Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Så gick det på STL 23 december

Så här gick det på lördagens STL-omgång på Mantorp under uppesittarkvällen.


Bronsdivisionen

Från innerspår höll Midnight Special upp ledningen. Andrahandsfavoriten Ninepoints Lasse hamnade som etta i andraspår. 500 meter travades efter 1.11,4. Farten dämpades och varvet gick efter 1.15,0.

Med varvet till mål Winner Brodde (e. Raja Mirchi) plats som etta i andraspår. På den sista bortre långsidan kröp han ner i rygg på ledaren. Winner Brodde närmade sig ledaren och med minsta möjliga marginal satte han nosen först. Tiden blev 1.13,2a/2 140 meter.

– Från spår elva blir det lätt trafikproblem. Jag valde att gå fram och fick köra järnet för att komma ner utvändigt om ledaren. Vårt lopp räddades av att vi kunde komma ner i rygg, säger Peter Untersteiner i vinnarcirkeln.

Diamantstoet

Lars I Nilsson-tränade High Hope Lee var snabb ur startblocken och tog ledningen. Hon öppnade 500 meter efter 1.14,6. Med 1 700 meter till mål avancerade Wilma Karlsson fram utvändigt om ledaren med Safira Diablo (e. Propulsion).

Ledaren kom till varvet efter 1.18,7. På den sista bortre långsidan tog Safira Diablo över befälet och gick undan till en klar seger för Wilma Karlsson. Klockan stannade på 1.16,0a/2 640 meter.

– Hon har gjort tre väldigt bra lopp på slutet och kändes jättefin i dag. Det var bara att tuta och köra, säger Wilma Karlsson i vinnarcirkeln.

Gulddivisionen

Trots en 1.10,7 första varvet i dödens kämpade sig Dark Roadster till seger i Oasis Bi's lopp.

Det blev ingen ledning för den Emma-Sara Sjöberg-tränade storfavoriten Dark Roadster (e. Super Photo Kosmos). Det var istället Torbjörn Simberg som valde att svara frontpositionen med Osterc. Första 500 avverkades efter 1.08,1 och den inledande rundan på för årsstiden väldigt snabba 1.10,7. Segertiden skrevs till 1.11,8. 

– Han ville inte släppa och då var det bara att lägga sig still först utvändigt. Det är klart att jag blev orolig när Peter Untersteiner närmade sig på upploppet efter att ha fått en mycket bättre resa. Men Dark Roadster är i sitt livs form och klarade det ändå, säger Ida Riesterer till Kanal 75.

Diamantstoet

Heartbeat Julie (e. Django Riff) var snabbast ur startblocken och ledningen. Halvvarvet gick efter 1.12,0. I rygg på ledaren satt den knappa favoriten Daytona Roc. Varvet travades efter 1.13,5. Victor Rosleff tog första initiativet i tredjespår med Cheri Cheri Lady som senare stumnade.

Daytona Roc försökte ta upp kampen med ledaren men kom aldrig förbi. Heartbeat Julie vann på 1.12,4a/1 640 meter tillsammans med tränaren Ville Karhulahti.

– Hon har gjort flera bra lopp inom V75-spelet utan att få vinna, det var skönt att hon fick göra det nu. Hästen ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger Ville Karhulahti till Kanal 75.

Klass II

Mikael Fellbrandt-tränade Vikens Bonjour (e. Bold Eagle) bjöds på en perfekt smygresa i tredje/andra ytter för Petter Karlsson och fick vänta med slutattacken till utgången av sista kurvan. Då bet det bra och ekipaget kunde koppla segergreppet kort före mållinjen.

– Jag är inte ett dugg förvånad med tanke på det fina lopp vi fick. Senast jag körde henne blev hästen väl pigg, men det går bra bara hon hushåller med krafterna, säger Petter Karlsson till Kanal 75.

Favoriten Kapten Nemo var besvärlig före starten och hade svårt att vända. Men väl i loppet svarade han för en stark insats som tvåa från dödens och gav sig högst motvilligt sista 100. Ulla Rolls avslutade godkänt som trea mellan hästar över upploppet.

Silverdivisionen

Major Ass (e. Varenne) fick göra jobbet utvändigt om ledaren med kunde ändå avgöra säkert efter 1.13,7 första varvet.

– Han hade tränat mycket bra men kom inte till riktigt i första loppet. I dag kändes han väldigt fin 700 från mål och svarade för en rejäl prestation, säger Rick Ebbinge i vinnarcirkeln.

Oxidizer satt i tredje par invändigt och kom fram ett hack till upploppet. Emilia Leo hittade lucka mellan hästar sista biten och ekipaget sköt till piggt som tvåa. Full Of Muscles fick en smygresa i vinnarhålet och sedan maxutdelning som trea. Ledande Favoriten Joe Dalton var en liten besvikelse som fyra från spets. Men kanske var extra missgynnad av skor? Fire N'Fury satt i femte par invändigt och fick inte riktigt fritt sista biten som femma.

/ Travronden

Publicerad torsdag 28 december 2023. kundtjanst@travsport.se