Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Per K Eriksson hoppas på revansch

Efter att ha avslutat förra säsongen i Breeders Crown-final och inlett året med seger var förväntningarna stora på Lozano di Quattro (bilden) då han skulle starta vid STL-tävlingarna på Åby. Då slutade det med galopp, men nu två veckor senare hoppas Per K Eriksson (till vänster) på revansch. – Jag vill inte haussa upp honom för mycket men hästen är bra, säger Mantorptränaren.


Per K Eriksson och Lozano di Quattro startade som storfavoriter då Åbytravet körde STL-tävlingar 1 april. Då slutade det med galopp i loppets inledning, hästens första galopp i karriären. Sedan dess har det inte gått så lång tid, men desto mer har hänt. Hästens ständiga skötare, Pers fru Tina, har nämligen skadat sig. Det innebär nya rutiner.

– Hon red på en av våra gamla travare och plötsligt snubblade hästen till och hon ramlade av. Hon kunde lika gärna ha brutit nacken, så vi får vara väldigt tacksamma att hon bara fick armbrott. Det innebär däremot att jag numera får ta hand om stallet. Så nu blir det väl ordning på torpet, säger Eriksson.

Han skrattar till och lägger snabbt till:

– Skämt åsido, Tina är fantastisk och ansvarar för det mesta i ärlighetens namn. Men nu får jag och yngsta dottern lägga lite krut i det här så ska det nog lösa sig det här också. Visst blir det mer att göra, men det här löser sig. Det kunde som sagt ha gått mycket värre.

"Kommer hinna till Axevalla"

Per K Eriksson har annars fullt upp med Till Start-projektet som Svensk Travsport ansvarar för, där han och Bo Milton åker runt och hjälper aktiva med deras hästar med förhoppning om att få hästarna förbättrade till start. Det sker även under lördagen när nu Lozano di Quattro jagar revansch.

– Men eftersom det är Örebro som det är dags för den här gången kommer jag definitivt hinna till Axevalla. Med lite hjälp från dottern och Tobias kommer hästen till banan, så det blir hur bra som helst.

"Blev väldig uppståndelse"

Frågan är då om det blir revansch gentemot senaste starten då det blir galopp?

– Det blev väldig uppståndelse förra gången och det blev pannkaka av allting. Det blev körning från start, han var ute i spåren, och känslan var att Tobias tog upp lite och det har han inte riktigt mun till att klara av. Han var nog lite peppad också, så det var helt enkelt omständigheterna som gjorde det hela. Jag har aldrig sett honom galoppera varken i snabbjobb eller i hage, så det förvånade. Allting verkar bra efter den starten och nu är det voltstart som gäller vilket jag bara tycker är positivt. Kanske inte för vinstchansen, men däremot för hästens skull. Med tanke på förra starten vill jag inte få honom piggare, så voltstart passar fint. Den startmetoden har han bara gått två gånger och han har varit lite seg i styrningen tidigare, det ska jag ärligt säga, men jag tycker även det släppt en del. Så jag hoppas att han ska komma iväg på vettigt sätt. Formen ska vara god, han var fin redan i årsdebuten och jag tror inte han är sämre den här gången.

Att hästen är bra nog för att duga i STL-sammanhang har han visat tidigare, däribland då han kvalade in till Breeders Crown-final under fjolåret.

– Han är säkerligen bättre som häst jämfört med fjolåret, men samtidigt vill jag inte haussa upp honom för mycket med tanke på den senaste starten och hur det blev. Jag vill gärna ligga lite lågt den här gången, säger Eriksson.

/ Travronden

Publicerad fredag 14 april 2023. kundtjanst@travsport.se