Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Så gick det på STL 15 april

Såhär gick det på helgens STL-tävlingar på Axevalla.


Klass I

Förhandsfavoriten Lozano Di Quattro kunde inte vara med från start och hittade inte ut i andraspår. Hamilkar Boko tog hand om ledningen och Carl-Johan Jepson valde att köra i den positionen. Halvarvet travades efter 1.15,6 och med cirka 1400 meter till mål landade Stefan Persson och El Vego Khalifa (e. Victor Gio) utvändigt om ledaren.

I början av upploppet kopplade han grepp på ledaren och vann säkert. Match’em spurtade in till andraplatsen och Hamilkar Boko blev trea.

– Han gjorde det bra utan att fungera som bäst aktionsmässigt. Vi får titta upp hästen eftersom han hade lite bekymmer. Det var länge sedan han kollades upp. Han visade väldigt bra kunnande och det var skönt att han kunde leverera bakifrån. Annars har han bara gjort det bra från ledningen, säger Ulf Stenströmer om Match'em.

– Han gick bra. Vi kom till ledningen och fick köra i ganska lugnt tempo. Det var kul att han kunde vara trea, säger Carl Johan Jepson om Hamilkar Boko.

Ola Samuelsson tränar El Vego Khalifa som tog 7:e i karriärens 14:e start. Segertiden blev 1.14,8/2140 meter.

– Det kändes lite som Lozano di Quattro mot resten. Om han skulle nå ledningen hade det blivit svårt för oss andra, men det gjorde han inte och då steg chanserna. Det kändes väldigt bra. Det fick sakta första varvet och då var det svårt för de andra att göra något, säger Stefan Persson i vinnarcirkeln.

Klass II

Flera ekipage ville åt ledningen och det var Magnus A Djuse och Gold Eagle som nådde dit. Flera hästar galopperade tidigt och ledaren kom halvvarvet efter 1.10,2. Med drygt ett varv till mål bytte Dwight Pieters ut fjärde invändigt mot först utvändigt med Email (e. Panne de Moteur) och bjöd då rygg till M.T.Sanches. Ledaren fick dämpa tempot och kom till varvet efter 1.13,6.

I sista sväng var Gold Eagle satt under press av utvändige Email som kopplade greppet och stod emot utvändige M.T.Sanches som försökte utmana. Han kom dock aldrig i klinch med vinnaren som kom hem på 1.13,0a/1640 meter. Detta var hästens andra raka seger.

– Han har gjort det bra men inte fått vinna men går nu ut och vinner två raka på V75. Det är häftigt. Jag gick ut i dödens då jag inte ville chansa med fjärde invändigt. Det kändes svårt men i sista sväng hade jag tussar kvar och när jag ryckte dem så kändes det bra, säger Dwight Pieters i vinnarcirkeln.

– Han har en känslig punkt i första sväng. Jag satt i rygg på den som vann loppet men kunde inte försvara den positionen utan fick flytta ned på innerspår. Han spurtade väldigt bra till slut, säger Carl Johan Jepson om Chip Shop som blev fyra.

Silverdivisionen

Italienske Balboa Lux visade fin startsnabbhet och tog hand om ledningen. I första sväng blev det dock galopp och kort därefter tog Hidalgo Heldia över ledningen. Halvarvet travades efter mycket snabba 1.06,2 och ledaren kom till varvet efter 1.09,2.  Hidalgo Heldia drog på där framme med Golden Guard i rygg. Den sistnämnda galopperade i sista sväng samtidigt som King Of Everything (e. Quite Easy U.S.) var gott gåendes bakifrån.

Han kopplade grepp på ledaren i början av upploppet och gick undan till en klar seger före Hidalgo Heldia och Souvenir d'Inverne. Tiden blev 1.10,4a/1640 meter vilket var nytt banrekord för femåriga och äldre hingstar och valacker. Magnus A Djuse körde och Claes Svensson tränar.

– Det är en bra tid såklart. Han började från bakspår, fick gå lite i spåren på långsidan och gick väldigt bra. Det känns som att jag hade en bra häst för loppet och om det skulle lösa sig så hade jag förhoppningar. Det kändes bra efter 500 meter när det var så hård körning, säger Magnus A Djuse i vinnarcirkeln.

– Han värmde inget vidare i dag och fick inte till travet i sista sväng. Hästen hade behövt gå tyngre balanserad. Han var rullig. Formmässigt kändes han bra men fick inte till travet riktigt, säger Carl Johan Jepson om Corsaronero Font som galopperade bort sig.

Diamantstoet

Wilma Töll var snabbast den första biten men galopperade precis när hon hade kommit till ledningen. Det blev istället Timeless som anförde fältet och kom till 500 meter efter 1.16,7. Med drygt ett varv till mål bytte Magnus A Djuse ut andra utvändigt mot dödens med Waytocashflow (e. Readly Express). Varvet travades efter 1.16,8.

I utgången av den näst sista svängen galopperade ledaren och Pam Trot tog då över. Marabou Brodda fick göra jobbet i tredjespår och in på upploppet hade denne och Waytocashflow en bit fram till ledaren. Den sistnämnda var starkast till slut och skar mållinjen en halv längd före Pam Trot.

Segertiden blev 1.14,5/2140 meter. Vinnaren tränas av Lars Fredrik Kolle i Norge.

Carl Johan Jepson tror Ess Mahatma blir intressant i nästa start.

– Vi fick en bra träff från springspåret men invändigt var snabbare. Hade vi kommit till ledningen hade det blivit en jäkla skillnad på lopp. Hon gick bra i skymundan efter att ha fått ett ganska tufft lopp. Hon kommer bli farlig nästa gång, säger han.

Gulddivisionen, försök till Paralympiatravet 

Upset Face var snabbast ur startblocken samtidigt som Aetos Kronos galopperade i första sväng. Cicero T.G. ställde en fråga om att ta över och då släppte Adrian Kolgjini över ledningen. Hades De Vandel (e. Ganymede) satt placerad i andra utvändigt med Unico Broline i rygg.

Ledaren varvade på 1.12,1. På den sista bortre långsidan fick han press av Hades de Vandel som kördes av Robin Bakker. Duon hade några längder till övriga när de kom in på upploppet och det var den utvändige fransosen som var starkast. Han vann på 1.11,5a/2140 och kvalade därmed in till finalen av Paralympiatravet som avgörs på Åby den 6 maj. Robin Bakker körde och Paul J Hagoort tränar.

– Han var väldigt bra. Han hade ett bra spår och gillade att det blev högt tempo i loppet. Han kan gå 1000 meter utvändigt och gjorde det väldigt bra. Jag hade bra feeling under loppet. Nu är han kvalificerad till finalen, jag hoppas att han får ett bra spår så får vi se vad vi kan göra, säger Robin Bakker i vinnarcirkeln.

Hades de Vandel har sprungit in drygt tre miljoner svenska kronor.

Sofia Aronssons Unico Broline blev trea.

– Han gjorde det helt okej, den som vann var bara bättre och sprang fortare och fortare hela vägen. Vinnaren gjorde en ruskig prestation. Unico behöver nog ett lopp till innan han är på topp. Men han gjorde det helt okej, det är inte många gånger han har gått fortare än så här. Vinnaren var helt enkelt väldigt bra, säger Erik Adielsson.

Bronsdivisionen

Flera hästar ville åt ledningen och det var invändige King of Greenwood som höll upp täten. 500 meter travades efter 1.13,9 och med 1500 meter till mål tog Global Concept över. Varvet travades efter 1.16,4. Robthebank fick göra jobbet som etta i tredjespår på den sista bortre långsidan.

När de svängde in på upploppet hade Laredo Boko ett litet grepp utvändigt om Global Concept. Den sistnämnda kontrade dock till seger som vann direkt i årsdebuten. King Of Greenwood spurtade in till tredjeplatsen. Segertiden blev 1.13,9a/2140 meter.

– Han hade krafter kvar på rakan och när jag begärde lite extra så sträckte han på sig bra, säger Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Robert Bergh om andrapriset:

– Han gör ett oerhört tappert lopp igen och han har tagit ett steg till i år. Han kändes lite mer samlad, det känns allmänt bra med honom.

Ulf Stenströmers Calamari kom i mål som femma.

– Jag tyckte att det såg bra ut travmässigt och det var det jag ville se. Det går inte att ta något när det går 1.16,5 på varvet. Jag hoppas att kusken tycker som jag, att han travade riktigt bra. Från sidan såg det bättre ut än senast, säger Ulf Stenströmer.

/ Travronden

Publicerad tisdag 18 april 2023. kundtjanst@travsport.se