Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Så gick det på STL 1 april

Såhär gick det på helgens STL-tävlingar på Åbytravet.


Bronsdivisionen

Det blev en händelserik inledning. Det var flera kuskar som var sugna på att köra om segern men tillslut var det ändå den som hade is i magen som höll hela vägen. Från bakspår tog Gustav Johansson det lugnt med Yuvaraj (e. Maharajah). När det var knappt ett varv kvar började ekipaget söka sig framåt i spåren. De fick rygg på Indigo och Rick Ebbinge men när hästen galopperade så fick Gustav Johansson fritt fram och stack sedan iväg till en klar seger. Tiden för vinnaren skrevs till 1.13,5 över 2140 meter.

– Det var jättekul. Han gjorde ett väldigt fint jobb, säger Gustav Johansson i ATG Live.

Bakom Yuvaraj spurtade Draupner med Jesper Rydberg, till en fin andraplats. Favoritbetonade Bottnas Idol inledde loppet i tredje par utvändigt och avancerade sedan framåt och fick överta ledningen när Ture L.A. slängde sig i galopp. Preben Sövik fick dock nöja sig med tredjepriset till slut.

Klass II

Över den något längre distansen så var det Peter Untersteiner som tog tag om kommandot. När tempot bedarrades så gjorde han slag i saken och från tredje par utvändigt så kastade han loss Smile Silvio (e. The Bank) med 1500 meter kvar till mål. Därifrån vandrade han utvändigt om Fairplay och när det var dags för upplopp så höll Untersteiners häst hela vägen till seger. Segertiden blev 1.14,7 över 2640 meter.

– De levererade jättebra. Extra kul för Anna som sköter båda hästarna och fick en dubbel, säger Johan Untersteiner i ATG Live.

Det var många som anmälde sitt intresse och det var flera hästar i bredd när de sista meterna skulle avgöras på Åbytravets oval. Och Johan Untersteiner, tränare till Smile Sivio, fick anledning att le ytterligare då hans styrning Kaxig In tog hand om andraplatsen efter en galopp. Gustav Johansson fortsatte sin formkurva och lade beslag på tredjeplatsen med Böhmaren.

Gulddivisionen – Paralympiatravet deltävling 1

Åtta hästar gjorde upp om en direktbiljett till Paralympiatravets final. Rackham (e. Love You) tog det lugnt inledningsvis och landade bekvämt i dödens för att sedermera överta ledning från Night Brodde. Första varvet travades i 1.16-tempo men in mot slutkurvan så vreds tempot upp rejält. Och trots att de bakomvarande hästarna kom närmare så var det Rackham som var först i mål. Segertiden skrevs till 1.13,1 över 2140 meter.

– Gud, vad häftigt. Det är en sådan otrolig lättnad, han är helt fantastisk, säger skötaren Isabella Bergh i ATG Live.  

Night Brodde höll fint i rygg på ledaren och slutade tvåa. Loppet kördes i stort sett på ett pärlband hela vägen men en som utmanade ute i spåren var Flemming Jensen och Emoji. Ekipaget befann sig utvändigt om ledaren större delen av loppet men avslutade starkt till en tredjeplats.

Henning Kraffts Minne – Diamantstoet

Om Paralympiatravet var en promenad i parken så var den fjärde avdelningen en helt annan historia. I första kurvan var det fem hästar i bredd – då tog Peter Ingves det lite lugnare och fick positionen tredje utvändigt med Tour Eiffel (e. Qwerty). När det sedan var dags att stöta framåt i tredjespår så fick de gå med i rygg på Nina Ginto. Över upploppet kunde sedermera ekipaget vinkla ut och blåsa om samtliga. Segertiden blev 1.11,9.

– Hon gör bra lopp bra hela tiden. Morten som tränar hästen har gjort ett grymt jobb, säger segerkusken Peter Ingves i ATG Live.

Peter Untersteiner insåg att ledningen inte gick att försvara i första kurvan med Woodbury Wine utan lät Kevin Oscarsson lägga beslag på den med Aperfecttric. Men när luckan kom spurtade Untersteiners häst till andraplatsen. Classy Knox använde sig också av innerspåret under loppets gång men letade sig ändå fram till tredjepriset.

Silverdivisionen

Det var fin stallform på Untersteiners hästar under lördagen på Åbytravet. Efter att pappa vunnit lopp så var det dags för tränaren själv att få sätta nosen först med en häst. Efter ett tidigt avancemang i tredjespår så landade han utvändigt om Arvid S.H. med Behind Bars (e.Maharajah). Och trots att många hästar anmälde sitt intresse över upploppet så var det Johan Untersteiner som var först i mål före Kentucky River som spurtade sylvasst. Vinnartiden blev 1.13,4.

– Jag förstod att Per (Nordström) skulle komma, jag visste var han satt, säger Johan Untersteiner i ATG Live.

Kentucky River kunde inte svara upp innerspåret inledningsvis och hamnade tillslut tredje invändigt efter att Tabasco C.D. släppt tätpositionen till Arvid S.H. och Thomas Uhrberg. Per Nordströms häst avslutade dock beundransvärt före just Tabasco C.D.

Diamantstoet

I den sjätte avdelningen skrällde det till. Från bakspår tvingades Hannu Torvinen mer eller mindre att ta det lugnt inledningsvis och fick nöja sig med femte positionen utvändigt. Men när tåget gick med knappa varvet kvar till mål så följde ekipaget med i rygg på Easy Star och när denne tagit sig till ledningen så blåste Special Chance (e.Special Promise) och Torvinen förbi samtliga hästar. Segertiden skrevs till 1.15,6.

Björn Goop tog hand om ledningen från startvolten med Queen och då passade Magnus A Djuse på att smita in bakom med Pam Trot. När betrodda Beauty Smart Face fick överta ledningen så fick de som satt bakom invändigt bida sin tid. Christoffer Erikssons häst hade inte sin bästa dag på tävlingsbana, men det öppnade upp för de hästarna som satt invändigt.

Klass I

Friend of Elves (e.Oasis Bi), körd av Magnus A Djuse, var snabb ut bakom bilen bland flera hästar. Men det var Kövras Joker med Thomas Uhrberg i sulkyn som trots allt var kvickast ut och tog hand om ledningen. Då fick Friend Of Elves nöja sig med ryggen på ledaren – men det var inte så tokigt för när upploppet kom hittade ekipaget ut och kunde räkna hem segern. Tiden för vinnaren noterades till 1.11,3 över 1640 meter.

Med i leken fanns även Keystone Cash som höll ut Ove Palema, och efter en sejour i andraspår så landade Nicklas Korfitsen i tätpositionen med sin häst. Trots att det gick relativt fort så höll hästen starkt men blev slagen av Friend of Elves när mållinjen närmade sig. Kövras Jokers prestation räckte till tredjeplatsen.

/ Travronden

Publicerad måndag 3 april 2023. kundtjanst@travsport.se