Foto: Malin Albinsson, TR Bild

"Hästarna är mitt allt, de berör så otroligt mycket"

Lördagens mest känslosamma vinnare kom i försöket till diamantstoet. Morten Melin (till höger) har svårt att sätta ord på vad segern med Tour Eiffel (bilden) betyder. – Hästarna är mitt allt, de berör så otroligt mycket, säger Melin .


Morten Melin är 52 år gammal. Sedan han var i 15-årsåldern har travet varit en stor del av hans liv. På senare år har det blivit hans allt. Efter en allvarlig trafikolycka kom hans liv att förändras. Och en stor del av vardagen omfattas nu av hästar och trav.

– Hästarna betyder allt för mig, tillsammans med familjen. Jag har riktigt stora problem med hälsan, det är nacksmärtor, huvudvärk och yrsel som gör att jag inte kan arbeta. Så sedan en tid tillbaka är det hästarna som gäller fullt ut för mig. Olyckan var hemsk och följderna efter den likaså, men man lär sig att leva med sitt handikapp. Att få vinna på V75, efter mer än 30 år i branschen och med all historik… Det är inte undra på att man blir tagen. Det är många mil i långvagn som man kört genom åren för att stå som vinnare i ett sådant här lopp, säger Morten Melin.

Många fina hästar har Morten Melin haft i sitt stall, men aldrig tidigare har det blivit seger i travets elitserie. Lördagen 1 april 2023 blev det ett faktum, och det handlade inte om något dåligt skämt.

– Det är stort att vinna. Det krävs så otroligt mycket för att vinna på V75. Bara för att vara med krävs en riktigt god häst som har poäng och form nog. Det krävs tur med spårlottningen och ingen får störa hästen under loppet. Det är verkligen inte enkelt och än mindre enkelt för en liten amatör från Danmark. När man tänker på det så är det nog kanske förståeligt att tårarna kommer.

Denna aprillördag på Åbytravet var som gjord för Morten Melin och hans nioåriga travare Tour Eiffel.

– Det har varit en lång och tung vinter både för mig och hästen. Hon har fått gå ute på lösdrift länge, men i vintras kände jag hur hon gick ner sig och inte var sig riktigt lik. Så jag började ta in henne på nätterna och det har verkligen gjort något med hennes psyke och välmående. Hon har fått nytändning. Och när man kommer till Åby, solen skiner hela dagen och vi dessutom får vinna. Då är det inte utan att man får sig en rejäl nytändning själv också.

Tour Eiffel är inte den enklaste av hästar. Det är också den typen av hästar som Morten Melin blivit förknippad med. Hästar som inte alltid har fräschören med sig.

– Jag har haft många hästar som haft bekymmer genom åren. Och en viktig del i min verksamhet är just att låta hästarna gå ute. Det stärker deras senor och leder. De rör på sig betydligt mer och gynnar blodcirkulationen. Däremot är det psykiskt påfrestande att gå ute, framför allt på vintern, och det märkte jag på Tour Eiffel. Ston måste man vara uppmärksam på, både mentalt och fysiskt. När Tour Eiffel visar att hon inte riktigt är där för dagen blir det skrittur istället för träningspass. Hon har problem med ett bakknä vilket i sin tur gör att hennes framkotor slits. Men det är någonting vi ständigt får arbeta med. Det gäller att lyssna på hästen, då behöver man inte behandla med veterinär heller. Det var nog fem år sedan jag behandlade någon häst i stallet. Och ändå står vi som vinnare här i dag, med en häst som är speciell i stilen.

Som om hennes fräschörproblem inte vore nog var det nära att resan var slut vid jultid 2022. Då utgick hästen felfri i ett lopp på Halmstad.

– Det är inte likt henne. Där och då tänkte jag att det var avelsboxen som väntade. Det visade sig att hon hade en infektion i kroppen som gjorde att hjärtat inte fungerade som det skulle. Men lyckligtvis återhämtade hon sig snabbt och i dag står vi här. Smått surrealistiskt, men fantastiskt.

Nu väntar med all sannolikhet start under elitloppshelgen för det nioåriga stoet som under lördagen gav Morten Melin sitt livs seger.

– Det är en otroligt stark häst, hon går i andra- och tredjespår, springer 1.11 – och kommer in med 80 i puls. Hon pustade inte ens efter loppet. Så jag är inte rädd för något motstånd, jag skulle utan problem kunna anmäla henne till stoeliten också för den delen. 1.10-tid har hon i kroppen, det är jag tämligen säker på. Men det jag oroar mig lite över under elitloppshelgen är att det är voltstart i finalen av diamantstoet. Det är hon direkt dålig på. Samtidigt måste man väl stötta ett arrangemang som elitloppshelgen ändå är, så vi får nog testa ändå.

Morten Melin hyllar inte sig själv överhuvudtaget, det är hästen som ska hyllas i just det här fallet om man frågar dansken.

– Mitt jobb med henne är inte så anmärkningsvärt. Jag är helt övertygad om att hon hade tjänat ett par miljoner vid det här laget om hon varit hos en proffstränare eller i Frankrike. Men allting handlar inte om pengar. Mina hästar betyder som sagt allt. Och de här stunderna, där man får släppa alla känslor lösa, är värda så otroligt mycket. Att vi dessutom i den här stunden fick strålande solsken och vårkänslor, det var en bonus skänkt från ovan. Det är som att man svävar på moln, säger Melin.


/ Travronden

Publicerad måndag 3 april 2023. kundtjanst@travsport.se