Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Corazon de B. höll undan från tät

Första 500 meterna klockades till 1.07,0 med Corazon de B. i ledningen. Trots den tuffa inledningen höll Per Lennartssons femåring hela vägen.


Per Lennartsson hade taktiken klar för sig bakom Corazon de B. (e. S.J.’s Caviar). Han hoppades hålla upp innerspåret för att sedan köra i ledningen i finalen av Silverdivisionen. Planen lyckades – men det gick undan. Trots de vintriga förutsättningarna gick första 500 meterna efter 1.07,0 medan mellantiden för första varvet var 1.11,3.

– Steg ett var att hålla benen först in i första sväng. Det fick kosta vad det kosta ville eftersom jag vet om att han är extremt gynnad av att gå i ledningen. Vi lyckades med det och jag tyckte ändå att de första 500 meterna var okej även om det gick väldigt fort, säger Per Lennartsson.

Han tilläts dock inte dämpa farten upp till första kilometern så mycket som han önskade.

– Det kom upp en häst på utsidan som gjorde att vi inte fick pusta något och då blev jag orolig. Det gick 1.11,3 på varvet och med “tjuvtryck” på det kändes det som att det skulle bli lång väg hem. I sista sväng var jag rädd för hästen bakom men samtidigt var det inte säkert att jag hade fått fart på min häst igen om jag hade tagit upp honom i det läget. Det fick bli ett mellanläge där. In på upploppet såg jag att hästen bakom inte tog något på oss och då kändes det väldigt bra.

Vad får han för betyg för den här insatsen?
– Fem av fem stjärnor, det spelar ingen roll att tiden landade på 1.13 för det suger musten i hästarna med den där öppningen och hela första varvet. Man kan inte ge honom annat än högsta betyg. Han är dessutom nyss inkommen i silver. All heder till honom.

Corazon de B. vann loppet med ett förstapris på 250 000 kronor på segertiden 1.13,3a/2 140 meter.

Hur bra är han?
– Som han har utvecklats har han blivit en extrem sprinter. Där är han helt obrydd över vilket lopp han får. Med öppet spår på 1 600 meter tror jag att han kan vandra upp i guld i alla fall, så får vi se hur långt det räcker sedan.

I och med den här segern närmar sig Per Lennartsson tre miljoner kronor i prispengar som tränare i år.

– Jag är väldigt nöjd med året. Vi hade en liten dipp i somras, eller egentligen vill jag inte kalla det för dipp men jag valde att inte starta så flitigt. Vi har inte riktigt kvaliteten på hästarna för att starta den tiden på året. Jag har varit med så pass länge att jag vet vad som krävs då. De senaste åren har jag satsat mer på vintern och det har lyckats väldigt bra. Man behöver ha både fler hästar och bättre kvalitet för att vara med och matcha året runt.

/ Travronden

Publicerad torsdag 28 december 2023. kundtjanst@travsport.se