Foto: Maria Holmén, TR Bild

"Framtiden är spännande för honom"

Med Matiere (bilden) parkerade Fredrik B Larsson fortast möjligt utvändigt om ledande In Love Mearas. Där visade femåringen prov på fin styrka – han plockade ned ledaren och segertiden 1.12,1 var en rekordsänkning i den högre klassen.


En långtidsskada höll Matiere (e. Orlando Vici) borta från tävlingsbanan under hela fjolåret. Hästen som inledde lovande som treåring fortsätter att gå från klarhet till klarhet som femåring. På lördagen ordnade han andra raka segern i lopp med sexsiffrigt till vinnaren.

Fredrik B Larsson körde tidigt fram utvändigt om ledande In Love Mearas som varvade på 1.12,5. Ingen av de nämnda hästarna ville ge sig över upploppet, men till sist var Matiere starkast. Han vann på nya rekordet 1.12,1/2140 meter.

– Jag hoppades kunna köra precis som jag gjorde. Jag hade respekt för en häst på förhand och jag förstod att ledaren skulle vara klart gynnad av att det var ett varv kortare jämfört med senast. Förhoppningen var att hålla tempot uppe och använda styrkan hos min häst. Det var ungefär 12,5-13 på varvet som jag ville ha och det fick vi. Det kändes som min största chans att vinna loppet, säger Fredrik B Larsson.

In på upploppet ryckte In Love Mearas åt sig en längds ledning men Matiere vägrade ge sig.

– Det stod och vägde in på upploppet men min bet i bra till slut. Han har ett otroligt löphuvud. Det var två kämpar och ingen ville ge sig. De fick någon längd på oss där, det gick fort när Örjan gjorde rycket, men jag gav aldrig upp. Jag kände mitt på upploppet att det fanns kräm kvar i min häst.

Efter att ha gjort tre starter som treåring tävlade Matiere inte alls som fyraåring. En hovskada höll honom borta länge. Det här var blott 13:e framträdandet på tävlingsovalen.

– Han var borta i 14 månader, men han utvecklas nu istället. Han börjar bli en komplett häst som utvecklats på alla punkter. Det är en fin utvecklingskurva på honom och han blir bättre och bättre för varje start.

Hur bra kan han bli?
– Det är svårt att säga när han gjort så få starter men han har ovanligt bra löphuvud och bra styrka. Han trivs över längre distanser och de hästarna tjänar alltid fina pengar. Framtiden är spännande för honom.

I och med lördagens seger är Matiere inkvalad till finalerna på Solvalla den 14 oktober.

– Jag hade inte gjort någon längre plan än dagens lopp, men jag kan tänka mig att han gör någon start till innan finalerna på Valla.

/ Travronden

Publicerad måndag 21 augusti 2023. kundtjanst@travsport.se