Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Mats Bäckström slog grannen Daniel Wäjersten

Han har leasat hästen sedan början av året och så sent som 3 juli vann Olivia C.H. comebacklopp på Dannero med Daniel Wäjersten i sulkyn. I lördagens Klass II-försök på Bergsåker fick Wäjersten se sig besegrad av samma Olivia och de flesta V75-spelare ställdes schack och matt. – Det var kul att kunna slå grannen den här gången, säger Mats Bäckström (bilden), segertränaren från Bergsåker.


Mats Bäckström driver till vardags hästsportbutiken inne på Bergsåkers travbana och har dessutom två hästar på sin B-tränarlista. Rajadhiraja slutade oplacerad i fredags och Olivia C.H. (e. Amaru Boko) gavs inte heller några större chanser på förhand i klass II-försöket trots att hon drog spår ett bakom bilen. Hon stod också i nästan 77 gånger pengarna.

– Olivia gick en 1.15.tid med galopp i senaste starten och jag tänkte att hon kanske skulle kunna klara runt 1.14 den här gången felfri. När det sedan gick 1.12,5 första 1500 trodde jag att man skulle få sopa upp henne från banan, berättar Mats Bäckström.

Mer uppåt

Inne på upploppet var han lite mer uppåt.

– Då tänkte jag att det kanske kunde bli en peng. När Per Lennartsson sedan spurtade till seger kändes det nästan chockartat.

Har du vunnit på STL/V75/V65 tidigare?
– Jag vet faktiskt inte, det har väl inte hänt något för mig på 20-30 år. Jag hade en häst som hette Topcrown (e. Lindy's Crown, åtta segrar och 390.873 kronor, som bäst trea inom V75) som var rätt bra, men det är många år sedan. Jag är tacksam för möjligheten att leasa Olivia, jag fick en färdig häst att jobba vidare med. Däremot har tidigare tränaren/ägaren lagt ner ett stort jobb, både opererat bort benbitar och andra bekymmer.

Lite besvär fick även Mats Bäckström i våras.

– Hon sprang och ryckte med huvudet och jag trodde att det berodde på grussprut. Men det kan snarare ha varit brunst som låg bakom.

100 SMS

Efter V75-segern blev Bäckström bombad med SMS.

– Jag har säkert fått 100, i flera fall från personer som jag inte hört något från på tio år. I sådana här fall märks det hur stor genomslagskraft STL och V75 egentligen har.

Mats Bäckström bor alltså granne med Daniel Wäjersten i Solum, cirka fem kilometer från Bergsåkerstravet. Han använder också Wäjerstens träningsbanor.

– Vi har inte pratat något ännu, men det är klart att det känns bra just nu.

Det här med vinnande hästar från tränare med hästsportbutiker verkar verkligen vara inne för dagen. Förra lördagens segrade Anders Djuse-tränade A Teaser i korta E3-finalen för ston. Olivia S.H. är fem år och dubblade nu nästan sin prissumma.

– Hon har dock aldrig varit riktigt trött och inte heller legat högt i puls, avslutar skrälltränaren Mats Bäckström.

/ Travronden

Publicerad måndag 28 augusti 2023. kundtjanst@travsport.se