Foto: Maria Holmén, TR Bild

Så gick det på STL 16 december

Så här gick det på helgens STL-omgång på Bollnästravet.


Klass I

Omgången inleddes med ett klass I-försök över kort distans där segern gick till Huit. Närmast bakom följde Extremly Sweet som inte fick fritt fram från ryggen på vinnaren.

– Jag tror att vi hade kunnat utmana med en perfekt lucka. Det kändes så. Jag är jättenöjd med hästen. Han hade lite krafter kvar, säger Erik Adielsson.

Bottnas Justin spurtade in som femma efter en invändig löpning för Jorma Kontio.

– Han var jättebra. Gick mycket bättre bakifrån än vad han har gjort tidigare. Formen är jättebra, säger Kontio.

STL-favoriten My Dreams kom inte förbi Zätamustangen från start. I stället blev det en resa i andra par utvändigt och sedan galopp in i sista sväng.

– Det var både och på något vis. Han kändes lite spänstigare, men banan är bra hård. Det blev en del galopper. Han funkade i alla fall inte fullt ut. Vi får fila på det hemma och se hur vi lägger upp det med vinterbanor framöver, säger Oskar J Andersson.

Diamantstoet

I försöket till Diamantstoet vann Jewilla som tidigt kom till ledningen från tilläggsvolten. För favoriten Udine Celeber blev det galopp på startrakan.

– Jag har ingen jättebra förklaring. Jag försökte vara med bra från start eftersom jag hade på känn att Jewilla skulle öppna bra. Jag laddade, sedan kom galoppen plötsligt och oväntat, säger Magnus Djuse.

Vinnarens stallkamrat Crazy Life satt kvar i andraspår när tåget gick på sista bortre långsidan. Hon fick sedan fritt kort före mål och avslutade snabbt till fjärdeplatsen.

– Hon har jättefin form. Jag körde bara sista biten av upploppet. Hon hade mycket kvar till slut, säger Jorma Kontio.

Simb Trishia blev femma från tredje par invändigt.

– Hon satt fast med tussarna. Bara otur att vi inte lyckades komma förbi Pers häst från start, säger Oskar J Andersson.

Klass II

I lägsta klassen övertygade Jacques Mearas när han pressade sig till spets och sedan vann bergsäkert på fina 1.13,5a/2 140 meter.

– Jättebra. Han skötte sig på ett fint sätt. Jag är nöjd med prestationen, han gick undan bra efter en rejäl körning. Nu är tanken att det blir finalerna härnäst, säger Björn Goop.

STL-debutanten Bengt hamnade långt bakom från spår tolv och kom in som sexa.

– Det var ett bra lopp. De var rejäla och gick hela vägen in där framme. Det gick inte att ta något till slut. Jag är nöjd med hästen. Det var många störningar. Kort efter start och på bortre lång när någon galopperade framför. Jag tror att han ska hävda sig bra i den här klassen framöver. Om han känns bra efter att ha sprungit på den här hårda banan blir det STL igen i Gävle om två veckor. Det är lång distans då och det ska passa bra. Känns han så här blir det spännande, säger Oskar J Andersson.

Kapten Nemo blev sjua.

– Han var med i en tuff öppning. Sedan gjorde jag fel som gick ut 500 kvar, men jag tyckte att han var så bra senast så jag ville ge honom chansen. Han var sämre i dag, hade nog max varit fyra om jag hade suttit kvar, säger Erik Adielsson.

Trooper gick först i tredjespår när han galopperade på sista bortre långsidan.

– Jag är faktiskt ganska nöjd. Han galopperade inte för att han var trött. Han krängde ett par steg och sedan kom galoppen. Jag vet inte riktigt varför. Han kändes fräsch och fin, jag hade ganska okört i det läget. Han kändes superstark och visade att han har här att göra, säger Jessika Sidbäck.

Kallblodsdivisionen, final – Andungens lopp

Finalen i kallblodsdivisionen vanns av Stumne Fyr före Eld Tekno som ledde fram till upploppet.

– Min chans att vinna var att komma till ledningen, dra i ett jämnt 1.25-tempo och se hur länge det höll. Så blev det och det räckte till en andraplats. Jag är jättenöjd med hästen, han var finare i dag än vid segern gången innan, säger Oskar Kylin Blom.

Hemmahoppet Månlykke A.M. galopperade bort sina chanser.

– Jag vet faktiskt inte vad som hände. Han kändes jättefin innan och i första starten, men i den andra var det som att det gick hål på en ballong. Jag vet inte vad som stökade, men något var inte som det skulle, säger Gunnar Melander.

Galopp blev det även för Brenne Rön.

– Han slog i vagnen, blev alldeles för pigg och kunde inte hålla sig in skinnet. Han tappade mycket mark, men gjorde en rejäl upphämtning till femteplatsen, säger Björn Goop.

Gulddivisionen

High On Pepper vann Bengt Ivarssons Minne för högsta klassen. Tvåa slutade Rome Pays Off från ledningen.

– Han öppnade rejält och kom till ledningen. Det kändes rätt bra när vi varvade på 1.13 men när High On Pepper var där han var kände att det skulle bli tufft. Det är en jättebra häst. Eventuellt blir det final om tio dagar, säger Daniel Wäjersten.

Global Adventure galopperade i spetsstriden.

– Han kändes helt rytmisk, men hade inte den där värsta spänsten som han har när han är som bäst. Det i kombination med att jag körde på gränsen, att det är stenhårt i banan blev för mycket för honom.  Det är inga stora saker, men det smäller bra hårt ute i fjärde- och femtespår, säger Erik Adielsson.

Bronsdivisionen

Money Smile gick ett starkt slutvarv i spåren i bronsdivisionen. Det räckte till andraplatsen bakom Xanthis Hilton.

– Han gjorde det bra. Framför allt sista 400 meterna men det löste sig bra för Magnus så segern var aldrig nära, säger Per Linderoth.

Silverdivisionen

Reven Dejavu vann silverförsöket från ledningen. Där var det fyraåriga stoet Kayla Westwood sexa från dödens.

– Hon höll bra till sista 100. Då stumnade hon lite och några spurtade förbi. Hon gjorde ett bra lopp, säger Magnus Djuse.

// Travronden

Publicerad onsdag 20 december 2023. kundtjanst@travsport.se