brage.

– Dem finns det fart i, hittills har det gått väldigt bra. Det är fina och välstammade hästar. Jag har haft hästar åt andra förut men inte längre, nu har vi bara våra egna som min pappa föder upp.

Travronden

 

Publicerad torsdag 8 september 2022. kundtjanst@travsport.se