Hans Crebas närmar sig rekordsiffror

Senast var Gerben trea i finalen av bronsdivisionen. På lördag jagar han en ytterligare finalplats – Hans Crebas femåring inleder från bricka två bakom bilen.


Veckans STL-tävlingar avgörs på Jägersro och Axevallas Hans Crebas reser till Malmötrakten med en duo. Efter tre raka pallplaceringar testar det femåriga stoet Tasherit lyckan i Diamantstoet.

– Hon har varit väldigt fin den senaste tiden och det är konstigt att hon bara vunnit ett lopp. Men hon har varit duktig och mött hästar som Calamari. Hon är absolut ingen ickevinnare som jag ser det utan hon är en häst som alltid gör bra insatser, säger Hans Crebas.

På lördag inleder ni från spår åtta, hur ser du på uppgiften?

– Det kan vara bra. Motståndet är tufft och därför kan det vara nyttigt med ett lopp vid sargen. Jag hoppas att vi kommer iväg bra från start och är med där framme direkt. Hon har som sagt mött många bra hästar och de har fått kämpa för att ta sig förbi henne. Som den gången hon sprang en bra tid över 2600 meter och var trea bakom Jumanji Love. Då stod min häst för en grym prestation. Hon var heroisk. Jag tycker inte att hon är borta på lördag. Hon ska ses som en outsider.

En stark säsong bakom sig har även stallkamraten Gerben. Den femårige valacken har plockat fina pengar i STL-loppen flera gånger om. Senast störtdök han invändigt till tredjepriset bakom Zorro Wind och Bugatti Miles när finalerna avgjordes på Åby.

– Han har gått bra hela året men haft lite stolpe ut i STL. Han har visat att han tillhör de bästa i landet i sin klass. Jag är väldigt nöjd med stegen han tagit som femåring. Senast tappade vi fart i sista sväng samtidigt som hästarna ute i spåren fick upp sin fart. Annars tror jag att det är hade varit vi som vunnit Insatsen var bra och hade någon sagt till mig inför att vi skulle bli trea hade jag skrivit under på en gång. Men jag kände varvet från mål att vi skulle göra upp om det och precis vid målgång blir man förgrymmad över att vara trea.

Hur ser du på förutsättningarna på lördag?

– Äntligen har han fått ett riktigt bra spår. Han har haft dåliga spår många gånger i STL. Det är en häst som kan öppna bra. Senast testade vi open eye-huvudlag för första gången och på lördag blir det första gången han har det samtidigt som han har framspår. Jag ser honom gärna i ledningen men vi har flera valmöjligheter från start. Han gör det bra från tät men vi är inte beroende av den positionen. Han ska räknas väldigt tidigt.

I början av februari stod det klart att Hans Crebas tog över träningen för majoriteten av Stall Palemas hästar. I dagsläget har han 40 hästar på träningslistan – och han är på god väg mot rekordsiffror. Årets 2,3 miljoner kronor hittills är endast drygt 300 000 kronor mindre än fjolårets toppnotering.

– Jag kan inte vara annat än nöjd. Hästarna gör det bra och samarbetet med Palema fungerar väldigt fint. Det är många hästar som presterat och känslan är att det fortsätter peka uppåt.

 

Travronden

Publicerad torsdag 1 september 2022. kundtjanst@travsport.se