Foto: H.C.'s Crazy Horse med Daniel Wäjersten. Foto: Maria Holmén

H.C.'s Crazy Horse rekordbra i Rättvik

Tidigt som unghäst sågs H.C.'s Crazy Horse knappast som en häst för Svenskt Travderby. Under lördagen satte han svenskt rekord i den sista starten innan kvalen om drygt två veckor.
– Han höjer sig hela tiden, säger Daniel Wäjersten.


Det var ett regnigt Rättvik som bjöd in till årets största tävlingsdag, men lagom till V75-start hade banan torkat upp och det bjöds på fina förutsättningar. Den inledande avdelningen var ett försök i bronsdivisionen och här hittade Daniel Wäjersten tredje utvändigt med fyraårige  H.C.'s Crazy Horse(e. S.J.’s Caviar). 

På den sista bortre långsidan gick han på som etta i tredjespår och över upploppet visade han sig ha bäst fart under hovarna. Segertiden blev 1.11,8/2140 meter vilket var nytt svenskt rekord för fyraåriga hingstar och valacker i voltstart. Daniel Wäjersten tränar och körde.

– Det var en bra prestation och en jättebra tid. Vi satt en bit bak och han avslutade bra i spåren. Han taggade till på ett bra sätt med täta starter och nu känns det bra inför derbykvalen som kommer, säger Daniel Wäjersten.

Stack inte ut som unghäst

H.C.'s Crazy Horse gjorde debut i juni som treåring och har alltid hållit sig långt framme i loppen. På 20 starter har det blivit sex segrar, lika många andraplatser och två tredjeplatser. Tidigt som unghäst var han dock inte den mest framträdande.

– Han gjorde inte så mycket rätt som unghäst men tidigt på våren som tvååring blev han valack och då blev han successivt bättre hela tiden. Han visade fin skalle när han började tävla men att han skulle bli så här bra kunde jag inte tro. Han blir bättre för varje lopp han får och han klarar även av att få tuffa lopp och går framåt med det.

Nu siktas hästen mot kvalen till Svenskt Travderby som körs på Jägersro den 22 augusti.

– Nu blir det lugnt för honom fram till fredag och sen blir det fyra träningsjobb innan derbykvalen. 

En jämn kull

H.C.'s Crazy Horse har startat allra mest över medeldistans men testat på derbydistansen vid tre tillfällen, och det har blivit en seger och två andraplatser.

– Han är i alla fall mer gynnad av lång distans mot korta lopp. Han höjer sig hela tiden. Det måste till ett bra löpningsförlopp om han ska kunna kvala in till derbyt, då kan han göra det. Det är en ganska öppen årgång och det kommer bli mycket positioner som avgör. 

H.C.'s Crazy Horse är undan Harpos Lafayette som har fötts upp av artisten Harpo Svensson, och han är även med som delägare i H.C.'s Crazy Horse.

/Travronden

 

Publicerad måndag 7 augusti 2023. kundtjanst@travsport.se