Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Milliondollarrhyme jubilerade i gulddivisionen

Milliondollarrhyme är en evighetsmaskin i den högsta klassen. På lördagen gjorde han karriärens 100:e start – och jubilerade genom att vinna på ett imponerande sätt. – Han är fortfarande jäkligt bra och gör mig stolt, säger Fredrik B Larsson.


Night Brodde vann spetsstriden i lördagens gulddivision och Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) fick då trava som etta i andraspår. I början av upploppet avväpnade han ledaren och höll utan problem ifrån sig hästarna som kom bakifrån. Segertiden blev 1.13,9a/2140 meter. Moni Viking spurtade in som tvåa före Hard Times.

Arthur Leportier har skött om Milliondollarrhyme genom hela karriären och känner honom utan och innan. Redan under lördagsmorgonen märkte han att hästen var på extra gott humör.

– Han hade bara en bra dag. När jag såg honom i hagen imorse var han väldigt glad och det var så hela vägen fram till loppet. Efteråt var han inte speciellt trött. Han har aldrig varit skadad och är fortfarande som när han var tre år. Jag har haft honom sedan han var två år och har många fina minnen med honom, denna seger känns väldigt bra, säger Arthur Leportier.

För första gången på sju starter kördes Milliondollarrhyme av tränaren Fredrik B Larsson. Inledningsvis var han inte nöjd med hur loppet utvecklades.

– Han fick svårt med fästet i starten och slant lite. Jag kunde inte köra om ledningen men ville inte gå ner i tredje invändigt eftersom han kändes så fin. Han brukar bli het i dödens men nu var han lugn och fin. Vi kunde köra väldigt sakta och det har aldrig gått tidigare. Han var bara väldigt fokuserad. När Moni Viking gick på låg han perfekt på bettet och väntade på signalen. När jag släppte av honom på upploppet bet han i som sjutton, säger Fredrik B Larsson.

Milliondollarrhyme brukar inte tycka om att gå först utvändigt. Innan lördagens seger var det sex år sedan han vann lopp från den positionen.

– Han har inte gjort det sedan han var tre år. Normalt sett hatar han det och brukar lägga av. Det var hans 100:e lopp och då överträffar han sig själv. Det blev pricken över i:et att jag körde själv.

Närmar sig nio miljoner

Milliondollarrhyme har vunnit 19 lopp på karriärens 100 starter och varit på pallen vid 53 tillfällen. Han har tjänat över 8,6 miljoner kronor och varit med i Elitloppet tre gånger med två fjärdeplatser som bästa resultat.

Den penningmässigt största segern kom i Svenskt Mästerskap 2019. Ännu är hungern att tävla långt ifrån borta. Något han visade vid lördagens seger.

– Han är fortfarande jäkligt bra och gör mig så stolt. Fast han gjort 100 lopp han har viljan att tävla och vinna. De senaste sex åren har han mött världseliten, gjort tre elitlopp och startat i Frankrike. Det är en stenhård grabb.

Vad betyder han för din verksamhet?
– Han har betytt mycket. Innan honom hade jag Caballion, Giant Superman och Reven d’Amour men när de försvann var man rädd för ett glapp. Jag har ett ganska litet stall och det är inte lätt att få tag i sådana här hästar. Men han fyllde på så att vi fick vara med en sväng till i de allra största loppen. Han har nog fortfarande många lopp kvar där han kan prestera. De senaste sex veckorna har formen känts kraftigt stigande i träningen.

De senaste åren har hästen varit en sväng i Paris under vintermeetinget. Något sådant äventyr är inte aktuellt i år då han som valack har få passande lopp. Istället är siktet helt inställt på finalen i gulddivisionen som körs på Solvalla den 26 december.

– Det blir kul att åka dit med en häst i toppform. Sen får vi fundera på hur vi gör, om han ska tävla vidare i vinter eller få en paus. Han har varit igång hur länge som helst nu.

Publicerad måndag 4 december 2023. kundtjanst@travsport.se