Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Ökad träningsdos bakom Emojis finalplats

Emoji blir Danmarks hopp i Paralympiatravets final. Sjuåringen vann den fjärde deltävlingen helt överlägset. För första gången i hästens karriär har Flemming Jensen kunnat trycka till vinterträningen ordentligt. – Jag hoppas att han ska kunna vara med i flera Grupp I-lopp under året, säger han.


Den danska ”E-kullen”, hästar födda 2016, sticker ut.

– E-årgången är dansk travsports bästa på många år, sade Ulrik Pedersen som är redaktör på danska Travet till Travronden inför derbyt 2020.

I det läget gjorde Emoji sin första säsong hos Flemming Jensen. Som treåring var han tvåa i kriteriet bakom Empire. På Odense kördes loppet ”Derbyupptakten” i juli 2020 och Emoji sprang en 1.12-tid över full distans men var ändå slagen med många längder, en viss Extreme var överlägsen. Just Extreme vann derbyt några veckor senare och Emoji fick nöja sig med en åttondeplats då han galopperade.

– Han var väldigt omogen och dummade sig flera gånger i lopp under den säsongen men fick ändå rätt så bra pengar med sig hem från den säsongen.

På höstkanten fick han revansch: Dels i Grand Circle Fyraårschampionat på Skive och dels i Ålborgs Stora Pris på Ålborg. Båda gångerna slog han Extreme.

– När hästarna började tävla som treåringar förstod man att det var en fantastisk årgång, säger Flemming Jensen.

Efter unghäståren fanns förhoppningar på honom av särskilda skäl.

– Han matchades ganska försiktigt som fyraåring och vi har sparat honom för att undvika skador och ha en frisk häst som kan börja tränas riktigt ordentligt när han är mogen för det. Först denna vintern har jag kunnat träna hårdare. Han tålde inte det tidigare och jag är den typen som tycker att man bör träna på hästen premisser för att få maximal kapacitet.

Den tuffare träningen tycks ha gett resultat. I årsdebuten var han trea i den första deltävlingen och nu i den fjärde körde Flemming resolut till ledningen. Väl där fick han tryck på sista bortre långsidan av Very Kronos och när han galopperade lämnades Emoji helt ensam och var överlägsen till slut.

– Det fanns inget att klaga på i dag. När Erik tryckte på kändes det också bra och det kändes som att jag kunde kört ifrån honom med 20 meter om jag hade velat det.

Så du tror inte att en felfri Very Kronos hade kunnat slå er?
– Aldrig. Eller, man ska aldrig säga aldrig men det kändes inte som att han hade någon chans.

Emoji kom i mål på det nya rekordet 1.11,8a/2140 meter autostart.

– I dag fick vi se att han tål att tryckas av också och det är ett steg mot eliten. Sen vet man aldrig, det är inte alltid en häst som tränas tuffare blir bättre. Men just nu ser det ut som att han blir bättre hela tiden så vi får se hur långt det bär.

Paralympiatravets final, som körs den 6 maj över 2140 meter autostart med ett förstapris på 1,5 miljoner kronor, blir hans hittills tuffaste uppgift som äldre.

– Vi får vara lite försiktiga nu när vi kommer upp i den konkurrensen och mycket beror på vilket spår vi får och vilka spår de värsta motståndarna får.

Jensen kunde räkna in ytterligare en triumf då Pure Attack (e. Vivid Wise As) vann STL Klass II efter att ha körts till ledningen i ett tidigt skede.

– Han kom i väldigt fint skick och har gjort det bra varje gång han varit ute i Danmark och har utvecklats fint i takt med starterna. Jag hade inte förväntat mig att vi skulle sitta i ledning eller att det skulle bli seger, det var hans bästa insats hittills.

Båda segrarna togs alltså efter offensiva styrningar och från ledningen – en position där vi inte alltid återfinner dansken.

– Jag tycker att om man kör i jänkarvagn så får man välja att köra framåt, annars får man inte den effekten man ska ha av biken.

Så när du kör i jänkarvagn är det ett tecken på att du kommer att gasa?
– Det är nog ett tecken på att formen är intakt och att vi är nöjda med hästen.

Vad som återstår att se är vilken sulky Emoji utrustas med i Paralympiatravets final. Hingsten har nu tjänat över tre miljoner svenska kronor. Bakom honom noterades Toto Barosso för en stark spurt som tvåa och tredjeplatsen till Bandit Brick.

/ Travronden

Publicerad måndag 24 april 2023. kundtjanst@travsport.se