Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Dominic Wibb vann bronsfinalen

Dante Kolgjini stod för den stora överraskningen under Åbys STL-omgång då han styrde Dominic Wibb först över linjen i bronsfinalen. – Det känns som en lättnad att få vinna. Det var ett tag sig jag vann ett STL-lopp, säger Dante Kolgjini.


Senast Dante Kolgjini vann STL-lopp var i januari förra året då han var först över linjen med It´s A Girl i Diamantstoet på Mantorp. Då var Kolgjini betydligt mer betrodd än han var denna lördag bakom Dominic Wibb. Själv var han inte helt överraskad.

– Efter att ha läst på lite under veckan så förstod jag att Global Dash var riktigt snabb fån start och min chans var att komma ner bakom honom och utnyttja open stretch. Man kan väl säga att loppet blev exakt som jag hade hoppats på. Till folk som frågat under veckan så har jag också sagt att det finns chans att vinna det här loppet, säger en nöjd Dante Kolgjini.

"Massor med krafter"

Global Dash fick inleda första halvvarvet i bronsdivisionsfinalen på 1.10,4 och första varvet på 1.13,0. När open stretch uppenbarade sig så hade Dominic Wibb inga problem ett sprinta ifrån till en säker seger på tiden 1.12,0a/2140.

– I sista sväng hade jag massor med krafter kvar så redan där kände jag mig ganska säker att det skulle bli seger.

Sålts i omgångar

Sjuårige Dominic Wibb köptes in av Lutfi Kolgjini som ettåring för 530 000 kronor. Han har sedan sålts vidare i omgångar och haft både Håkan Karlsson och Björn Goop som tränare.

– För knappt ett och ett halvt år sedan så hörde vi att han var gaffelbandsskadad och vi köpte tillbaka honom för en mindre summa. Det är en häst som vi alltid har gillat och skulle han inte komma till start mer så skulle han få bli gårdshäst. Att han nu står här och precis vunnit en STL-final kunde man nog inte riktigt drömma om, säger Dante Kolgjini.

"Motigt år"

För Dante Kolgjini var det mer lättnad en glädje efter loppet.

– Det är klart att man är jätteglad att få vinna ett så här stort lopp. Men med tanke på att det varit motigt i år i stallet med många sjuka hästar och att jag själv inte vunnit något STL-lopp så är känslan av lättnad störst. Nu hoppas vi på en väldigt rolig höst för våra hästar.

Dante Kolgjini hoppas att stallet är med och tampas mode stora pengarna i både kriteriet och derbyt.

– Jag tycker i alla fall att vi har hästar som ska kunna räknas där. Savastano är en riktigt bra treåring som gick en låg 13-tid senast. Han har styrkan för att vara med. För Barack Face har det ju strulat något enormt på slutet, men har kapacitet att vinna ett derby, säger Dante Kolgjini.

/ Travronden

Publicerad måndag 14 augusti 2023. kundtjanst@travsport.se