Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

David Persson inför lördagens start med Dynamite Sensation

David Persson laddar upp inför lördagens STL-omgång med dagar på Wången. Förhoppningen är att han ska kunna kröna veckan med seger i Orebro Int'l. – Helt slagen känner jag mig inte på förhand, säger David Persson.


David Persson har haft stora framgångar de senaste åren, som amatör. Tanken har funnits att bli A-tränare länge, men av olika anledningar har det inte blivit av. Men i år är året då det ska ske. Under veckan befinner Axevallatränaren sig på Wången utanför Östersund för att genomgå en av två utbildningsomgångar innan han kan titulera sig A-tränare.

– Jag är här uppe måndag till fredag. Förhoppningsvis ska det ge någonting, om inte annat har man trevliga kursdeltagare som man kan diskutera alla möjliga frågor med. Så det ska nog bli bra. Det ska bli skönt att få det här avklarat. Det är den här perioden och ytterligare en i höst, säger David Persson.

"Blev riktigt less"

2019 blev det 1,6 miljoner kronor intjänat, 2020 2,1 miljoner och både 2021 och 2022 landade på stallet över fyra miljoner kronor. Så i praktiken är han redan proffstränare. På lördag hoppas han ytterligare förbättra siffrorna för året. 1,5 miljoner kronor är redan nått efter knappt fyra månader av året.

– Jag tycker att det har gått bra och vi har vunnit en hel del lopp. Det känns bra i stallet och förhoppningen är självklart att både jag och stallet ska stärkas allt eftersom.

Till start under lördagen har han Dynamite Sensation i dagens högst doterade lopp, stayerloppet Orebro Int'l. Femårige Dynamite Sensation jagar karriärens åttonde seger i 28:e starten. Men tränaren drog inte direkt på smilbanden när han såg startspåret, fem i voltstart.

– Jag blev riktigt less när jag såg spåret, från bricka ett eller springspår hade jag tyckt det såg riktigt spännande ut måste jag säga. Det lilla positiva i kråksången är att det bara är sex hästar på volten, så förhoppningsvis får vi lite mer plats från femte än vad man kanske har vid full volt.

"Känns fantastiskt fin"

Med tanke på hur sonen till Orlando Vici utmärker sig hemma vid Skaraslätten hoppas David Persson på en stark insats.

– Hästen känns fantastiskt fin i träningen, jag tror verkligen formen ska vara där alltså. Senast blev det lite väl tufft, men han duger bra för klassen och det vore intressant att se honom med snäll resa här. Då tror jag inte han gör bort sig alltså. Det är väl kanske ingen häst jag tänkt som en stayer tidigare, men han vann ändå över 2 600 för någon start sedan och jag tycker också han vuxit på senare tid.

I den senaste starten körde man med stängt huvudlag och amerikansk vagn, men det blir det inte den här gången.

– Vi kör med norskt huvudlag den här gången och med tanke på att det är volt är det också vanlig vagn som gäller. Helt slagen känner jag mig inte på förhand, säger David Persson.

/ Travronden

Publicerad torsdag 27 april 2023. kundtjanst@travsport.se