Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Så gick det på STL 22 april

Såhär gick det på helgens STL-tävlingar på Jägersro.


Bronsdivisionen

Det kom att bli en galoppfylld inledning där hårt betrodda duon Yuvaraj och Corazon de B. ägnade sig åt fel gångart. Istället var det Björn Goop som hittade till ledningen med Digital Eye. Denne fick Bottnas Idol på utsidan när det återstod 1500 meter från mål, efter att Preben Sövik avancerat från tredje utvändigt.

På sista bortre långsidan valde Preben Sövik att sätta ordentligt tryck på ledaren, fick omgående övertag, och satt strax senare i ledningen. Sedan kom det att vara spel mot ett mål. Bottnas Idol gick undan och vann med sex längder på 1.14,0/2640 meter. Tvåa i loppet slutade Inspiration för Joakim Lövgren, trea blev Yuvaraj som återkom storstilat efter sin inledande markförlust.

Det var åttonde segern i karriären för sonen till Django Riff.

– Han gick så bra man kan förvänta sig över 240 meter, inte gynnad av distansen men gjorde ett gediget jobb, säger Joakim Lövgren om Inspiration som tog silverplatsen.

– Tyvärr klarade han inte riktigt att jag korrigerade honom men sedan gick han jättebra, säger Gustav Johansson om Yuvaraj som var trea i mål trots en galopp längs med vägen.

– Det verkar inte som att han ska gå i ledningen, det passar inte honom, säger Björn Goop om Digital Eye som blev först utanför pengarna.

– Inte den prestationen jag hade väntat mig. Jag fick det loppet jag ville ha men han kunde inte gå med i den ryggen vi fick. Han var svag i dag, säger Adrian Kolgjini om knappa favoriten Boli You S.M. som fick nöja sig med en femteplats.

Klass I

Sedan Al Pacino galopperat innan bilen släppt iväg fältet för Adrian Kolgjini kom vägen mot ledningen att vara öppen för Conrad Lugauers favorit Leroy Boko. Hästen som jagade sjunde segern i 13:e starten kom att få italienskfödde Demon utvändigt om sig med varvet från mål, men många var det som trodde det skulle bli svårt att slå favoriten.

Redan in mot sista sväng såg däremot Leroy Boko seg ut, och tidigt var greppet kopplat om ledaren av Demon. Tillsammans med Carl Johan Jepson stack också Gennaro Casillos travare undan med ett par längder och vann till slut i enkel stil på 1.13,3a/2140 meter.

Tvåa slutade Joakim Lövgrens Staro Peanut och trea blev Markus Waldmüller med Conrad Lugauers andrahäst Västerbo Tramp, båda starkt avslutandes från kön.

Vinsten för Demon var hästens tolfte seger i karriären.

– För att hålla honom cool har vi pullnät på honom och då trampar han inte till, i den andra provstarten som banveterinären ville se var han klockren och det var han även i loppet, säger Joakim Lövgren om Staro Peanut som spurtade in till en andraplats.

– Han kan ha sådana dagar ibland, säger Adrian Kolgjini om Al Pacino som galopperade bort sina möjligheter.

Klass II

Cash Heavy var riktigt rask den första biten och satt i ledningen tillsammans med Jens Simoni. Man valde sedan att välvilligt överlåta den positionen till landsmannen Flemming Jensen och Pure Attack (bilden).

Trots att storfavoriten Windmill Jam kom upp på utsidan för Johan Untersteiner och försökte komma i närheten på sista bortre långsidan, bara sträckte Pure Attack på sig hela vägen in i mål och vann på säkert sätt. Det var hästens femte start i regi Flemming Jensen och tre segrar har det blivit så här långt. Tidigare var hästen i träning hos Anders Svanstedt, som fortfarande är med och äger hästen. 1.14,0/2140 meter blev vinnartiden för fyraårige Pure Attack, med Vivid Wise As som far.

Tvåa i loppet slutade Cash Heavy efter att han aldrig riktigt fått chansen från rygg ledaren, trea blev Windmill Jam.

– Förstavarvet blev tufft och med tanke på det tycker jag att han höll bra, säger Johan Untersteiner om favoritspelade Windmill Jam som blev trea från dödens.

– Han gick bra men kom inte riktigt in i loppet, säger Gustav Johansson om Böhmaren som fick sistapengen.

– Både kusk och häst gjorde det bra, säger Joakim Lövgren om Steady Roger som kördes av Bernando Grasso och blev fyra.

– Jag försökte trycka i väg honom i dag och han har öppnat bra förut så han kan det egentligen men han vågade inte riktigt. Återigen känns det som att han inte litar på sig själv, säger Joakim Lövgren om Rapid Pal som galopperade bort sina möjligheter.

Diamantstoet

Jörgen S Eriksson hittade till ledningen från springspår med Future Sox. Väl i den positionen fick han bestämma tempot fullständigt, till 1.19,4 första 1000 meterna. I dödens satt Ultra Violet och André Eklundh till en början, men det blev tredje utvändigt 1500 kvar sedan Björn Goop avancerat med Roubine, för att sedan överlåta dödens till Rick Ebbinge och Cassandra Ferm.

Tempot skruvades upp en aning allt eftersom och 2000 meter kom man till på 1.17,3. Vid den passeringen hade André Eklundh gått ut i tredjespår sedan en tid tillbaka med Ultra Violet och stoet såg stark ut i sista sväng.

Ledande Future Sox agerade en aning segt och redan 150 meter från mål syntes det vart segern skulle gå. André Eklundhs Ultra Violet skar mållinjen som etta på tiden 1.16,0/2640 meter. Det var stoets tredje start i nya regin, och andra vinsten. Tidigare var Readly Express-dottern i träning hos Bo Falsig. Tvåa slutade Future Sox, trea blev Björn Goops Roubine.

– Loppet blev helt omöjligt för vår del men hon gick bra, säger Adrian Kolgjini om Athena Face som blev först utanför pengarna.

– Vi hade lite otur med positionerna annars hade hon nog varit långt fram, säger Johan Untersteiner om Primadonna Tile som fick sistapengen.

– Efter en bra start så galopperade hon utan någon direkt anledning, säger Gustav Johansson om Hi D.

Diamantstoet

Efter en mycket rask inledning, och med hjälp av att värsta spetsaspiranten Global Creation galopperade vid laddning, kom Thomas Uhrberg att sitta i ledningen med Nova Mahiron. 1.08,2 kom man till första 500 meterna, men den noteringen var ingenting som stoet efter Maharajah såg ut att ha speciellt jobbigt att hantera.

Den i dödens travandes Tour Eiffel hade ingenting att säga till om över upploppet utan slutade trea. Istället var det Conrad Lugauers Devs Daffodil som avslutade vasst. Det kom att bli ordentligt hårt över mållinjen, men spetshästen Nova Mahiron höll undan knappt, men säkert med hals trots att Lugauers häst är betydligt mer rutinerad och tjänat cirka en miljon kronor mer i karriären.

För femåriga Nova Mahiron var lördagens seger den nionde i livet. Den togs på 1.11,5a/1640 meter, en stark insats i årsdebuten.

Gulddivisionen

Flemming Jensen hittade till ledningen direkt med Emoji och sedan dämpade han tempot kraftigt. Det gick i trakterna kring 1.14 första 500 meterna och i det läget kände sig Erik Adielsson tvingad att avancera till dödens med Very Kronos.

Under loppets gång galopperade Oscar L.A. och Rackham med dryga varvet från mål, Ultion Face med 800 meter från mål och Jerry Riordans Aetos Kronos tappade stilen 600 kvar och galopperade. Som om inte det vore nog kom även Very Kronos att ägna sig åt fel gångart och i det läget kom vägen mot seger att bli väldigt enkel för Flemming Jensen.

Men även om samtliga av de värre konkurrenterna straffade ut sig var intrycket på Emoji starkt. Det var 25:e segern för Emoji i dennes 53:e start. Sonen till Broad Bahn tjänade nästan 700.000 kronor under fjolåret, men 2023 hoppas Flemming Jensen ska bli året då han tar steget till yppersta eliten. I och med segerchecken på 150.000 kronor klev hästen över tre miljoner kronor intjänat. Segertiden skrevs till 1.11,8a/2140 meter.

– Han spurtade riktigt bra och jag är nöjd med honom. Om vi skulle få en fråga om att starta i finalen så tror jag att vi tackar ja, säger Johan Untersteiner om Toto Barosso som var tvåa på avstånd.

– Jag visade spöet och det klarade han inte, vilket man kanske tycker att han ska göra och ibland kanske det har låtit lite larvigt när man sagt “Very är Very”, men det här är ett exempel på det. Trots galoppen så fanns det positiva saker att ta med sig, han travade bättre den här gången och jag har inte slutkört vid det skedet men det hade inte Flemming heller men jag tror inte att han hade släppt förbi någon, säger Erik Adielsson om Very Kronos som galopperade bort en trolig andraplats.

– Han var inte riktigt taggad och tänd på uppgiften utan var väldigt hingstig och det har jag inte sett förut på honom i defilering och upp till bilen. Jag tappade koncentrationen i honom i dag och det nya är att han har betäckt i vinter. Tidigare har han varit ett proffs och väldigt skärpt i loppen. Just nu är det för tidigt att säga vad vi hittar på för jag såg inte det här komma. Galoppen berodde på ett slarv, att han inte var i momentum, säger Joakim Lövgren om Oscar L.A. som inte hade sin bästa dag och nu kan glömma Paralympiatravets final.

– Det tog tvärstopp och han klev rakt upp i framförvarande vagn, säger Christoffer Eriksson om Rackham som dock redan är klar för finalen då han vunnit en deltävling.

– I dag blev han rullig vilket inte har varit fallet vid de tidigare galopperna. Det var ingen bra dag, säger Magnus A Djuse om Aetos Kronos som nu har galopperat i tre av sina fyra senaste starter.

Silverdivisionen

När storfavoriten Kentucky River galopperade direkt från start för Per Nordström kom istället Adrian Kolgjini att sitta i ledningen med Akilles Face. Utvändigt om denne landade Johan Untersteiner med Karat River, även om det var en bit fram till ledaren bitvis i loppet.

I sista sväng såg det fortfarande ut att finnas krafter kvar i Akilles Face, men stilen blev allt sämre och till slut kom galoppen 400 kvar. Då tog Karat River över och det såg upplagt ut för seger, men som skjuten ur en kanon kom King Schermer längst ut i banan över upploppet.

Det hårdnade till ordentligt den sista biten och över mållinjen var det få som kunde skilja Karat River och King Schermer åt. Målfoto visade däremot att den sistnämnde hade nosen först tillsammans med tränare Michel Rothengatter.

Det var King Schermers andra seger för året efter att ha härdats i Frankrike en del under vintern. 2021 slutade han bland annat trea bakom Bengurion Jet då denne sprang 1.08,8 i Prix Cagnes-sur-Mer på Jägersro. Denna aprillördag räckte det däremot att springa 1.11,7a/2140 meter för att vinna.

– Jag blev jättebakrädd upploppet ned och förstod att vi förlorade men jag är jättenöjd med hästen. I dag var det inte riktigt vår dag och det är små marginaler på V75, säger Johan Untersteiner om Karat River som såg ut att gå mot seger men som blev upphunnen precis på linjen.

– Det blev svårt för min häst att parera, säger Erik Adielsson om Hipster Am som galopperade i sista sväng.

– Alla hästar gillar inte att gå ned invändigt på säkerhetsspåret och när jag försökte göra det med honom ville han inte riktigt det, säger Stefan Persson om Bravo Sabotage.

/ Travronden

Publicerad måndag 24 april 2023. kundtjanst@travsport.se