Foto: Maria Holmén, TR Bild

Så gick det på STL 9 april

Mellby Imperial (bilden) med Magnus Djuse i sulkyn vann klass 2-försöket som inledde STL-omgången på Solvalla. Så här kördes STL-loppen:


Klass II

Mellby Imperial kunde inte komma ut från sitt åttondespår och fick nöja sig med fjärde invändigt. Luckan kom 1350 meter från mål då Best Time Ever galopperade. Kunde kliva ut i andra utvändigt och avgjorde enkelt på upploppet.

– Jag var väl lite orolig efter ett halvvarv. Men vi hade tur som fick lucka och han kändes bra på upploppet, säger Magnus Djuse.

Yohan Hills i fjärde utvändigt gick ett bra sista halvvarv utan att kunna utmana om segern. Nordic Star Tooma tog hand om ledningen och höll riktigt bra som trea.

– Det var surt. Jag hade gjort spännande ändringar och trodde mycket på min häst. Jag vet att man inte får vara i fred i de här loppet, men jag ville ge honom chansen. Han gjorde ett fantastiskt lopp, men tyvärr räckte det inte hela vägen, säger Peter G Norman.

Buzzed Driving spurtade till sjätteplatsen.

– Maxutdelning. Det gick undan hela vägen. Vi fick en bra rygg men det var några som var bättre i dag, säger Claes Sjöström.

Even Younger satt en bit bak i fältet och sågs aldrig med chans.

– Han kändes som normalt men räckte inte till i dag. De sprang väldigt fort där framme och han kom aldrig in i matchen, säger Örjan Kihlström.

– Jag är jättenöjd med honom. Det här loppet för honom framåt. Jag visste att han inte hade det här tempot i sig. Han släpade tio meter efter och när han väl fick upp farten var vi i mål. Det måste vara längre distans om han ska hävda sig i STL under den här årstiden, säger Per Lennartsson om Northman Maxus.

Klass I

Lincoln Abe Boko tog hand om ledningen och lyckades hålla undan hela vägen.

– Jag trodde väl inte att vi skulle nå ledningen. Men när vi kom dit ville jag köra i den positionen eftersom han brukar göra sina bästa lopp där, säger Hans Crebas.

Daniel Wäjersten fick nöja sig med en andraplats med H.C´s Crazy Horse.

– Femstjärnig insats. Vi blev utstötta redan 1200 kvar vilket var lite förvånande. Sedan fick han traska på i tredjespår när loppet var låst det framme. Jag är 100 procent nöjd. Kvalen till Kungapokalen ligger rätt i tiden, men det kanske är lite tidigt för honom. Vi får ser hur vi gör. Han är kvar i klassen, säger Daniel Wäjersten.

– Han fungerade inte barfota. Det blev en tung inledning, men jag backade ned honom och lättade 600 kvar. Då började han att rulla. Han behöver nog gå med skor några starter till, säger Per Lennartsson om One Cristal som galopperade.

Bronsdivisionen

So Far Away Ås tog direkt hand om ledningen och höll sedan undan till säker seger.

– Han kändes riktigt bra idag och jag hade inga tankar på att släppa ledningen, sade Kenneth Haugstad.

Capital Gain C.C. med Erik Adielsson i sulkyn var en av de betrodda som galopperade bort sig.

– Vi fick ett perfekt lopp men hästen tappade travet riktigt rejält i sista sväng. Det gick fort och vi var en bit ut. Jag försökte parera men han klarade inte det i så snabbt tempo. I övrigt kändes hästen väldigt stark. Jag tror att Oskar får en rolig säsong med honom, säger Erik Adielsson.

Favoriten Ilfindmywayhome galopperade tidigt.

– Han har varit känslig tidigare. Jag fick ta lite i honom och då klev han över i passgång. Det var lite halvont om plats där och det räcker för den här hästen. Han kändes fin i övrigt, säger Örjan Kihlström.

Dubbelcupens final

Guli Frodo spurtade till seger efter ett smyglopp och ett snabbt upplopp.

– Jag är inte överraskad och det var en härlig känsla på upploppet, säger körande Nathalie Blom.

Storfavoriten Guli Fantom galopperade 700 kvar i ledningen och bröt därmed sin långa segersvit för Jörgen Westholms häst.

– Min häst kändes stark efter galoppen. Han är lurig i travet och det finns att slipa på, men det visste vi. Han är inte färdig än, säger Jörgen Westholm.

Alm Randers tog över då Guli Fantom galopperade, men orkade inte hålla undan till seger för Olav Mikkelborg.

– Han var pigg och tyvärr drog jag lite av musten ur honom första 500 meterna. Med facit i hand borde jag kört fram direkt och inte kört så fort på bortre långsidan. Jag gjorde ett par fel, säger Olav Mikkelborg och fortsätter:

– Det var surt. Jag tyckte att jag bedömde det taktiska upplägget rätt. Sedan körde vi väldigt snabbt genom svängen och hästen lyckades inte reda ut det. Det gick för fort för honom. Vi hade för snabbt upplägg där och det visade sig till slut. Den andra vann inte heller.

Silverdivisionen

Readly Lavec tog enkelt hand om ledningen och travade 1.11,7 första varvet. Såg slagen ut mitt på upploppet, men kontrade till knapp men säker seger.

– Jag tyckte att jag hade vinstkrafter hela vägen, men Hipster Am kom rysligt fort. Min är en riktig fighter och ger allt, säger Oskar J Andersson.

Hipster Am och Erik Adielsson fick ett lopp i andra utvändigt och styrdes till attack halvvarvet kvar. Kopplade grepp på ledaren in på upploppet men fick inte nosen först på mållinjen.

– Jag såg att Oskar höll igen runt sista sväng och visste att Readly Lavec skulle gå bättre igen på rakan. Därför körde jag på för att försöka skaffa mig ett försprång. Jag är jättenöjd med hästen, men besviken över att vi förlorade. Han gick i andraspår hela vägen, fick lägga en speed för att komma till i loppet och en till för att komma fram utvändigt om Readly Lavec. Ändå var han bara slagen med ett huvud, säger Erik Adielsson.

Hipster Am:s tränare Stefan P Petterson sa så här efter andraplatsen:

– Det var två värstingar där framme. Vi fick runda den ena i sista sväng och hade grepp om den andra, men Readly Lavec kom tillbaka. Han har några fler lopp innanför västen än vår häst. Hipster Am behöver nog ett par till innan han också är där men jag har höga förväntningar på honom. Jag tror att han ska räcka mot hästarna snäppet under de allra värsta och hoppas få visa det i år. Vi är i alla fall på god väg.

Bravo Sabotage fick ett perfekt lopp i rygg på ledaren. Klev ut ett spår in på upploppet och höll farten fint som trea.

– Det var två värstingar där framme. Vi fick runda den ena i sista sväng och hade grepp om den andra, men Readly Lavec kom tillbaka. Han har några fler lopp innanför västen än vår häst. Hipster Am behöver nog ett par till innan han också är där men jag har höga förväntningar på honom. Jag tror att han ska räcka mot hästarna snäppet under de allra värsta och hoppas få visa det i år. Vi är i alla fall på god väg, säger Stefan P Pettersson.

Hannibal Face fick göra jobbet i dödens och slutade sjua.

– Han blev trött. Det kanske han får bli med tanke på att det är årsdebut och att han travade utvändigt när det gick 1.11 på varvet. Han kändes annars rätt hygglig. Lite smårullig hela vägen men inga större bekymmer. Vi får testa igen, säger Magnus Djuse.

Diamantstoet

Invidia i andra utvändigt klev på 700 kvar i tredjespår. Avslutade starkt och tog en säker seger.

– Det måste vara en bra häst eftersom hon har lotsat mig till tre segrar på tre försök. Det har väl inte sjunkit in ännu, men det gör väl det mer och mer ikväll, säger Olle Wäjersten om sin första STL-seger.

Vilja T.Y.C. tog ledningen men släppte i första kurvan till Ballerina Indika. Fick lucka in på upploppet men kunde inte ta sig förbi.

– Det löste sig bra i sista sväng. In på upploppet hade jag segerfeeling men hon tvekade lite när jag ryckte propparna. Nu tror jag inte att vi hade slagit den som vann ändå, säger William Ekberg som körde Vilja T.Y.C.

Ninja's Kiss med Elias Strandberg i sulkyn tog sista matlappen.

– Det blev inget lopp för oss. Vi hamnade sist utvändigt och då går det inte på en så här pass snabb bana. Hästen kändes fin så det är bara att starta igen, säger Elias Strandberg.

Gulddivisionen – Paralympiatravet deltävling 2

Milliondollarrhyme startade kvickt och kunde ta hand om ledningen. Travade förtsta 500 meterna efter 1.09,3 och första varvet efter 1.12,1. Kunde hålla undan knappt med säkert mot en vilt spurtande Mellby Jinx.

– Min gick jättebra, men vinnaren var lite för bra idag, säger Daniel Wäjersten som blev tvåa med Mellby Jinx.

Missle Hill som tillhörde de betrodda blev sjua efter ett lopp i dödens.

– Det blev för tufft för Missle Hill i dag. Han kändes spänstig och fin i övrigt. Det är en supermysig häst att köra, säger Erik Adielsson.

/ Travronden

Publicerad tisdag 11 april 2023. kundtjanst@travsport.se