Foto: Malin Albinsson. TR Bild

Så gick det på STL 12 augusti

Så här gick det på helgens STL-omgång på Åbytravet.


Klass I, final

När spetsstriden mellan Frazze och Theycallmesixten hade lagt sig körde Björn Goop fram och övertog ledningen med Working Class Hero. Då blev det dödens för favoriten Hankypank Pinkman som försöka följa ledaren men som var slagen i slutet av bortre långsidan. I stället var det Kapten Brodde som tog upp jakten på ledaren. Han pressade tufft genom sista sväng men på upploppet stack Working Class Hero undan och vann med tre längder på 1.11,6.

– Det blev ungefär det scenario som jag hade hoppats på. Kapten Brodde kom väldigt fort men min häst hade bomullen kvar. Han har ett jättesteg och dessutom orken att driva sig framåt, berömde Goop i vinnarcirkeln på Åby.

Så gick snacket efteråt:

– Jag är nöjd som tvåa och tidsmässigt var det ju riktigt bra. 400 kvar trodde jag på chans men den försvann 200 kvar då jag såg att Björn hade mycket kvar, säger Magnus Djuse som körde Kapten Brodde.

– Han skiftade lite i travet i inledningen så han var kanske inte lika spänstig som tidigare. Men han fick ju ett tufft lopp mot bra hästar så han gjorde det bra, säger Örjan Kihlström efter tredjeplatsen med Hankypanky Pinkman.

– Vi kom igenom bra och fick Örjans rygg. Han höll farten och får fullt godkänt som fyra, säger Mats Djuse om Kingslayer Pellini.

– Han gick riktigt bra till slut i skymundan. Det kan vara något för spelarna att ta med sig framöver, säger Erik Adielssson om Extreme A.F.

Silverdivisionen, final

Comes With Age ledde loppet när han plötsligt galopperade i sista sväng. Då fick Mellby Joker, som var i vinnarhålet, fritt fram tidigare än beräknat. Femåringen tog över befälet och höll sedan undan för Karat River som blev tapper tvåa från dödens.

– Vi hade fått fritt ändå men det var ingen nackdel att nackdel att ledaren galopperade. Det stod sedan och vägde men min häst höll farten bra och vann hyfsat säkert, säger segerkusken Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Segertiden var 1.11,4.

Så gick snacket efteråt:

– Jag är jättenöjd med insatsen. Det är otur att Magnus väljer höger i stället för vänster ned på säkerhetsspåret när hans hästar galopperar för då tappade jag fart. Annars skulle Örjan fått jaga oss med en längd i stället. Det är små marginaler, säger Johan Untersteiner som körde Karat River.

– Jag har ingen förklaring till galoppen. Han kändes fin och var inte tom i det läget. Det är klart att det var en framskjuten placering som rök. Jag valde att galoppera utåt i stället för in på säkerhetsspåret. Jag tror jag störde så lite som möjligt då. Det hade ju varit ett annat läge om Untersteiner hade haft grepp på mig, säger Magnus Jakobsson som körde Comes With Age.

Klass II, final

Keep Gamble (e. Cash Gamble) kom till ledningen in i första sväng och sedan uteblev dramatiken. Fyraåringen skakade av sig konkurrenterna i sista sväng och höll enkelt undan för tvåan Always A Pleasure som spurtade starkt efter en resa i tredje par invändigt. Segertiden var 1.11,6.

– En trevlig åktur. Han är häftig att köra när han har en sådan här dag. Det var perfekt för honom att gå i ledningen. Han är mer stark än snabb. Det är fint lopp om några veckor som heter Derbyt. Det blir spännande, säger Magnus Djuse i vinnarcirkeln.

Så gick snacket efteråt:

– Det var en riktigt fin avslutning med full fart ända in i mål. En topprestation helt enkelt, säger Magnus Jakobsson om Always A Pleasure.

– It’s Peppertime var fin i travet men formen var kanske 100-procentig i dag, säger Jorma Kontio om favoriten It’s Peppertime som slutade fyra.

– Topping Artist var lite smårullig, men jag trodde inte att det skulle bli galopp. Det nog lite för mycket när han skulle axa på upploppet och tyvärr var det en andraplats som försvann, säger Örjan Kihlström efter en snöplig upploppsgalopp.

Bronsdivisionen, final

Favoriten Global Dash kom till ledningen och var fortsatt främst vid upploppets början. Då styrdes Dominic Wibb ned på open stretch av Dante Kolgjini och undan för undan närmade sig en av fältets minst spelade hästar. Global Dash hade inget svar och Dominic Wibb vann till slut med en säker längd på tiden 1.12,0.

– Han är i absolut toppform och kanske bättre än någonsin. Det här var första gången på nästan två år som han hade framspår bakom bilen. Jag varnade för honom innan men det kanske var långsökt att han skulle vinna, säger Dante Kolgjini i vinnarcirkeln.

Så gick snacket efteråt:

– Jag tycker att han gick bra och jag hade 1.11 sista varvet. Jag vet inte vad jag skulle ha gjort för att vinna. Kört saktare och släppt till Örjan kanske så här med facit på hand. Det är sådana här gånger som det inte är roligt med open stretch, säger Mats Djuse som körde Global Dash.

– Han fick det inte att stämma och höll på att galoppera. Det var därför jag tappade en längd. Sedan gick han bra och vi satt kloss i rygg på Örjan över mål. Hästen är i bra form, men det är något som stör honom, säger Ulf Ohlsson om Robthebank.

Diamantstoet, final

Celiaz, som inledde från spår sju, kom till ledningen efter en vid första sväng. Hon pressades sedan hårt av Ultra Violet genom slutkurvan men in på upploppet stegade italienskan undan till seger på 1.12,1.

– Andrés häst kom i full fart från 500 kvar men Celiaz svarade fint och vann mycket enkelt. Det är riktigt kul att köra hästar som är i så här bra ordning. Då är det lätt att vara körsven, säger Mika Forss i vinnarcirkeln.

Our Pearl tog hand om andraplatsen, Olga Utca slutade trea.

Så gick snacket efteråt:

– Hon gjorde ett magiskt lopp. Vilken avslutning! Hon kommer att hävda sig i stoeliten om hon slipper gå 1300 meter i tredjespår, säger Erik Adielsson om Olga Utca.

– Med tanke på utgångsläget som kom vi fram i fin rygg. Det gick i 1.12-tempo första varvet och sedan avslutar de sista halvvarvet på 1.08. Det är klart att det blir tufft, men hon gjorde ett fantastiskt bra lopp, säger Thomas Uhrberg om Nova Mahiron.

– Efter ett invändigt lopp hade hon mycket krafter över mål. När vi fick lucka spurtade hon bra men då var de andra i mål, säger Ulf Ohlsson om Nanny's Girl.

Gulddivisionen – Åby Stora Pris

Det var Power som tog hand om spets och efter en dryg inledning i tredjespår kom Admiral As (e. Ready Cash) fram i dödens i andra sväng.

Med två betrodda hästar längst fram blev loppet låst och mellantiderna därefter. Efter 1.13,1 första 1000 meterna kom tätduon till dubbla distansen på tiden 1.14,1. Sedan skruvades tempot upp och favoriten Hades de Vandel och de andra i kön jagade förgäves under slutrundan.

In på upploppet kopplade Admiral As och Örjan Kihlström grepp om ledaren och höll sedan undan för Bengurion Jet som spurtade vasst till andrapriset på open stretch. Segertiden var 1.12,5a/3140 meter.

– De körde sakta och bjöd inte in dem där bak. "Admiralen" har visat många gånger att han kan gå utvändigt, det är en jäkla kille, säger Daniel Redén till Kanal 75.

Så gick snacket efteråt:

– Jag är jätteglad. Han visade att han passar på tre kilometer. Han gick väldigt fort sista 300 meterna, säger Alessandro Gocciadoro om Bengurion Jet.

– Han kändes fin och jag hade segerförhoppningar under loppet. Tyvärr så var det två som gick ännu fortare än min sista 100 meterna, säger Robert Bergh om Power.

– Det blev ett konstigt lopp som blev så låst. Det är ju omöjligt att ta något i spåren. Det var liksom kört. Vi tre som gick i tredjespår var väl sist. Min är inte speedig på det viset utan mer tempostark, säger Christoffer Eriksson om Rackham.

– Han fick en perfekt resa och tog på dom hela vägen in. Det blev en maxplacering, säger Björn Goop om Feydeau Seven.

– Det blev lite som jag inte hoppades på. Att Örjan skulle låsa loppet. Min gick i 1.10-tempo sista rundan och var kanonfin, säger Mika Forss om Hierro Boko.

– Det blev helt omöjligt. Men man kändes sig som en förlorare redan i söndags kväll när man såg startlistan. Han gick 1.10 sista varvet men det går inte att ta något, säger Erik Adielsson om Unico Broline.

/ Travronden

Publicerad måndag 14 augusti 2023. kundtjanst@travsport.se