Jasmine Ising inför STL med Ferox Brick och Hefner Am

Jasmine Ising har gått från att vara privattränare till att nu ge möjlighet till alla att ha häst i träning i stallet beläget precis vid Rommetravet.
Året har varit starkt med 1,3 miljoner kronor inkört på bara en handfull starthästar.
Vid lördagens STL-omgång startar två av stallets fyrbenta.


Jasmine Ising har elva hästar i träning. Sex stycken är tre år eller äldre – varav fem har startat. Så det är en ung profil hon har av sitt stall, ett stall beläget vid Rommetravet. Trots den unga profilen har året varit bra – riktigt bra. 1,3 miljoner kronor har stallet sprungit in på knappa 50 starter – och plats- samt segerprocenten är hög.

– Det är ju alltid så att när man är inne i verksamheten så tycker man att det borde kunna gå ännu bättre, men man får trots allt säga att det gått fantastiskt bra. Jag har väldigt fina hästar vilket är en förutsättning. Det tillsammans med att jag har fått jobba i lugn och ro för att jag haft en fantastisk ägare som haft tålamod har varit värdefullt. Nu när vi fått in nya ägare har jag fått väldigt bra feeling även för dem, vilket är skönt. Att få arbetsro är enormt viktigt för mig, hade inte den funnits hade jag nog inte hållit på om jag ska vara helt ärlig, säger Ising.

– Vi har fått behålla hästar i stallet plus att vi kunnat handla på auktion för kunds räkning. Det känns kanonbra. Men vi har sagt att vi inte ska ha mer än tolv hästar. Det är ett antal som fungerar för oss så som livet och vardagen ser ut just nu.

Lite nya grepp har som sagt varit tvunget att göras i stallet. Efter att tidigare bara ha behövt fokusera på sin privattränarsatsning – är det nu dags att bli mer kommersiell sedan stallets huvudägare Leif Bengtsson sålt sina hästar tidigare under sommaren. Inför lördagens STL-omgång kommer därför Jasmine testa ett litet nytt grepp. Åtminstone utåt sett.

– Jag kommer göra en facebooksändning där jag berättar lite mer ingående kring min rörelse. Självklart blir det också lite senaste nytt kring de två starthästarna jag har plus att alla som tittar får ställa frågor. Jag hoppas det ska bli uppskattat. Det här är någonting som jag gjort gentemot Leif och hans närmaste hela tiden egentligen. Men jag hoppas att de officiella sändningarna det ska kunna öka intresset för stallet.

Darling Mearas - Solvalla.JPG
Darling Mearas syster, Kitty Mearas, återfinns i Jasmine Isings stall. Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD

Bland de yngre hästarna återfinns bland annat Kitty Mearas. Under måndagen kvalar det tvååriga stoet –en minst sagt intressant häst. Som halvsyster till sjufaldiga miljonärskorna Darling Mearas och Honey Mearas, men även trefaldiga miljonärskan Milady Grace, har hon ögonen på sig. Och Jasmine Ising gör ingen hemlighet kring att det är en lovande häst hon har i sin ägo efter Face Time Bourbon.

– Det är en jättefin häst som inte är klar än. Det är en modell större häst som behöver vara med och lära hur det fungerar med flera hästar runtomkring sig. Eftersom det bara är jag och Patrik (Fernlund, sambo reds anm.) som arbetar blir det sällan att vi är fler än två när vi kör, så det blir lite nytt för henne. Men det känns som någonting extra. Sedan om det är så att man inbillar sig det för att man sett stammen eller inte, det får framtiden utvisa.

Hefner Am - Solvalla.jpg

Hefner Am tillsammans med Jasmine Ising. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Vid kriterielördagen har stallet två hästar till start. Dels Ferox Brick (Klass I-final), men också Hefner Am (Walter Lundbergs Memorial). Båda hästarna kommer till lördagens start med galopp i den senaste starten.

– Ferox Brick har varit speciell i stilen, men senast tyckte jag faktiskt att han såg bra ut. Kanske var det också för att han kändes så bra som Per litade lite för mycket på honom och att det var därför galoppen kom. Han hade tränat väldigt tungt inför den starten, så känslan är att han behövde det loppet i kroppen. Normalt borde han gå framåt rejält formmässigt och jag tror att han kommer göra sitt livs absolut bästa lopp om han bara travar. Men han är lite svår att lita på.

– När det kommer till Hefner Am så har jag också varit nöjd på sistone. Han har fått gå med skor runt om och då blivit stabilare, men kanske att kapaciteten dragits ner något. Till den här starten testar vi nog barfota fram vilket han gick med då han var jättefin vid seger i Rättvik i somras.  Låt vara att galopprisken ökar, men han möter så fruktansvärt bra hästar så han måste höja sig. Därför känns det också rätt att testa. Utöver balansändringen siktar vi på att köra med norskt huvudlag. Ulf sade senast att han ville få hästen att fokusera mer så att han inte bara behövde jaga honom hela vägen. Skulle man få honom mer i handen går det nog att stötta honom på ett annat sätt. Tidigare har han gått med öppet eller stängt huvudlag, men han har blivit så spänd från start med stängt huvudlag att jag nu hoppas att han ska slappna av på ett annat sätt. Man ska ha med sig att hästen nog aldrig känts finare så jag tror det är en ruskigt bra prestation att vänta, men hur långt det räcker vet jag inte. Jag har väldigt stor respekt för motståndarna på lördag.

Travronden

Publicerad torsdag 22 september 2022. kundtjanst@travsport.se