Odd Herakles tog femte raka – till Odd Paulsens stora glädje

Odd Paulsen är mannen bakom Odd Herakles. Hästen som vunnit det mesta som går att vinna. Efter att nyligen ha genomgått operation mot cancer var han tillbaka på travovalen för första gången – då fick han se sin superhäst plocka hem Unionskampen.


Starten av loppet såg ut som så många gånger tidigare. Odd Herakles (e. Moe Odin) brakade till ledningen trots spår åtta bakom bilen. Sedan bjöd han på uppvisning. Som så många gånger förr. Den tolvårige plockade hem karriärens 71:a seger när han från ledningen vann Unionskampen på 1.21,2a/2140 meter med Tom Erik Solberg i sulkyn.

– Jag såg att han bara exploderade från start. Med honom är det som att trycka på en knapp. Du kan köra 1.10-fart med honom, sedan 1.35 för att sedan köra i 1.10 igen. Det är helt otroligt. Han är så reglerbar och blir inte stressad av det. Samspelet mellan honom och kusken är helt fantastiskt, säger Odd Paulsen.

Hur säker på seger var du under vägen?

– Alla travlopp ska köras men det är klart att det ska till en ohyggligt bra häst för att plocka ned honom. Han är världens bästa kallblod och det är svårt att överrumpla honom eftersom han är så pass tvärspeedig. Han släpper normalt sett ingen förbi sig. Han låter hästen utvändigt komma upp på utsidan men svarar sedan, säger Odd Paulsen.

Under en svår tid har Odd Herakles varit ljuset i mörket, berättar Odd Paulsen. Hästens uppfödare, ägare och tränare har kämpat mot cancer och det var först nyligen han lämnade sjukhuset. Resan till och loppet på Färjestad var hans första på plats sedan operationen.

– Det har varit flera stora operationer och i en svår tid har Odd Herakles varit min stora glädje. Det har varit smärta, tårar och glädje om vartannat. Nu är det bara veckor sedan jag skrevs ut från sjukhuset och det här är första gången jag är iväg på trav sedan dess. Det har gått väldigt bra. Allt är bortopererat och inga fler cellgifter eller mer strålning väntar. Jag hoppas att både jag och Odd Herakles ska vara med länge.

I segerglädjen väljer Odd Paulsen att hylla personerna runt Odd Herakles.

– Det är ingen enmansshow detta utan är det fem-sex personer som jobbar hårt för att Odd Herakles ska vara den hästen han är. Tom Erik låter alltid Odd vinna loppen på egen hand. Och det har varit med och byggt upp det otroliga psyket som finns på hästen. Hästen vet om att han är bäst och att han själv klarar av att avgöra i de lägena. Kusken ska vara kall för att klara av att göra just det, men Tom Erik är precis så kall. Han tål att bli tvåa någon gång om han skulle göra en felbedömning. Jag är full av beundran över Tom Erik och hans sätt att bygga upp hästen till det han blivit. Vi har ett starkt team runt honom där skötaren Josefine Eilertsen närmast bor med honom och sköter om honom sju dagar i veckan.

Hur ser du på fortsättningen för Odd Herakles?

– Vi har jobbat hårt för att hålla i gång honom i år. Han fick problem i maj och i början av juni och vi har inte kunnat träna som vi tänkt. Han börjar berätta för oss nu att säsongen börjar bli lång sett till den grundträningen vi har i kroppen på honom. Närmaste planen blir att gå igenom honom med veterinär, det gör vi alltid, sedan är sannolikheten stor att vi packar igen för vintern. Att vi börjar vinterträna och förhoppningsvis göra oss redo för en ny säsong. Nästa år hoppas jag att vi är med från påsken, via Solvalla fram hit igen. Lyckas vi hålla hästen fräsch hoppas jag komma tillbaka med honom hit både en och två gånger. Avelsarbetet för Odd Herakles får vänta till att tävlingskarriären helt är över.

Odd Herakles närmar sig 13 miljoner svenska kronor intjänat. Det här var tredje titeln i Unionskampen. Och som i stort sett alltid var det Tom Erik Solberg som styrde honom till segern.

– Vi hade en väldig tro på seger. Spåret var dåligt men vi hade en god känsla att det skulle gå ändå, säger Tom Erik Solberg.

Vad känner man som kusk när han drar iväg från start som han gjorde i dag?

– Nu har jag blivit van men första gången trodde jag att jag var ute och körde ett varmblod. Det är helt overkligt att ett kallblod kan takta om på det sättet han gör. Så fort han springer första 200 meterna är det inte många kallblod som klarar av. Han är nere i 1.12-fart och kanske en bit under det. Första gångerna trodde jag inte att det var sant men nu har jag kört honom så pass mycket och har vant mig.

Hur upplevde du loppet i ledningen?

– Vi fick loppet dit vi ville. Jag visste att vi antingen skulle få Grisle Odin G.L. eller Månlykke A.M. utvändigt om oss och nu blev det Månlykke denna gång. Vi kunde dämpa tempot lite grann och när första 1500 gick efter 1.22 visste jag att jag skulle ha mycket att åka med.

Det blev säkert till slut?

– Ja, han har blivit äldre och väntar gärna till att det kommer upp en konkurrent på utsidan. Men när det gör det tar han tag i bettet och avgör själv. Resan med honom är helt otrolig. Jag tror att han kommer få en fin säsong även nästa år.

 

Travronden

Publicerad måndag 19 september 2022. kundtjanst@travsport.se