Foto: Maria Holmén, TR Bild

Guli Frodo vann Dubbelcupens final

Guli Fantom eller Alm Randers? Svaret blev Guli Frodo (bilden) i Dubbelcupens final. Segern var den första i V75-sammanhang för kusken Nathalie Blom, så även för tränaren och leasingtagaren Carina Myrlund som hade tagit semester för att följa med sin häst till Solvalla. – Jag hoppades att han skulle springa in OB-ersättningen som jag förlorade, säger Myrlund.


Efter tio försök var det dags för årets första final i Dubbelcupen. Favoriten Guli Fantom kom till Solvalla med sju raka segrar och kördes till ledningen i första sväng av sin tränare Jörgen Westholm. Värsta hotet på förhand, norske Alm Randers, nådde först andra par utvändigt från tilläggsvolten, sedan sände Olav Mikkelborg fram till dödens varvet från mål.

Då skärptes tempot rejält och in på sista bortre långsidan galopperade Guli Fantom. Alm Randers tog över täten och med i rygg följde Guli Frodo (e. Bork Odin) efter en perfekt styrning av Nathalie Blom. Hon bytte tredje inner mot andra par utvändigt vid Alm Randers attack och när hon styrde ut Guli Frodo på upploppet avgjorde han i ett nafs. Segertiden blev 1.24,2/2140 meter.

– Det kändes väldigt bra i sista sväng. Jag såg att Mikkelborg jobbade på sin häst medan jag knappt börjat köra. Kallblod är kallblod, de kan hoppa som popcorn när som helst, men jag hade en bra känsla. Dessutom har Guli Frodo sin bästa bit till slut och det visade han i dag igen. Han har varit helt magisk hela vintern och våren, säger Nathalie Blom som tog sin hittills största seger som kusk.

– Jag har vunnit på rikstoton, men inte i V75. Där har det varit en hel del stolpe ut. Väldigt skönt att det gick vägen i dag.

Mikkelborg självkritisk

Alm Randers höll ifrån sig Nordvinn i kampen om andrapriset. Efteråt var Mikkelborg nöjd med hästen men inte med sig själv.

– Han var pigg och tyvärr drog jag lite av musten ur honom första 500 meterna. Med facit i hand borde jag styrt fram direkt och heller inte kört så fort in på slutvarvet. Jag gjorde ett par fel, säger norrmannen.

Guli Fantom diskvalificerades och fick segersviten bruten.

– Det var surt. Jag tyckte att jag bedömde det taktiska upplägget rätt. Sedan körde vi väldigt snabbt genom svängen och hästen lyckades inte reda ut det. Det gick för fort för honom. Vi hade för snabbt upplägg där och det visade sig till slut. Den andra vann inte heller, säger Jörgen Westholm och fortsätter:

– Min häst kändes stark efter galoppen. Han är lurig i travet och det finns att slipa på, men det visste vi. Han är inte färdig än.

"Det är inte klokt"

Segraren Guli Frodo inledde sin karriär hos Björn Karlsson på Solänget, men är sedan drygt ett år tillbaka i träning hos Carina Myrlund i Skattungbyn utanför Orsa.

– Han är världens snällaste och mest underbara häst. Finns inget ont i honom, säger Myrlund.

Efter en hel drös av pallplatser i vinter och vår fick sjuåringen äntligen sätta pricken över i:et med en seger värd 200.000 kronor.

– Det är inte klokt. Jag har knappt förstått vad har som hänt.

Hon arbetar till vardags som undersköterska i nattpatrullen i Orsa.

– Jag skulle ha jobbat hela påsken men tog semester i dag. Jag hoppades att han skulle springa in OB-ersättningen som jag förlorade. Det kan man säga att han gjorde, säger Myrlund och skrattar. 

/ Travronden

Publicerad tisdag 11 april 2023. kundtjanst@travsport.se